Evropa

RAT U UKRAJINI Turska razgovara o produženju sporazuma o žitu sa Rusijom i Ukrajinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2023

-

08:21

RAT U UKRAJINI Turska razgovara o produženju sporazuma o žitu sa Rusijom i Ukrajinom
RAT U UKRAJINI Turska razgovara o produženju sporazuma o žitu sa Rusijom i Ukrajinom - Copyright Tanjug/AP/Nina Lyashonok, Evgeniy Maloletka, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 386. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ratna dejstva se nastavljaju u istočnoj Ukrajini.  Reporteri Rojtersa navode da su ruske snage predvođene privatnom grupom Vagner zauzele istočni deo Bahmuta, ali da nisu uspele da ga opkole. Moskva navodi da bi zauzimanje Bahmuta bilo veliki uspeh jer bi otvorilo put za zauzimanje ostatka Donjecka. Da dogovor nije na vidiku govori i činjenica da će sporazum u žitu koji je dosad sklapan na 120 dana, nakon isteka u subotu verovatno biti produžen samo na 60 dana, uprkos apelima UN.

Ključne stvari:

  • Turska razgovara o produženju sporazuma o žitu sa Rusijom i Ukrajinom
  • EU razmatra sankcije protiv Rosatoma
  • Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina
  • Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri aviona MiG 29
  • Slovačka odobrila slanje borbenih aviona Kijevu
  • Sledeće nedelje uplata EU pomoći Ukrajini u iznosu 1,5 milijarde evra 
  • Ukrajinske snage i dalje izdržavaju ruske napade na grad Bahmut
  • CNN: Ukrajinci srušili dron kineske proizvodnje na svojoj teritoriji
  • Orban i Erdogan razgovarali u Ankari: Ulazak u rat nije opcija
  • Šolc: Trebalo bi da budemo spremni na produženi rat u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.49 Kan: Nije nemoguće da će se Putinu u nekom trenutku suditi

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan izjavio je da je moguće da će se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u nekom trenutku suditi za ratne zločine pred tim sudom, prenosi CNN.

"Mislim da oni koji misle da je to nemoguće ne razumeju istoriju jer su glavni nacistički ratni zločinci, (bivši predsednik Jugoslavije Slobodan) Milošević, (bivši vođa bosanskih Srba Radovan) Karadžić, (bivši vojni oficir bosanskih Srba Ratko) Mladić, (bivši predsednik Liberije) Čarls Tejlor, (bivši premijer Ruande) Žan Kambanda, (bivši predsednik Čada) Hisen Habre... Svi su oni bili moćni pojedinci, a ipak su se našli u sudnicama, a o njihovim postupcima presuđivale su nezavisne sudije", rekao je Kan i dodao da to takođe daje nadu da je, koliko god teško bilo, zakon uvek iznad svega. 

"Mislim da poruka mora da bude da osnovni principi humanosti obavezuju svakoga. I niko ne treba da oseća da je iznad zakona. Niko ne treba da oseća da može da deluje bezbrižno, i da definitivno, niko ne treba da oseća da može da deluje i počini genocid, ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti i prođe nekažnjeno", istakao je Kan.

21.46 Zelenski: Istorijska odluka Međunarodnog krivičnog suda

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina istorijska.  krajinski lider je zahvalio timu tužioca Karima Kana, osoblju Međunarodnog krivičnog suda i svima koji pomažu da se Ukrajina izbori za pravdu.

„Istorijska odluka, od nje će početi istorijska odgovornost. Šef terorističke države i još jedan ruski zvaničnik zvanično su postali osumnjičeni za ratni zločin. Deportacija ukrajinske dece je ilegalno prebacivanje hiljada naše dece na rusku teritoriju", rekao je predsednik Ukrajine.

Prema rečima predsednika, takvu operaciju bilo bi nemoguće izvesti bez naređenja najvišeg rukovodstva zemlje agresora .

„Odvajanje dece od njihovih porodica, lišavanje svake mogućnosti da stupe u kontakt sa svojim rođacima, skrivanje dece na teritoriji Rusije, rasejavanje po udaljenim regionima – sve je to očigledna državna politika Rusije, državne odluke i državno zlo koje počinje od prvih zvaničnika ove države“, naglasio je Zelenski.

 

 

19.56 Ukrajina raskinula ugovor sa Rusijom o servisiranju strateških raketnih sistema

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doneo je dekret o raskidu sporazuma sa Rusijom o garantnom održavanju strateških raketnih sistema, saopštila je danas kancelarija ukrajinskog predsednika.

"Raskinuti sporazum između Ukrajine i Rusije o garantnom održavanju raketnih sistema Strateških snaga raspoređenih na njihovoj teritoriji", navodi se u ukazu, prenosi TASS.

19.40 Borelj: Izdavanje naloga za hapšenje Putina važna odluka za međunarodnu pravdu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je izdavanje naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina važna odluka za međunarodnu pravdu, preneo je Rojters.  

"Ovo je važna odluka za međunarodnu pravdu i za narod Ukrajine", rekao je on. Borelj je rekao da je taj potez samo početak procesa odgovornosti Rusije za zločine i zverstva u Ukrajini. Borelj je vest o nalogu za hapšenje Putina primio za vreme posete Skoplju.

19.03 Turska razgovara o produženju sporazuma o žitu sa Rusijom i Ukrajinom

Turska nastavlja pregovore sa Rusijom i Ukrajinom kako bi produžila Crnomorski sporazum o žitu pod "početnim uslovima", rekao je danas novinarima turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Tass.

"Vremenski okvir za dogovor o žitu ističe. Ali nastavljamo pregovore sa Rusijom i Ukrajinom o produženju ovog sporazuma pod početnim uslovima", naglasio je on. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je u utorak da će ugovor o žitu biti produžen za 60 dana. Prema njegovim rečima, ugovor će biti produžen pod ranije definisanim uslovima.

18.50 EU razmatra sankcije protiv Rosatoma

Sankcije protiv ruske nuklearne korporacije Rosatom ostaju na stolu, ali je teško naći zamenu za ruskog dobavljača, rekao je izvor u Evropskoj službi za spoljne poslove.

"Pitanje sankcija protiv Rosatoma ostaje na stolu, ali je teško naći alternativu ruskom nuklearnom gorivu u EU", rekao je diplomata, prenela je agencija Tass.

16.26 Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje dve osobe zbog situacije u Ukrajini: predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije, saoppšteno je iz Suda.

Putin se sumnjiči da je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.  Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin, AP/Mikhail Metzel

 

 

15.22 Sandu: Nema opasnosti za Moldaviju dok se Ukrajina bori

Predsednica Maja Sandu saopštila je da ne vidi opasnost da će se rat, koji Rusija vodi u susednoj Ukrajini, proširiti na Moldaviju, uprkos naporima Moskve, kako je rekla, da destabilizuje njenu zemlju. Sandu je, tokom obraćanja u parlamentu, pozdravila Ukrajinu koja hrabro odoleva napadima Rusije više od godinu dana i pozvala Moldavce da se ujedine oko nastojanja zemlje da se pridruži Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

"Ne postoji opasnost da rat dođe u Moldaviju dok se Ukrajina bori. Želim da uverim naše građane da Moldavija trenutno nije ni u kakvoj opasnosti od rata. Ruska vojska ne može da stigne ovde dok Ukrajina izdržava i na taj način štiti Moldaviju. Zahvalni smo Ukrajincima na njihovoj hrabrosti i slobodoljublju", rekala je Sandu u parlamentu.

14.57 Britanija: Si treba da pozove Putina da povuče trupe iz Ukrajine

Kineski predsednik Si Đinping trebalo bi da iskoristi posetu Moskvi i ohrabri ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče vojsku iz Ukrajine, saopštila je danas britanska vlada. „Ako Kina želi da igra iskrenu ulogu u obnovi suvereniteta Ukrajine, onda bi takav potez pozdravili“, rekao je portparol vlade novinarima, prenosi Rojters. On je izneo stav Britanije da "potencijalni mirovni predlog koji se ne zasniva na suverenitetu i samoopredeljenju Ukrajine" ne bi uopšte mogao da se smatra mirovnim sporazumom.

13.50 Ušakov: Putin i Si će razgovarati o Ukrajini

Visoki pomoćnik u Kremlju Jurij Ušakov izjavio je danas da će ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping tokom predstojećih razgovora u Moskvi 20. marta govoriti o konfliktu u Ukrajini. "Naravno, tema konflikta u Ukrajini biće na dnevnom redu. Izuzetno cenimo rezervisanu, balansiranu poziciju kineskog liderstva po ovom pitanju. Znamo o predlogu Kine za rešenje krize", rekao je Ušakov, preneo je TASS. On je rekao da je prilično siguran da će dvojica lidera razgovarati o trenutnoj situaciji, "a kakve će misli proizaći iz toga, videće se".

