Evropa

Hant: Radi se na planu da se izbegne ili smanji šteta od kolapsa banke Silicijumske doline

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2023

-

10:06

Hant: Radi se na planu da se izbegne ili smanji šteta od kolapsa banke Silicijumske doline
Džeremi Hant - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar finansija Džeremi Hant izjavio je danas da radi na planu da se "izbegne ili minimizira šteta" od poremećaja koji bi mogao da nastane kod britanske filijale zbog kolaps američke banke Silicijumska dolina (SVB).

Hant je rekao da britanska vlada to pitanje tretira kao prioritet.Vlada ubrzano radi na rešenju da se izbegne ili minimalizuje šteta koja bi mogla nastati za pojedine od britanskih najperspektivnijih kompanija nakon kolapsa banke Silicijumska dolina u SAD, istakao je Hant, preneo je Rojters.

Ministar je rekao da će hitno biti doneti planovi za obezbeđivanje kratkoročnih operativnih i gotovinskih potreba britanske filijale Silicijumske doline, da bi se klijentima u Velikoj Britaniji izašlo u susret.

Kolaps SVB je drugi najveći bankrot jedne finansijske institucije u  istoriji SAD i najveći bankrot američke banke od 2008. godine. 

SVB je sada pod kontrolom američke Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC), a njena imovina je zaplenjena nakon što su kompanije i građani povukli svoje depozite tokom dva dana u iznosu od više od 100 milijardi dolara. 

Banka, osnovana 1983. godine, osigurala je finansiranje za gotovo polovinu američkih tehnoloških i zdravstvenih kompanija. 

Prema podacima "Forbsa", SVB je na kraju prošle godine imala 213 milijardi dolara vrednu ukupnu imovinu. Federalna agencija za osiguranje depozita saopštila je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara koji se drže u toj banci.
 

Komentari (0)

Evropa