Evropa

Ko je Peter R. de Vris, holandski novinar kojem su pucali u glavu usred Amsterdama?

Komentari

Autor: Bild

07/07/2021

-

18:02

Ko je Peter R. de Vris, holandski novinar kojem su pucali u glavu usred Amsterdama?
Peter de Vris - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski novinar Peter R. de Vris, koji se nalazi u bolnici u Amsterdamu pod drakonskim merama bezbednosti, i dalje se bori za život, posle pokušaja atentata na njega.

Šezdesetčetvorogodišnji novinar i otac dvoje dece nalazi se u kritičnom stanju nakon što je na njega juče usred Amsterdama pucao nepoznati muškarac.

Od troje uhapšenih, poznato je samo da je jedan 35-godišnji poljski državljanin sa boravištem u holandskoj provinciji Gelderland, a drugi 21-godišnji stanovnik Roterdama. Osumnjičeni će u petak dati svoj iskaz policiji.

EPA/ EVERT ELZINGA

 

Inače, Peter je više puta dobijao pretnje, ali ovoga puta se čini da su se one obistinile.

Holanđani se mole za brz oporavak dok politički deo zemlje, kao i kraljevska porodica izražavaju svoj šok i gnušanje zbog pokušaja atentata.

Predsednik Evropskog sveta Šarl Mišel osudio je napad na holandskog novinara nazvavši ga "napadom na temelje evropskih vrednosti", a holandski premijer Mark Rute nazvao je pokušaj atentata "šokantnim i nezamislivim".

Ko je Peter de Vris?

Holandski novinar i TV voditelj popularan je u svojoj domovini zbog načina na koji obrađuje vesti iz crne hronike, kao i zbog jakih izvora u policiji i u podzemlju.

U Holandiji je odavno poznat po slobodnom novinarstvu u policijskom izveštavanju.

Još 1978. godine počeo je da radi kao novinar dnevnog lista "De Telegraaf" u Hagu, a kasnije se preselio u Amsterdam.

Godine 1987. je dao ostavku u pomenutim novinama i postao glavni urednik nedeljnika "Aktueel", koji je ubrzo pretvorio u pravi istraživački magazin.

profimedia

 

Godine 2005. je odlučio da osnuje sopstvenu stranku P.R.D.V, odnosno Stranku za pravdu, akciju i napredak. Prošlog oktobra je predstavio programske stavove stranke, a već 16. decembra anketa koja je pokazala da bi samo 31,4 odsto glasalo za njegovu stranku, odsekla mu je krila. Po skraćenom postupku, odlučio je da raspusti stranku.

Inače, još 2019. godine tvrdio je da je na meti Riduana Tagija, za kojeg se navodi da je vođa organizovane kriminalne grupe i koji je uhapšen u Dubaiju, a trenutno se nalazi u visokoobezbeđenom zatvoru.

Još uvek se ne zna motiv zločina.

 

Komentari (0)

Evropa