Evropa

Parlament Gruzije usvojio zakon o stranim agentima, ispred skupštine policija vodenim topovima rasterivala demonstrante

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

21:04

Parlament Gruzije usvojio zakon o stranim agentima, ispred skupštine policija vodenim topovima rasterivala demonstrante
Parlament Gruzije usvojio zakon o stranim agentima, ispred skupštine policija vodenim topovima rasterivala demonstrante - Copyright Tanjug/AP Photo/Nicolo Vincenzo Malvestuto

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijske specijalne snage koristile su večeras vodene topove da bi rasterale demonstrante koji ispred parlamenta u Tbilisiju protestuju zbog usvajanja zakona o stranim agentima.

Ranije su specijalci nekoliko puta ispalili suzavac, ali se demonstranti nisu razišli, prenose RIA Novosti.

 

 

Parlament Gruzije usvojio je večeras predlog zakona o stranim agentima, uprkos protestima opozicije.

Opozicionari i njihove pristalice od jutra protestuju ispred zgrade parlamenta, a saobraćaj na centralnoj aveniji Rustaveli je blokiran.

Tanjug/AP Photo

 

 

Poslanici u gruzijskom parlamentu sukobili su se juče dok je parlamentarni odbor raspravljao o kontroverznom zakonu koji bi regulisao ''strane agente'', za koji kritičari kažu da je napravljen po uzoru na zakonodavstvo u susednoj Rusiji.

Tanjug/AP Photo

 

 

Zakon predviđa da organizacije, koje dobijaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva, budu registrovane kao "strani agenti" i da budu podvrgnute nadzoru Ministarstva pravde.

Tanjug/AP Photo

 

 

Gruzijska predsednica Salome Zurabičvili najavila je da će staviti veto na zakon, za koji je rekla da će ugroziti nade Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji i NATO, mada u toj zemlji parlament može da nadjača predsednički veto.

Prošlog meseca, više od 60 organizacija civilnog društva i medija u Gruziji, saopštilo je da se neće pridržavati zakona ako bude usvojen.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa