Evropa

RAT U UKRAJINI U Bahmutu borbe za svaku ulicu, Vagnerovci pripremaju teren za dalje napredovanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2023

-

08:30

RAT U UKRAJINI U Bahmutu borbe za svaku ulicu, Vagnerovci pripremaju teren za dalje napredovanje
RAT U UKRAJINI U Bahmutu borbe za svaku ulicu, Vagnerovci pripremaju teren za dalje napredovanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 381. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinske vlasti saopštile su juče da je od početka rata Rusija bombardovala Ukrajinu više od 40.500 puta i da se sprovode dodatne mere za zaštitu kritične infrastrukture. Ključna meta Rusije u ovom trenutku je istočni grad Bahmut, a borbe oko tog mesta odnele su veliki broj žrtava. 

Ključni događaji: 

  • Ukrajinski komandant: U Bahmutu se vode borbe za svaku ulicu
  • Papa želi u Kijev, ali pod uslovom da ide i u Moskvu
  • Akar: Turska je za produžetak sporazuma o izvozu žita
  • Zaharova: Ukrajinski deo Sporazuma o žitu se sprovodi, ruski izvoz blokiran
  • Reka Bahmutka nova linija fronta 
  • Ukrajinski zvaničnik: U Bahmutu se uništavaju najbolje ruske jedinice pred proleće 
  • Državni tužilac Ukrajine: U ruskim napadima stradalo najmanje 464 dece 
  • Ukrajina sprovodi dodatne mere za zaštitu kritične infrastrukture 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu  

19.23 Zelenski ubijenom ukrajinskom vojniku dodelio titulu heroja Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodelio je Oleksandru Macijevskom titulu Heroja Ukrajine. Prethodno je Ukrajinska skuđba SBU potvrdila da je upravo Macijevski vojnik koji na snimku koji je postao viral uzvikuje "Slava Ukrajini" pre nego što je ubijen.

 

 

18.39 Kijev tvrdi da je ruska strana u poslednja 24 sata izgubila više od 1.000 vojnika

Ukrajinska vojska u današnjem saopštenju tvrdi da je ruska strana izgubila više od 1.000 vojnika za 24 sata dok je pritisak Moskve na grad Bahmut na istoku zemlje nastavljen. Kijev je saopštio da je odlučan da brani Bahmuta kako bi pomogao u pripremi ukrajinske kontraofanzive.

 

 

18.13 Apel žena iz Podmoskovlja Putinu

Majke i supruge mobilisanih iz Podmoskovlja apelovale su na Vladimira Putina sa molbom da ne šalju njihove najbliđe u jurišne brigade „kao topovsko meso“.

Rođaci vojnika tvrde da njihovi muževi i sinovi nisu prošli odgovarajuću obuku – umesto obećane dve nedelje, trajala je samo četiri dana, a sada se nespremne brigade „šalju kao topovsko meso u juriš na utvrđenja“, prenosi CNN. Mobilisani su upućeni na prvu liniju fronta, uprkos činjenici da im je jesenas Vladimir Putin obećao da će raditi isključivo u pozadini.

 

 

17.55 Akar: Turska je za produžetak sporazuma o izvozu žita

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da Turska podržava proširenje i produžetak sporazuma o izvozu žita Crnim morem. Kako navodi agencija Anadolija, on je naveo da je tim sporazumom omogućeno da skoro 24 miliona tona žitarica bude isporučeno ''onima kojima je to potrebno''.

''Obe strane, i Rusija i Ukrajina, imaju pozitivan stav i verujemo da će sporazum biti produžen'', rekao je Akar.

16.19 Papa želi u Kijev, ali pod uslovom da ide i u Moskvu

Papa Franja kaže da je spreman ići u Kijev, ali samo ako poseti i Moskvu. Za argentinsku novinsku kuću La Nacion rekao je: "Voljan sam da odem u Kijev. Želim da odem u Kijev. Ali pod uslovom da odem u Moskvu. Idem na oba mesta ili ni na jedno."

Papa je rekao kako smatra da za njega putovanje u rusku prestolnicu "nije nemoguće".

15.00 Ukrajinski komandant: U Bahmutu se vode borbe za svaku ulicu

Komandant jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu Denis Jaroslavski izjavio je da se u tom gradu vodi borba za svaku ulicu i da su ruske snage za nedelju i po uspele da se pomere 1,5 kilometara u dubinu grada i da je preostalo još oko četiri kilometra do opkoljavanja ukrajinskih trupa u Bahmutu.

"Teško je zadržati svaku kuću", rekao je Jaroslavski, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, ruske snage drže pod vatrom sve puteve snabdevanja Bahmuta, a cilj im je da prekinu logistiku Oružanih snaga Ukrajine.

"Bez logistike nema ničega - ni rotacije, ni snabdevanja municijom. Neprijatelj to shvata i pokušava, pre svega, da prekine logistiku", rekao je Jaroslavski. 

13.56 Zaharova: Ukrajinski deo Sporazuma o žitu se sprovodi, ruski izvoz blokiran

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas, komentarišući moguće produženje Sporazuma o žitu, koji između ostalog omogućava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, da se taj sporazum za sada primenjuje samo u delu vezanom za Ukrajinu, dok je izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i dalje blokiran. Zaharova je rekla da je pozicija Rusije "poznata i nepromenjena" i da dogovori koji su potpisani 22. jula prošle godine u Istanbulu treba da se primene zajednički da bi se prevazišla nestašica hrane i pomoglo zemljama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, prenosi TASS.

13.22 Kuleba: Ne očekujem brze isporuke aviona Ukrajini, ali neka počne obuka pilota

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da ne očekuje brze isporuke zapadnih borbenih aviona Ukrajini, ali smatra da bi sada trebala da počne obuka ukrajinskih pilota. 

"Zato kažemo da obuka ukrajinskih pilota na zapadnim lovcima treba da počne sada, da kada se donese odluka o nabavci aviona, ne gubimo vreme i mnogo meseci na obuku", rekao je Kuleba  za nemački list Bild am zontag, a prenosi Unian .

12.55 Tajani: Nikada nismo razgovarali o slanju trupa u Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, izjavio je danas da zapadne zemlje nikada nisu razgovarale o slanju trupa u Ukrajinu. Tajani je za Radio 24, povodom nedavne izjave premijera Mađarske Viktora Orbana da su zapadne zemlje blizu toga da razmotre slanje trupa u Ukrajinu, rekao da na nedavnom sastanku G7 nikada nije bilo govora o slanju trupa, prenosi Ansa.

12.03 ISW: Ruske snage od juče nisu napredovale u Bahmutu

Istočni grad Bahmut bio je glavna meta Rusije više od sedam meseci, a u poslednjih nekoliko dana vode se žestoke borbe u nastojanju ruskih snaga da osvoje grad. Međutim, sudeći prema najnovijem izveštaju Instituta za studije rata, ruske snage nisu ostvarile nikakav napredak u Bahmutu od juče.

Međutim, jedinice ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" zauzimaju pozicije u industrijskoj zoni tog grada u Donjecku i pripremaju teren za dalje napredovanje, izjavio je Andrej Maročko iz Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) .

S druge strane, portparol istočne grupacije Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevati je 11. marta izjavio da su ruske snage izgubile više od 500 vojnika tokom proteklogt dana. Među žrtvama je 221 poginuli vojnik i 314 ranjeno, navodi Čerevati, a prenosi "Kyiv Independent".

Associated Press

11.05 Patrijarh Kiril traži da se zaustavi obračun protiv Ukrajinske pravoslavne crkve

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril zatražio je od pape Franje i drugih verskih lidera da ubede Ukrajinu da zaustavi obračun protiv krila crkve koje je istorijski orijentisano prema Rusiji.

Kijev je u petak naredio Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) da napusti manastirski kompleks u kojem se nalazi, što je najnoviji potez ukrajinske vlade koja kaže da je proruska i da sarađuje sa Moskvom.

Patrijarh Kiril je u subotu pozvao verske vođe i međunarodne organizacije da "učine sve napore da spreče nasilno zatvaranje manastira, što će dovesti do kršenja prava miliona ukrajinskih vernika", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu crkve.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

UPC kaže da je prekinula veze sa Rusijom i Moskovskom patrijaršijom i da je žrtva političkog "lova na veštice".

