Evropa

Slučaj koji je šokirao Bugarsku: Optužnica protiv šest osoba zbog smrti 18 izbeglica

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

21:25

Slučaj koji je šokirao Bugarsku: Optužnica protiv šest osoba zbog smrti 18 izbeglica
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Bugarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba za trgovinu ljudima, dan nakon otkrića beživotnih tela 18 izbeglica iz Avganistana u kamionu ostavljenom na sporednom putu u blizini Sofije.

Tužilaštvo tvrdi da je kamion napušten u blizini sela Lokorsko nakon što su vozač i njegov saputnik uvideli da je većina od 52 izbeglice sakrivene u kamionu u teškom stanju ili mrtva, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, vozač kamiona i njegov saputnik optuženi su za smrt izbeglica. Šef Nacionalne istražne službe i zamenik glavnog tužioca Borislav Sarafov rekao je da je, uprkos snažnom i dugotrajnom zapomaganju i lupanju izbeglica, vozač odbio da zaustavi kamion.

"Smrt 18 žrtava je rezultat kombinacije nedostatka kiseonika u zatvorenom prostoru i prenatrpanosti u vozilu kao u limenci", rekao je Sarafov i dodao da su "žrtve umirale polako i mučno".

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

Preživeli su prebačeni u bolnicu, a osmoro od njih nalazi se u teškom stanju, saopštio je ranije bugarski centar za hitnu pomoć agenciji BTA.

Policija je sinoć upala na nekoliko adresa u celoj zemlji, a istraga se nastavlja, prenose bugarske Novinite. Ovaj slučaj je šokirao Bugarsku i smatra se da je jedan od najgorih incidenata koji se dogodio na kopnenoj izbegličkoj ruti preko Balkana ka Evropi.

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa