Aktuelno

Protest u Beogradu zbog napada na pripadnike LGBT+ zajednice: Okupljeni izneli tri zahteva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/03/2023

-

18:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Članovi LGBT+ zajednice i nevladinih organizacija održali su večeras u beogradskom parku Manjež protest pod nazivom "Mržnja ubija", koji je organizovan zbog nedavnih napada na pripadnike te zajednice. 

"Mržnja nije srpska tradicija", "Ne ubij", "Tišinom hranimo mržnju", "Ćutanje nas ubija", piše na transpentima koje su večeras poneli učesnici protesta. Organizatori navode da od nadležnih inistucija očekuju da reaguju brzo i efikasno kada su u pitanju napadi na pripadnike LGBT zajednice.

"Tražimo da zločin bude prepoznat kao zločin iz mržnje, da policija i tužilaštvo postupaju u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti zaštite i podrške žrtvama", rekao je Aleksandar Savić Iz Da se zna. Kao treći zahtev naveo je sastanak sa ministrom policije Bratislavom Gašićem.

Ana iz "Da se zna" na skupu u parku Manjež osudila je pokušaj ubistva mladog LGBTQ aktiviste i naglasila da se svaki vid nasilja u društvu mora zaustaviti.

Skup je, kako su naveli, organizovan kako bi se pružila podrška svim manjinskim grupama u borbi za osnovna ljudska prava, a učesnici su naglasili da od te borbe neće odustati. Policija je čuvala ulaz u park Manjež tokom protesta, koji je protekao mirno.

Kako je sve počelo?

Podsetimo, organizacija "Da se zna" reagavoala je prvog marta i pozvala sve da danas dođu na protest "Mržnja ubija" zbog nedavnih napada motivisanih mržnjom prema LGBT populaciji.

Oni su na Tviteru podsetila da su se u prethodnih nekoliko dana dogodila dva napada u kojima su povređena četiri mladića. Kako kažu, jedan od npaada dogodio se u noći između 27. i 28. februara u parku Manjež kada je izboden jedan mladić.

"Ovi incidenti su motivisani mržnjom prema LGBT zajednici i predstavljaju najgrublje ugrožavanje naše bezbednosti", ocenila je organizacija Da se zna. Oni takođe zahtevaju kažnjavanje počinitelja, kao i hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

U vezi napada u parku Manjež, reagovala je policija. Oni su drugog marta, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom uhapsili su M.V. (20) zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju i L.J. (18) zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, saopštio je tada MUP.

Naime, kako su iz policije tada naveli, M.V. se sumnjiči da je 28. februara ove godine u Ulici kralja Milana u parku Manjež oštrim predmetom ubo dvadesettrogodišnjeg mladića, nanevši mu tešku telesnu povredu u predelu leđa, a da se sa njim u sruštvu nalazio i L.J. koji se tereti da je ovom prilikom fizički napao dvadesetšestogodišnjeg mladića nanevši mu povrede glave. Nijma je određeno zadržavanje do 48 sati, načkon čega treba da budu privedeni nadležnom tužilaštvu.

O ovom slučaju se oglasila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je najoštrije osudila ove napade. Ona je podsetila da je prema Krivičnom zakonu svako nasilje zabranjeno, naročito ono koje je posledica diskriminacije prema bilo kojoj društvenoj grupi, u ovom slučaju LGBT populaciji. Janković je takođe istakla da je od velike ažnosti da nadležni organi što pre pronađu i sankcionišu počinioce kao i da je neophodno pojačano raditi na otklanjanju socijalne distance, netrpeljivosti i diskriminacije LGBT osoba.

Zbog napada u parku Manjež reagovale i političke stranke

O napadu u parku Manjež reagovale su i političke stranke. Beogradski odbor Demokratske stranke (DS) prvog marta osudio je napad navevši da je reč o grupi "Skinheds". 

"Već dugo svedočimo tendenciji sužavanja sloboda, a napad na ljude na osnovu njihove seksualne orjentacije je vrhunac degradacije prava i sloboda, od kojih kao društvo ne smemo odustati", navodi se u saopštenju DS. 

Dodaje se da je taj napad pokazatelj da u Beoradu postoje grupe koje misle da imaju više prava od drugih, pa tako određuju na kojoj fasadi će stajati mural ratnim zločincima, ko sme da šeta, kako neko treba da izgleda i ko je podoban a ko nije.

Kako ističu iz DS, odgovornost za takve događaje leži kako na institucijama koje treba da procesuiraju taj slučaj, tako i na onim bi trebalo da rade na prevenciji nasilja. Demokratska stranka podsetila je nadležne institucije da je sprečavanje takvih izliva mržnje njihova dužnost i zatražila da počnu da rade svoj posao i u najkaraćem roku počinioce privedu pravdi.

Dva dana kasnije reagovala je i stanka "Zajedno" koja je oštro osudila pokušaj ubistva mladića u parku Manjež i najavila da će kopredsednica te stranke Biljana Stojković podržati protest protiv nasilja nad LGBTQ+ zajednicom "Mržnja ubija".

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović istakao je da loša vlast zanemaruje prava potlačenih, brani nasilnike iz svojih redova i demotiviše inistitucije da rade svoj posao.

Komentari (0)

Srbija