Evropa

Belgija predstavila novi sporazum sa ciljem da se reši kriza sa migrantima

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

12:33

Belgija predstavila novi sporazum sa ciljem da se reši kriza sa migrantima
Belgijski premijer Aleksandar De Kro - Copyright Tanjug AP/Bertrand Guay, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Belgijska vlada predstavila je novi migracioni sporazum koji će biti korišćen da se reši aktuelna kriza, javio je briselski portal Euraktiv. 

Plan su predstavili premijer Belgije Aleksander de Kro i državna sekretarka za azil i migracije Nikol de Mor, nakon što se Belgija našla na udaru kritika jer nije uspela da garantuje mesto za ostanak svakom tražiocu azila, a broj ljudi koji spavaju po ulicama te zemlje povećao se tokom godina.

"Sa ovim prvim paketom mera, nalazimo se na putu reforme. Prijemna mesta će biti postavljena samo za one koji prolaze kroz proceduru azila, zloupotrebe će biti suzbijene, a ranjive osobe će biti zaštićene", rekla je De Mor.

Oko 700 novih centara će biti napravljeno, u kojima će biti kontejneri za smeštaj. De Mor je takođe zadužena da stvori dodatnih 2.000 mesta za smeštaj azilanata na postojećih 8.000 koje je omogućila aktuelna vlada.

"Naša vlada pravi značajne napore u ovoj oblasti. Trenutan broj prijemnih mesta u našoj zemlji je istorijski: imamo 38.000 mesta, a na to imamo i 65.000 ukrajinskih izbeglica. U kontekstu ravnomerne raspodele u Evropi, učinili smo više nego što bi trebalo da bude naš deo", rekao je De Kro.

Fokus i na oslobađanju mesta u centrima za azil

Vlada Belgije je saopštila da će se takođe fokusirati na oslobađanje mesta u centrima za azil i da će rešavati pitanja neuspešnih aplikanata.

"Oni koji su iskoristili sve žalbe, moraju se vratiti u svoju zemlju porekla. Zato ćemo se više fokusirati na odlaske i deportacije. Politika proaktivnog povratka je sadržana u zakonu. Nastavićemo da pravimo prijemne centre. Oni koji imaju pravo na to će dobiti mesto, ali neće biti kolektivnog prihvatanja, naprotiv", poručio je De Kro.

Takođe, uvešće se striktnija i brža primena Dablinske direktive, koja će dozvoljavati belgijskim vlastima da tražioce azila vraćaju u zemlje porekla.

Biće preduzete određene mere i po pitanju spajanja porodica, u šta će biti uključena procedura određivanja ko je staratelj deteta. Porodično spajanje sa decom sa belgijskim državljanstvom će biti moguće za roditelja koji svakodnevno i efikasno brine o detetu.

Komentari (0)

Evropa