Evropa

Moldavija odbacuje ruske tvrdnje o planu Kijeva za napad na Pridnjestrovlje

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

11:59

Moldavija odbacuje ruske tvrdnje o planu Kijeva za napad na Pridnjestrovlje
Moldavija odbacuje ruske tvrdnje o planu Kijeva za napad na Pridnjestrovlje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Moldavija je danas odbacila tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane da Ukrajina planira napad na otcepljeni moldavski region Pridnjestrovlja nakon oružane provokacije i pozvala na smirenje tenzija.

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je danas Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u samoproglašenom regionu Moldavije i saopštilo da Kijev namerava da izvede "operaciju lažne zastave", navodni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja, izvestila je agencija RIA Novosti.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Galuzin tvrdi da je Zapad naložio vladi Moldavije da prekine svaku komunikaciju sa separatističkim vlastima u Pridnjestrovlju, prenela je agencija Rojters pozivajući se na ruske medije.

Moldavska vlada objavila je saopštenje na Telegramu u kojem se precizira da državni organi "ne potvrđuju“ tvrdnje ruskog ministarstva odbrane, navodi britanska agencija.

"Pozivamo na smirenost i informisanje javnosti iz zvaničnih i kredibilnih izvora Republike Moldavije. Naše institucije sarađuju sa stranim partnerima i u slučaju pretnji po zemlju javnost će biti blagovremeno obaveštena", navodi se u saopštenju.

Moldavski ministar spoljnih poslova Niku Popesku rekao je Rojtersu u sredu da je nekadašnja  sovjetska republika, koja se osim sa Ukrajinom graniči i sa Rumunijom, članicom NATO, spremna za "pun spektar pretnji" od Rusije.

"Naravno da imamo ograničena sredstva, ali u isto vreme nismo sami u tome “, rekao je on. 
Moldavska predsednica Maja Sandu optužila je Rusiju ranije ovog meseca da planira državni udar, kako bi zbacila vladu i uvukla Pridnjestrovlje u rat koji vodi u Ukrajini.

Ovaj region proglasio je nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom deli. Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992, nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim "mirovnim snagama" koje su još raspoređene na maloj teritoriji, kojа nema međunarodno priznanje, navodi Rojters.
 

Komentari (1)

Драган

23.02.2023 15:03

Шта има Молдавија да се пита за планове Кијева?

Evropa