Evropa

Upozorenja na teroristički napad u Briselu posle mejlova poslatih Evropskoj komisiji

Komentari

Autor: Brisel tajms

08/03/2023

-

13:09

Upozorenja na teroristički napad u Briselu posle mejlova poslatih Evropskoj komisiji
Upozorenja na teroristički napad u Briselu posle mejlova poslatih Evropskoj komisiji - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na društvenim mrežama pojavila su se upozorenja o potencijalnom terorističkom napadu na linijama 2 i 6 metroa u Briselu. Iako je belgijski Nacionalni krizni centar saopštio da su izveštaji doveli do "povećane opreznosti", iz ove institucije ipak navode kako "različiti elementi pokazuju da je napad malo verovatan".

Dva mejla koja su poslata Evropskoj komisiji upozorila su Krizni centar i policija je brzo reagovala kako bi proverila metro u Briselu nakon poruka napisanih na ruskom u kojima se preti "eksplozijom" koja će se, navodno, dogoditi danas, preneo je list "Brisel tajms".

Pošto je javni prevoz u Briselu već poremećen zbog raznih sindikalnih štrajkova, građani su svakako manje koristili ovu vrstu transporta i više se o njoj informisali, a mnogi jutarnji putnici videli su izveštaje na objavama na društvenim mrežama da policija istražuje navodnu pretnju bombom.

Američkim državljanima u Briselu poslate su lične poruke iz ambasade SAD u kojima se od njih traži da se postaraju da su bezbedni dok putuju na posao u sredu, posebno na linijama metroa 2 i 6.

List "Le Soar" prenosi da je mejl došao od čoveka koji je dva puta kontaktirao Evropsku komisiju, prvo 16. februara, a zatim 3. marta. Njegova poruka je upozorila, na ruskom jeziku, "na velike terorističke napade na teritoriji EU, u svetlu kontinuirane agresivne politike Unije".

Belgijski krizni centar je za "Brisel tajms" naveo da, zajedno sa partnerima, pažljivo prate situaciju, ali da u svetlu različitih elemenata smatraju da je "napad malo verovatan". Belgijski nacionalni krizni centar je od tada potvrdio da su različite institucije pregledale sadržaje mejlova, i da su svi došli do istog zaključka o maloj verovatnoći napada.

List na francuskom jeziku "La Libr" takođe je preneo i da je savezna policija izvršila pregled određenih lokacija u utorak uveče, i da tamo ništa nisu otkrili, ali da su za svaki slučaj pojačane policijske patrole. 

Komentari (0)

Evropa