Inače, služba bezbednosti Ukrajine od oktobra redovno vrši pretrese u crkvama UPC, uvodi sankcije episkopima i finansijskim pokroviteljima, te otvara krivične postupke protiv desetine njenih sveštenika.

Među mnogim liderima kojima je apel upućen su papa Franja, nadbiskup Kenterberija Džastin Velbij, poglavar egipatske Koptske crkve, papa Tavadros, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš i šef UN za ljudska prava Volker Turs, saopšteno je iz crkve.

08.57 Kuleba: Ukrajina nastavlja da brani Bahmut

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će Ukrajina nastaviti da brani Bahmut. "Ako bismo se povukli iz Bahmuta, šta bi to promenilo? Rusija bi zauzela grad, a zatim nastavila ofanzivu na Časiv Jar, tako da bi svaki grad iza Bahmuta mogao doživeti istu sudbinu"
Upitan koliko bi ukrajinske snage mogle da izdrže, on je odbio da pruži konkretan odgovor, uporedivši ih sa ljudima koji brane svoju kuću od uljeza.

Associated Press

08.36 Tri osobe stradale u Hersonu, jedna u Donjecku

Troje ljudi je poginulo u ruskom granatiranju Hersona na jugu Ukrajine u subotu, a još jedan civil u Donjecku, saopštili su regionalni zvaničnici. Rojters je javio da je guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin rekao da su ranjene još tri osobe, uključujući jednu stariju ženu. Predsednik Volodimir Zelenski kaže da su tri osobe u Hersonu nastradale kada su išle u prodavnicu da kupe namirnice. "Želeo bih da podržim sve naše gradove i zajednice koji su izloženi brutalnim terorističkim napadima", rekao je on u sinoćnjem video-obraćanju.

Associated Press

08.00 Ukrajina sprovodi dodatne mere za zaštitu kritične infrastrukture

Zvaničnici u Ukrajini su uveli dodatne bezbednosne mere kako bi zaštitili kritičnu infrastrukturu i stambena područja od novog potencijalnog talasa ruskih napada, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Ihor Klimenko na nacionalnoj televiziji. "Mogu da kažem da smo uvek spremni za takozvane uzvratne udare (raketne napade) kada neprijatelj podmuklo uništava ne samo objekte kritične infrastrukture, već i stambene zgrade", rekao je on, prenosi CNN. 

07.30 Kuleba odbacio navode da su "proukrajinske grupe" odgovorne za napad na Severni tok

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba odbacio je navode da je "proukrajinska grupa" kriva za napad na Severni tok koji je izvršen prošle godine. Govoreći sa bivšim portugalskim ministrom Brunom Makaešom u intervjuu za list "Novi državnik", Kuleba je rekao da je "ovo prvi put da čuje priču o proukrajinskoj ili ukrajinskoj grupi koja može da izvrši operacije na tom nivou i toliko sofisticirane".

07.00 Zašto je Bahmut i dalje poprište jedne od najkrvavijih bitaka rata u Ukrajini?

Teške i uporne borbe oko ukrajinskog grada Bahmuta u regionu Donejcka traju više od sedam meseci. Sudeći po lokalnim zvaničnicima, 60 odsto grada je uništeno. I Moskva i Kijev tvrde da je druga strana pretrpela ogromne gubitke u tim borbama. U februaru su zapadni posmatrači spekulisali da bi ukrajinske snage mogle da napuste položaje u odbrani Bahmuta, i da se umesto toga fokusiraju na pokretanje kontraofanziva. Zbog čega se onda bitka za Bahmut i dalje vodi velikom žestinom? Opširnije u posebnom tekstu

Associated Press

Komentari (1)

Aleksa Niš

12.03.2023 09:19

Rusija sa Putinom na čelu su trenutno veoma oslabljeni i izgubljeni u komunizmu i nihovom porazu. Bratska Ukrajina ni ne mora dobiti toliko novu generaciju oružija jer uništiće skroz Rusiju koja je već pala oba kolena. Tek sada Srbija shvati Rusku propagandu i lažnog bratstva.

Evropa