Evropa

Euronews Srbija u Parizu: Francuska u blokadi, na demonstracijama se očekuje do milion i po ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2023

-

10:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj se danas održavaju demonstracije povom najavljene reforme penzionog sistema na kojima se očekuje do milion i po ljudi. Osim toga štrajkuju brojne službe, pa je situacija u mnogim gradovima, posebno u prestonici znatno otežana, javlja reporterka Euronews Srbija iz Pariza.

Pojedini francuski sindikati, uključujući i CGT koji broji gotovo 700.000 članova, najavili su da će danas  ''zaustaviti'' zemlju u nastavku borbe protiv penzione reforme, tako što će drastično smanjiti avionski, železnički, metro i drumski saobraćaj, kao i da će štrajk uticati na škole, luke, rafinerije i druge sektore industrije.

Razlog tome je insistiranje francuskog predsednika Emanuela Makrona na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.

Kap koja je prelila čašu među radnicima je najava poslodavaca da će smanjivati iznos plata za dane provedene u štrajku, navodi televizija BFM.

Zaposleni u Administraciji javnog prevoza Pariza (RATP) već su počeli da prikupljaju novac za podršku štrajkačima 7. marta.

"Već smo prikupili 1.500 evra u gotovini koje ću početi da delim štrajkačima koji su u najtežoj finansijskoj situaciji", izjavio je Aleksis Luve, iz sindikata RATP Solidarnost i objasnio da se ovakve donacije za štrajkače prikupljaju "prema potrebama", s ciljem da se protestima postigne maksimalni efekat.

Iz direkcije RATP poručuju da će "štrajk biti posebno praćen", dok Aleksis Luve kaže da bi štrajk mogao da potraje.

"Spremni smo da produžimo štrajk do povlačenja predloga reforme penzionog sistema", izjavio je Luve.

Ministar saobraćaja Klemon Bon rekao je da će štrajk danas izazvati velike poremećaje u saobraćaju.

"Biće ozbiljnih posledica", rekao je Bon za televiziju Frans 3, dodajući da očekuje da će štrajk "biti jedan od najtežih do sada", posebno za putnike.

"Za mnoge, to će biti prava muka", naglasio je Bon.

Luj Bojar, poslanik levičarske stranke Nepokorena Francuska, na čijem je čelu populista Žan Lik Melanšon, najavio je akciju masovnih blokada tokom današnjeg nacionalnog protesta zbog reforme penzionog sistema.

Bojar je na Tviteru pozvao srednjoškolce i studente da blokiraju pristup svojim obrazovnim institucijama kako bi zahtevi štrajkača bolje odjeknuli.

Na to je reagovala predsednica regiona Il-de-Frans Valeri Pekres,  podnošenjem tužbe protiv Bojara zbog "podsticanja na krivično delo ometanje i podsticanje na nasilje".

"Pravo na demonstracije ne sme da ugrozi pravo na učenje. Pozivati na blokade srednjih škola i fakulteta stvara rizik od konfrontacije. Izjave piromana Luja Bojara su neodgovorne. Obrazovne institucije su utočišta koja nemaju veze sa nasiljem", poručila je Valeri Pekres.

Komentari (0)

Evropa