Evropa

Rama: Nisam podmićivao kontraobaveštajca FBI

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

14:25

Rama: Nisam podmićivao kontraobaveštajca FBI
Rama: Nisam podmićivao kontraobaveštajca FBI - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama negirao je danas da je podmitio ili dao povlašćeni status bivšem visokom kontraobaveštajcu FBI, koji je optužen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rama je pred parlamentom rekao da opozicija želi "politički da iskoristi pravni proces u SAD koji nema nikakve veze sa Albanijom, vladom ili njim lično", preneo je AP.

Opozicija je tražila parlamentarnu debatu sa Ramom, tvrdeći da je učestvovao u sumnjivim poslovima sa Čarlsom Mekgonigalom, bivšem visokim zvaničnikom kontraobaveštajne službe FBI.

Mekgonigal je optužen u Americi da je sakrio od FBI ključne informacije koje je, tokom puta u Albaniju 2017. godine, dobio od bivšeg albanskog obaveštajca, koji mu je navodno dao najmanje 225.000 dolara.

"Bilo je sastanaka ili ne i povlaštenog statusa"

Mekgonigal se susreo sa Ramom nekoliko puta i pozivao na oprez prilikom davanja licenci za bušenje nafte ruskim kompanijama u Albaniji. Rama je priznao da je bilo sastanaka, ali je negirao optužbe da je Mekgonigalu dao novac ili povlašćeni status.

"Među optužbama, nema ničega o toj temi, osim tačnog izveštaja da se sa mnom sreo", rekao je Rama tokom govora, nakon čega je napustio parlamentarnu zgradu.

Mekgonigal je, takođe, optužen da je radio za ruskog oligarha u vreme kada je trebalo da ga istražuje.

Albanska opoziciona Demokratska partija bivšeg predsednika Salija Beriše, i levičarska Stranka slobode Iljira Mete, tražili su prošlog meseca ostavku vlade, navodeći kao razlog korupciju, povezanost sa organizovanim kriminalom i lošu ekonomsku politiku.

Opozicija je za sutra isplanirala veliki skup ispred zgrade vlade, a istog dana sud će odlučiti ko će voditi demokrate - Beriša ili njegov naslednik Ljuljzim Baša.

Komentari (0)

Evropa