13.40 Handelsblat: Evropski savet će pozdraviti plan obezbeđivanja milion granata Ukrajini

Evropski savet će pozdraviti plan da se obezbedi milion artiljerijskih granata kako bi se pomoglo Ukrajini u sukobu sa Rusijom, na samitu EU naredne sedmice, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je danas imao uvid nemački dnevnik "Handelsblat". Formulacija pasusa koji poziva na olakšavanje hitnog snabdevanja Ukrajine municijom, uključujući i preko zajedničke nabavke, još bi se mogle promeniti pre početka samita u četvrtak, izvestio je nemački list, preneo je Rojters.

12.06 SAD poslale novi dron iznad Crnog mora

SAD su poslale novi izviđački dron RQ-4 Global Hawk na letu Forte10 koji je malopre ušao iznad voda Crnog mora. Bespilotna letelica je poletela iz vazduhoplovne baze Sigonela kod italijanskog grada Katanije, a onda se neko vreme nalazila u vazdušnom prostoru Rumunije. Više od 13 hiljada korisnika prati kretanje američkog drona na sajtu Flightradar24.

flightradar24.com

 

AP/Airman 1st Class D. Blake Browning/U.S. Air Force via AP

 

10.46 Dombrovskis: Druga tranša pomoći EU Ukrajini očekuje se sledeće nedelje

Sledeće nedelje se očekuje da će EU uplatiti još 1,5 milijarde evra pomoći Ukrajini, objavio je na Tviteru Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Ovo će biti druge tranša u paketu pomoći koji iznosi ukupno 18 milijardi evra.

10.30 Slovačka vlada odobrila slanje aviona MIG-29 Ukrajini

Slovačka vlada odobrila je slanje borbenih aviona MIG-29 u Ukrajinu, saopštio je danas premijer Eduard Heger. Eskadrila od 11 slovačkih aviona MiG-29 prizemljena je prošlog leta, a većina njih nije u operativnom stanju, jer su zemlje EU prestale da uvoze ruske komponente potrebne za njihovo održavanje, prenosi Rojters.

Kijev tvrdi da ima potrebne delove, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se s Hegerom na samitu Saveta EU 9. februara i od njega zvanično zatražio slanje borbenih aviona MiG-29.

09.25 Kuleba: Rat je vreme kada moraju da se naprave izbori, a svi izbori se beleže

Zemlje koje "nisu dobro tretirale Ukrajinu", biće pozvane na odgovornost nakon završetka rata, upozorio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. On je, u intervjuu za BBC, rekao da će izbori koje je svaka nacija napravila nakon invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu biti "uzeti u obzir u izgradnji budućih odnosa".

"Ako bilo ko na svetu misli da način na koji se ova ili ona zemlja ponela, ili kako je tretirala Ukrajinu u najmračnijim trenucima istorije, neće biti uzeti u obzir prilikom izgradnje budućih odnosa, onda ti ljudi jednostavno ne znaju kako diplomatija funkcioniše. Rat je vreme kada morate da napravite izbor, a svaki izbor se beleži", rekao je Kuleba.

Šef ukrajinske diplomatije je takođe upozorio da bi odlaganje isporuke oružja sa Zapada koštalo ukrajinskih života. "Ukoliko se jedna isporuka odloži za jedan dan, to znači da će neko poginuti na liniji fronta", rekao je Kuleba.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

08.20 Kremlj potvrdio posetu kineskog predsednika, biće u Rusiji od 20 do 22. marta

Kineski predsednik Si Đinping boraviće u Rusiji od 20. do 22. marta u državnoj poseti, saopštio je Kremlj. Kako se dodaje, teme razgovora biće problemi u daljem razvoju partnerskih odnosa i strateške saradnje između Rusije i Kine, a biće potpisani i važni bilateralni dokumenti.

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova rečeno je da je cilj posete "produbiti bilateralne odnose", kao i da će Si sa Putinom "razmeniti mišljenja o velikim međunarodnim i regionalnim pitanjima".

08.15 Bela kuća: Razgovor Sija i Zelenskog bio bi dobra stvar 

Iz Bele kuće poručeno je da bi razgovori između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog kineskog kolege Sija Đinpinga bili "dobra stvar", ali je Peking istovremeno upozoren da ne gleda sukob sa stanovišta pristrasnosti.

Portparol američkog Nacionalnog bezbednosnog saveta Džon Kirbi rekao je novinarima da bi "bila veoma dobra stvar ukoliko njih dvojica razgovaraju", čime je odgovorio na izveštaje "Vol strid džurnala" o tome da bi kineski i ukrajinski lider trebalo da pričaju prvi put od početka rata.

"To smo podržavali, i nastavićemo da podržavamo", rekao je Kirbi, ali je upozorio protiv kineskih napora za stvaranje primirja u Ukrajini, jer bi, kako kaže, to samo pomoglo ruskoj agresiji.

