Evropa

Beloruski dobitnik Nobelove nagrade za mir osuđen u Minsku na 10 godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

11:07

Beloruski dobitnik Nobelove nagrade za mir osuđen u Minsku na 10 godina zatvora
Minsk Novembar 2011. godine - Copyright Tanjug AP/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Belorusiji osudio je danas dobitnika Nobelove nagrade za mir prodemokratskog aktivistu Aleša Bjaljatskog, koji se nalazi u pritvoru u Minsku, na 10 godina zatvora zbog finansiranja protesta 2020. godine i utaju poreza, javio je TASS.

Bjaljatski, prodemokratski aktivista i osnivač Vjazna grupe za ljudska prava, koja je obezbedila pravne i finansijske usluge kao pomoć demonstrantima tokom talasa nemira u Belorusiji 2020. godine, osuđen je za finansiranje protesta i utaju poreza. Bjaljatski je rekao da je proganjan iz političkih razloga, preneo je Rojters.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da u Belorusiji ima oko 1.500 političkih zatvorenika, a veliki broj njih je uhapšen posle potiskivanja protesta 2020. godine, koji su izbili nakon što je Aleksandar Lukašenko saopštio da je ponovo izabran na predsedničkim izborima. Zapad i beloruska opozicija su rekli da su rezultati tih izbora lažni.

Beloruska opoziciona političarka Svjatlana Tihanovskaja rekla je da je presuda "jednostavno skandalozna".

"Moramo se boriti protiv te sramotne nepravde i osloboditi ih", rekla je Tihanovskaja.

Bjaljatski je dobio prošle godine Nobelovu nagradu za mir i četvrta je osoba u 121-godišnjoj istoriji Nobelovih nagrada koja je primila nagradu dok je bila u zatvoru ili pritvoru, podseća AP.

Borelj i Nobelov komitet osuđuju zatvorsku kaznu protiv beloruskog nobelovca

Evropska unija i  Nobelov komitet oštro su danas kritikovali suđenja i presude na višegodišnje zatvorske kazne dobitniku Nobelove nagrade za mir Alešu Bjaljackom i drugim beloruskim aktivistima za ljudska prava.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je da je lažno suđenje Bjaljackom još jedan užasan primer režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji pokušava da ućutka one koji ustaju u odbranu ljudskih prava i osnovnih sloboda građana Belorusije, preneo je Rojters.

Norveški Nobelov komitet je takođe danas poručio da je presuda beloruskom aktivisti za ljudska prava i nobelovcu prava tragedija.

"Aleš Bjaljacki jedan je od najistaknutijih boraca za demokratiju, slobodu i ljudska prava u Belorusiji, a sudski spor i optužbe protiv njega politički su motivisane", rekla je Berit Rajs Andersen, predsedavajuća Nobelovog komiteta.

Bjaljacki (60), u pritvoru u Minsku, danas je osuđen na 10 godina zatvora pred sudom koji ga je proglasio krivim za finansiranje protesta 2020. godine i utaju poreza, javio je TASS.

Bjaljatski, prodemokratski aktivista i osnivač Vjazna grupe za ljudska prava, koja je obezbedila pravne i finansijske usluge kao pomoć demonstrantima tokom talasa nemira u Belorusiji 2020. godine, osuđen je za finansiranje protesta i utaju poreza. 

On je dobio Nobelovu nagradu za mir 2022. zajedno sa ruskom organizacijom za ljudska prava Memorijal i ukrajinskom grupom za ljudska prava Centar za građanske slobode.

Komentari (0)

Evropa