Evropa

Ranjeni holandski novinar se bori za život, privedeno troje osumnjičenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

07/07/2021

-

09:46

Ranjeni holandski novinar se bori za život, privedeno troje osumnjičenih
Ranjeni holandski novinar se bori za život, privedeno troje osumnjičenih - Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Poznati holandski novinar Peter de Vris, koji je razotkrivao aktivnosti domaćeg podzemlja, bori se za život nakon što je na njega pucano na ulici u Amsterdamu, javlja Rojters.

Policija je saopštila da je privedeno troje osumnjičenih, među kojima je potencijalno i napadač koji je pucao u novinara, ali nije navedeno više detalja, prenosi Glas Amerike.

"Teško je ranjen i bori se za život. On je heroj za sve nas. Redak hrabri novinar koji je neumorno tražio pravdu”, izjavila je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema na konferenciji za novinare.

Policija je zatvorila ulicu na kojoj je pucano u novinara i prikuplja video snimke, izjave svedoka i forenzičarske dokaze.

De Vris je 2008. osvojio međunarodnu nagradu Emi zbog istrage nestanka tineždjerke Natali Holovej na Arubi 2005.

EPA/ EVERT ELZINGA

 

Holandski premijer Mark Rute napad je nazvao “šokantnim i neshvatljivim. To je bio napad na jednog hrabrog novinara, ali ujedno napad na slobodnu štampu koja je ključna za našu demokratiju. Molimo se da preživi”, rekao je.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je na Tviteru da je ovo "zločin protiv novinarsta i napad na na demokratske vrednosti i vladavinu prava".

"Nastavićemo nemilosrdno da branimo slobodu medija", napisao je Mišel.

Holandska televizija RTL prenosi da je De Vris upravo izašao iz svog stana u centru Amsterdama kada ga je jedan od pet ispaljenih metaka pogodio u glavu. 64-godišnji De Vris je poznata ličnost u Holandiji, kao česti komentator u televizijskim programima o kriminalu i iskusni reporter sa izvorima kako u policiji tako i podzemlju.

De Vris je poznat po istraživačkom radu na brojnim slučajevima, kao što je bilo praćenje otmice magnata industrije piva Fredija Hajnekena 1983.

Komentari (0)

Evropa