Nije bilo potvrda da su Zelenski i Si razgovarali, ali su kineski i ukrajinski ministri spoljnih poslova pričali telefonom u četvrtak.

08.10 Danska: Zapadni saveznici i dalje "diskutuju" o slanju letelica

Zapadne države i dalje diskutuju o tome da li da pošalju borbene avione kao pomoć Ukrajini, rekao je danski premijer Mate Fredriksen u intervjuu za jednu tamošnju televiziju. "Velika je to želja Ukrajine, o tome razgovaramo u okviru grupe zemlaja saveznica", rekao je Fredriksen. On je dodao i da je Danska "otvorena" za ideju slanja borbenih aviona Ukrajini kako bi joj pomogla u naporima protiv Rusije.

Nešto ranije, predsednik Poljske rekao je da će ta zemlja narednih dana poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29.

08.05 Rusija: Pronašli smo američki dron

Stručnjaci ruskog vojnog odeljenja uspeli su da pronađu američki dron MQ-9 Reaper koji je pao u Crno more 14. marta, javljaju ruski mediji pozivajući se na izvore bliske ministarstvu obrane.  Dron je navodno pronađen na dnu mora, 60 kilometara od Sevastopolja, na dubini 850-900 metara. Mediji pišu kako je dron pronašao “podvodni robot” te da ruski ratni brod trenutno dežura na području pada američkog drona. Vest o pronalasku drona još nije potvrđena.

Associated Press

08.02 Ukrajinske snage i dalje izdržavaju ruske napade na grad Bahmut

Ukrajinske snage i dalje izdržavaju ruske napade na grad Bahmut. Reporteri Rojtersa na oko 1,5 kilometar od linija fronta navode da su čuli tutnjavu artiljerije sa svih strana. Ruske snage predvođene privatnom grupom Vagner zauzele su istočni deo grada, ali nisu uspele da ga opkole.

Moskva navodi da bi zauzimanje Bahmuta bilo veliki uspeh jer bi otvorilo put za zauzimanje ostatka Donjecka, jednog od njenih centralnih ratnih ciljeva, dok Kijev ističe da je odlučio da se ne povuče jer će nanoseći gubitke ruskim snagama olakšati izvođenje kontranapada kasnije ove godine, navela je agencija.

Associated Press

08.00 Orban i Erdogan razgovarali u Ankari: Ulazak u rat nije opcija

Razgovori između premijera Mađarske Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari bili su fokusirani na rat u Ukrajini, prenela je agencija MTI. 

"Mora se izbeći ulazak u rat i njegova eskalacija", navodi se u saopštenju dvojice lidera.

07.47 Šolc: Trebalo bi da budemo spremni na produženi rat u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da ne očekuje da će se rat u Ukrajini uskoro završiti. On je za nemački poslovni dnevnik potvrdio da će Berlin podržavati Kijev dok god je potrebno novcem i oružjem. "Trebalo bi da budemo spremni za produženi rat, iako bi raniji kraj bi bio poželjan", rekao je Šolc.

07.28 UN poziva da ukrajinski sporazum o žitu bude produžen na 120 dana

Sporazum koji omogućava bezbedan izvoz žitarica iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine trebalo bi da bude produžen na 120 dana, saopštile su Ujedinjene nacije. Ovaj predlog je usledio nakon što je Rusija predložila produženje dogovora koji ističe u subotu za samo 60 dana, preneo je Rojters.

07.15 Duda: Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri aviona MiG 29

Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29, rekao je predsednik te zemlje Andžej Duda, čime je ona postala prvi saveznik Kijeva koji je obezbedio takve letelice. Varšava je, kao jedna od najistaknutijih pristalica Ukrajine, preuzela je vodeću ulogu u ubeđivanju ponekad neodlučnih saveznika da Kijevu obezbede teško naoružanje, preneo je Rojters.

"Bukvalno u narednih nekoliko dana, predaćemo Ukrajini, koliko se sećam, četiri aviona, koji su potpuno spremni, a ostalo se servisira", rekao je Duda i dodao da je Poljska imala oko 10 do 20 aviona MIG 29.

06.55 CNN: Ukrajinci srušili dron kineske proizvodnje na svojoj teritoriji

Ukrajinski vojnici oborili su automatskim oružjem na svojoj teritoriji lako dostupan dron kineske proizvodnje, koji je posedovao naoružanje, objavio je CNN.  Reč je o bespilotnoj letelici Mugin-5, koju je moguće kupiti preko sajta Alibaba za samo 15.000 dolara, a koja je naknadno opremljena i naoružana, navodi američka televizija.

Komentari (0)

Evropa