Briselske vesti

Evropski parlament odobrio IRIS, novu mrežu evropskih telekomunikacionih satelita

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2023

-

16:23

Evropski parlament odobrio IRIS, novu mrežu evropskih telekomunikacionih satelita
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament danas je u Strazburu na plenarnoj sesiji odobrio uspostavljanje nove mreže evropskih telekomunikacionih satelita IRIS koja treba da bude aktivirana 2024. godine.

EU je odobrila budžet od 2,4 milijarde evra za prvu satelitsku infrastrukturu otpornosti, među-povezanosti i bezbednosti IRIS i multi-orbitalnu satelitsku mrežu u Evropi. 

Novi sateliti će omogućiti bezbednu komunikacionu infrastrukturu za vladine organe i agencije EU, službe za hitne slučajeve i evropske delegacije širom sveta.

“Mehanizam će garantovati stratešku autonomiju EU u oblasti bezbednih vladinih komunikacija, u situaciji kad pretnje sajber bezbednosti postaju sve važnije, posebno nakon agresije Rusije na Ukrajinu", saopštio je EP.

Glasanje u EU će omogućiti Evropi da ojača svoju autonomiju u svemiru, a izvestilac Kristof Grudler iz grupe liberala Obnoviti Evropu kazao je da će ovi sateliti biti korisni vladama, ali i građanima, dovođenjem interneta do najmanje povezanih područja. 

"Takođe sam srećan što su primer prostorne i ekološke održivosti, kako je to zahtevao Evropski parlament“, izjavio je Grudler. 

Evropski parlament je danas odobrio IRIS sa 603 glasa za, 6 protiv i 39 uzdržanih, a zatim će odluku morati formalno da usvoji Savet EU pre nego što dokument bude potpisan i objavljen u Službenom listu.

Evropski parlament ističe da satelitska komunikacija postaje strateško bogatstvo za vlade, kao i za civilno društvo, u kontekstu dvostruke digitalne i ekološke tranzicije.

"S obzirom na to da je komplementaran zemaljskim mrežama IRIS  može doprineti besprekornoj digitalnoj komunikaciji, čak i kad su mreže u prekidu, objašnjavaju u EP.

"Danas EU nema namensku infrastrukturu, uključujući svemirske i zemaljske segmente, da ponudi usluge satelitske komunikacije vladama, privredi i civilnom društvu. Nekoliko globalnih partnera i konkurenata EU ulaže u takve sposobnosti”, saopštio je EP.



 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa