Fokus

Papa i vođa prezviterijanske crkve osudili zakonske kazne za homoseksualce: Oni su deca božja, bog ih voli i prati

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

18:59

Papa i vođa prezviterijanske crkve osudili zakonske kazne za homoseksualce: Oni su deca božja, bog ih voli i prati
Papa i vođa prezviterijanske crkve osudili zakonske kazne za homoseksualce: Oni su deca božja, bog ih voli i prati - Copyright Tanjug AP/Tiziana Fabi/Pool Photo Via AP

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja i vođa prezviterijanske crkve Jain Grinšilds osudili su danas postojanje zakonskih kazni za homoseksualce u svetu i dodali da gej osobe treba da budu dobrodošle u njihovim crkvama, preneo je AP.

Papa Franja, Grinšilds i škotski nadbiskup Džastin Velbi iz angliganske crkve govorili su o pravima LGBTQ zajednice tokom konferencije za novinare u avionu, kada su se vraćali iz Južnog Sudana, gde su učestvovali na trodnevnom hodočašću, preneo je AP.

Njih trojica su upitani o nedavnim izjavama pape za AP, u kojima je ocenio da zakoni koji kriminalizuju gej osobe su "neprvedni" i da "homoseksualnost nije krivično delo".

AP navodi da je Južni Sudan jedna od 67 zemalja koje kažnjavaju homoseksualnost, a u 11 država postoji i smrtna kazna.

"Osuditi nekoga ko je homoseksualac je greh. Kriminalizovanje ljudi sa homoseksualnim sklonostima je nepravda. Oni su deca Božja. Bog ih voli i prati", rekao je papa.

Velbi je naveo da su prava LGBTQ zajednice bile na dnevnom redu engleske crkve i rekao da će ponoviti papine reči kada se bude govorilo o ovom pitanju na predstojećem sinodu engleske crkve.

"Potpuno se slažem sa svime što je papa rekao", poručio je Velbi. 

Komentari (0)

Svet