Evropa

Na izborima u Estoniji pobedila partija premijerke Kaje Kalas

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

08:42

Na izborima u Estoniji pobedila partija premijerke Kaje Kalas
Na izborima u Estoniji pobedila partija premijerke Kaje Kalas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Reformska stranka premijerke Estonije Kaje Kalas, pobedila je na juče održanim parlamentarnim izborima, pokazuju rezultati na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova.

Prema tim rezultatima, Reformska stranka dobila je 31,5 odsto, dok je stranka krajnje desnice, Konzervativna narodna partija Estonije (EKRE), osvojila drugo mesto sa 16,1 odsto glasova.
Izlaznost je bila 63,7 odsto, slično kao i na prethodnim izborima.

Ukoliko Kalas (45) uspe da formira vladajuću koaliciju, to bi učvrstilo proevropski stav Estonije, preneo je Rojters.

Kalas je izjavila da su izbori dali njenoj stranci poziciju da formira koalicionu vladu koja bi nastavila podršku Ukrajini i sankcije prema Rusiji.

Reformska stranka pobedila je i na izborima 2019. godine, ali su tada tri manje stranke formirale vladu.  Ta koalicija je raskinuta 2021. godine, omogućavajući Kalasovoj da stvori svoju koaliciju i preuzme vlast. 

Tokom kampanje, EKRE je obećavao da će smanjiti cene energenata, suprotstavljajući se prelasku na zelenu energiju, a zalagao se i da Estonija prestane da prihvata nove ukrajinske ratne izbeglice. 

Stranka je kritikovala Kalas i zbog slanja oružja u Ukrajinu, navodeći da se ne vodi računa o odbrambenim potrebama Estonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa