Evropa

Bugarska zabranila neonacistički Lukov marš nakon negodovanja javnosti, policija sprečila sukob dve strane

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2023

-

09:05

Bugarska zabranila neonacistički Lukov marš nakon negodovanja javnosti, policija sprečila sukob dve strane
Bugarska zabranila neonacistički Lukov marš nakon negodovanja javnosti, policija sprečila sukob dve strane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Bugarskoj zabranile su godišnji marš sa bakljama u centru Sofije u čast pokojnog generala Hrista Lukova koji je predvodio pronacistički Savez bugarskih nacionalnih legija tokom Drugog svetskog rata, poznat pod nazivom “Lukov marš”.

Nekoliko sati pre događaja bugarski državni tužilac pozvao je gradonačelnika Sofije i ministra unutrašnjih poslova „da obezbede očuvanje javnog reda i zaštitu prava javnosti uoči Lukovskog marša“, prenela je BTA. 

Bugarska agencija podseća da se od 2003. "Lukov marš" održava svake godine u februaru u znak obeležavanja godišnjice egzekucije Lukova od strane antifašističkog pokreta otpora. 

Lukov (1888-1943) je bio popularan vojni komandant, poznat po bliskim vezama sa Trećim rajhom, prenosi Rojters.

Događaj su osudile grupe za ljudska prava, političke stranke i strane ambasade, koje su kritikovale organizatore marša zbog promovisanja rasizma, ksenofobije i antisemitizma.

Nacionalisti su se okupili ispred kancelarije tužilaštva u znak protesta zbog restriktivnih mera. 

U međuvremenu, desetine antifašističkih aktivista organizovali su miting protiv nacionalističkog događaja, insistirajući da neonacisti treba da budu zabranjeni. 

Veliki broj policajaca sprečio je sukob dve strane.

General Lukov je bio ministar rata od 1935. do 1938. i vodio je Savez bugarskih legija pronacističke Nemačke od 1942. do svoje smrti 1943. godine.

Policija je juče takođe blokirala ulice oko mesta gde je Lukov živeo u Sofiji kako bi sprečila nacionaliste da održe ceremoniju sećanja na Lukova.

U Bugarskoj, najsiromašnijoj članici Evropske unije, sve je više desničarskih nacionalista, a Lukov marš je njihov najvažniji javni događaj, navodi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa