Evropa

Italijanska vlada poručila gradu Milanu da ne registruje decu istopolnih parova

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

21:24

Italijanska vlada poručila gradu Milanu da ne registruje decu istopolnih parova
Italijanska vlada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska desničarska vlada poručila je gradskom veću Milana da prestane sa upisivanjem dece istopolnih roditelja.

Ovo je ponovo pokrenulo debatu oko konzervativne politike premijerke Đorđe Meloni, preneo je Rojters. Italija je legalizovala istopolne građanske zajednice 2016. godine, uprkos protivljenju katoličkih i konzervativnih grupa, ali im nije dala pravo na usvajanje, strahujući da bi to podstaklo surogat trudnoće, koje su i dalje nelegalne.

U nedostatku jasnog zakonodavstva o ovom pitanju, neki sudovi doneli su odluku u korist dozvoljavanja istopolnim parovima da usvajaju, a gradonačelnici nekih gradova, uključujući Milano, omogućili su registraciju surogat rođene dece za istopolne parove.

Milanski gradonačelnik levog centra Đuzepe Sala rekao je u ponedeljak da je dobio pismo Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem mu nalažu da prestane evidentiranje dece istopolnih parova.

Pozivajući se na odluku najvišeg italijanskog suda, prefektura Milana, lokalni ogranak ministarstva unutrašnjih poslova tvrdi da roditelji mogu dobiti pravno priznanje samo uz izričito odobrenje suda za usvajanje.

Sala je danas rekao da će poštovati naredbu prefekture, ali da će nastaviti politički da se bori za priznavanje prava istopolnih roditelja i njihove dece.

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini, File

Aktivisti demonstrirali u korist gej parova u Rimu 23. januara 2016. godine

Premijerka Meloni je došla na vlast kao branilac tradicionalnih hrišćanskih vrednosti i osuđujući ono što ona naziva "rodnom ideologijom" i "LGBT lobijem". LGBT+ aktivisti su osudili najnoviji potez vlade.

"Zabrana je jedna od najkonkretnijih manifestacija besa koji desničarska većina izaziva protiv LGBT osoba", rekao je Gabrijele Pjaconi, generalni sekretar najveće italijanske LGBT+ grupe za prava Arsigaj.

Fabrisio Maraco, vodeći borac za prava homoseksualaca, pozvao je Salu i druge gradonačelnike da nastave da registruju izvode iz matične knjige rođenih.

"Kada je zakon nepravedan i diskriminatorski, oni koji se bave politikom moraju imati hrabrosti da ga ne poštuju", rekao je Maraco u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa