Evropa

Holandski sud: Fejsbuk nezakonito postupao pri obradi ličnih podataka korisnika

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

16:55

Holandski sud: Fejsbuk nezakonito postupao pri obradi ličnih podataka korisnika
Tanjug/AP/Jenny Kane - Copyright Tanjug/AP/Jenny Kane

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Amsterdamu danas je doneo presudu da je kompanija Fejsbuk postupala nezakonito pri obradi ličnih podataka svojih korisnika u Holandiji u gotovo 10 prethodnih godina.

Kako navodi Blumberg, lični podaci dobijeni na Fejsbuku, koje je obrađivala jedinica kompanije Meta Platforms iz Irske, korišćeni su bez dozvole u reklamne svrhe i davani su trećim licima bez propisnog informisanja korisnika, prema presudi donetoj danas.

Sud je utvrdio da od aprila 2010. do januara 2020. Fejsbuk nije imao pravni osnov za obradu posebnih ličnih podataka, kao što su seksualna orijentacija ili religija, u reklamne svrhe, prenosi agencija.

Sud u Amsterdamu ograničio je presudu na radnje Fejsbuka u Irskoj, jer je samo ta kompanija odgovorna za obradu ličnih podataka holandskih korisnika Fejsbuka, navodi se u saopštenju.

Blumberg navodi reči direktorke organizacije za zaštitu potrošača Kozumentenbond Sandre Molener, da takva sudska odluka šalje ''veoma snažan signal'' drugim tehnološkim kompanijama koje krše zakone o privatnosti.

Iz Mete je saopšteno da ta kompanija planira da uloži žalbu na neke aspekte slučaja.

''Zadovoljni smo što je sud presudio u korist Mete za više od ovih istorijskih tužbi, od kojih su se neke dogodile pre više od decenije. Kompanija želi da njeni holandski korisnici imaju kontrolu nad načinom na koji se njihovi podaci koriste'', rekla je portparolka Mete Kim van Bokoven.
 

Komentari (0)

Evropa