Evropa

Šta se zna o napadaču iz Hamburga: Ubio sedam ljudi, pa izvršio samoubistvo ispred centra Jehovinih svedoka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, AP

10/03/2023

-

13:06

Šta se zna o napadaču iz Hamburga: Ubio sedam ljudi, pa izvršio samoubistvo ispred centra Jehovinih svedoka
Šta se zna o napadaču iz Hamburga: Ubio sedam ljudi, pa izvršio samoubistvo ispred centra Jehovinih svedoka - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naoružani napadač koji je ubio sedam osoba, izvršio je samoubistvo ispred centra Jehovinih svedoka u nemačkom gradu Hamburgu, rekao je danas državni ministar Endi Grote.

Brza policijska reakcija sprečila je da dođe do još veće tragedije, rekao je Grote, dodajući da je napadač delovao sam, preneo je Rojters.

Nemački državni tužilac je naveo da je bio nemački državljanin i da je imao dozvolu za nošenje pištolja. U skladu sa nemačkim zakonima, identifikovan je samo kao Filip F. i rečeno je da je bio star 35 godina, navela je agencija AP.

Društvene mreže

Filip F, napadač iz Hamburga

Među žrtvama su četiri muškarca, dve žene i nerođeno dete staro sedam meseci. Šef hamburške policije rekao je da je moguće da je napadač bolovao od mentalne bolesti.

Nije imao kriminalni dosije, ali se sumnja da je izvršio prevaru. Stan napadača je pretražen, a među predmetima je pronađeno 15 šaržera municije.

Građani dobili poruke upozorenja

Rojters je nešto ranije preneo pisanje nemačkog Špigela da je napadač u Hamburgu bio bivši član Jehovinih svedoka.

Nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na izveštača sa lica mesta, prenela je ranije i da su stanovnici severnog gradskog okruga Alsterdorf dobili upozorenja na svoje mobilne telefone o "situaciji opasnoj po život" i da su ulice zatvorene.

Televizijski snimci pokazuju kako desetine policijskih automobila, kao i vatrogasna vozila blokiraju ulice, a vidi se i kako neke ljude umotane u ćebad, radnici hitne pomoći uvode u autobus.

Društvene mreže

 

"Čuli smo pucnje. Bilo je 12 neprekidnih hitaca. Onda smo videli kako su ljude odvozili u crnim vrećama", rekao je novinarima jedan neidentifikovani svedok. 

Policija je saopštila da je primila poziv ubrzo posle 21 sat po lokalnom vremenu, i da su policajci, kada su stigli na lice mesta, zatekli određeni broj teško povređenih i ubijenih.

"Čulo se više serija hitaca"

Studentkinja Laura Bauh, koja živi u blizini, rekla je da je čula u tom periodu oko četiri serije pucnjave, a da je u njima uvek bilo više od jednog hica, prenela je agencija dpa.

Bauh je rekla da je kroz prozor videla jednu osobu koja trči od prizemlja do drugog sprata sale Jehovinih svedoka, naveo je AP.

Gregor Mibah, koji živi u blizini objekta, čuo je pucnje i snimio kako figura ulazi u zgradu kroz prozor, a zatim se na snimku čuju pucnji iznutra. Ova figura kasnije izlazi iz hodnika, vidi se u dvorištu, a zatim ispaljuje još hitaca kroz prozor na prvom spratu pre nego što se svetla u sobi gase.

Tanjug/Jonas Walzberg/dpa via AP

 

Mibah je nemačkoj televizijskoj novinskoj agenciji "Nonstop njuz" rekao da je čuo najmanje 25 pucnjeva. Nakon što je policija stigla, usledio je poslednji pucanj, rekao je on.

Njegova majka Dorte Mibah rekla je da je šokirana pucnjavom.

"Sve se desilo 50 metara od naše kuće i mnogo ljudi je stradalo. Ovo je još uvek neshvatljivo. Još uvek se nismo sasvim pomirili sa onim što se desilo", rekla je ona.

Šolc: Brutalni nasilnički čin 

Nije bilo neposrednih naznaka mogućeg motiva za napad u četvrtak uveče, koji je zaprepastio drugi po veličini grad u Nemačkoj, ali tužioci su rekli da nema dokaza o tome da je u pitanju teroristička akcija, preneo je AP.

Aktuelni nemački kancelar Olaf Šolc, koji je ranije bio gradonačelnik Hamburga, opisao je napad kao "brutalni čin nasilja".

Šef hamburške policije Ralf Martin Majer rekao je da je napadač imao dozvolu za oružje i da je legalno posedovao poluautomatski pištolj.

On je naveo i da je protiv napadača ranije pokrenuta istraga nakon što su vlasti dobile dojavu da možda nije prikladan za nošenje vatrenog oružja, ali je utvrđeno da nije prekršio zakon.

Policija nije koristila sopstveno vatreno oružje, rekao je portparol policije.

Šef nemačkog sindikata policije GdP u Hamburgu, Horst Nijens, rekao je da je uveren da je brz dolazak jedinice za specijalne operacije "odvukao pažnju počinioca i možda sprečio dalje žrtve".

Komentari (1)

Ramamti Ezer

10.03.2023 14:45

'Nemački državni tužilac je naveo da je bio nemački državljanin i da je imao dozvolu za nošenje pištolja.' Ovo nije moguće! jer nijedan Jehovin svedok ne može da se krsti ako ne raskine s nasiljem, ukljjučujući i nošenje vatrenog oružja. Pištolj je možda nabavio kasnije ili je to prećutao pre krštenja.

Evropa