Evropa

365 dana brutalnih ratnih dejstava u 12 fotografija: Godina koja je uzdrmala svet do temelja (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

19:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je godinu dana od upada ruske vojske u Ukrajinu. Iako se u početku činilo da će rat biti završen za nekoliko nedelja padom Kijeva, u prethodnih 365 dana ratna situacija se naizmenično menjala, došlo je do ogromnog broja žrtava na obe strane, a kraj rata nije na vidiku.  

Evropa je bila puna ukrajinskih izbeglica, a najveći teret preuzela je susedna Poljska. Istovremeno, Evropa je prezimela zimu bez ruskih energenata, a ruska privreda opstala je uprkos sankcijama. 

Kraj 2022. godine obeležila je istorijska poseta Volodimira Zelenskog Vašingtonu, što je bio i njegov prvi odlazak u inostranstvo od početka rata. Uoči godišnjice, američki predsednik iznenada je posetio Kijev, a potom u Varšavi poručio da NATO ostaje ujedinjen i da Rusija nikad neće pobediti. Putin je s druge strane optužio zapadne lidere i kijevski režim za izbijanje rata u Ukrajini i dodao da će korak po korak zadaci vojne operacije biti ispunjeni.

U proteklih godinu dana, Zapad jeste podržao Ukrajinu, postao je njeno utočište i lični bankar, ali ne i punopravni vojni saveznik, jer je put Ukrajine u NATO još uvek na dugom štapu.

U nastavku pogledajte najupečatljivije fotografije koje su nastale tokom proteklih 365 dana na ratištu u Ukrajini tokom sukoba ruske i ukrajinske vojske:

profimedia

 

profimedia

 

profimedia

 

profimedia

 

profimedia

 

profimedia

 

profimedia

 

profimedia

 

AP/Emilio Morenatti

Masovna grobnica u Buči

profimedia

Eksplozija gasovoda Severni tok

EPA-EFE/STRINGER

Krimski most u plamenu

profimedia

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa