Evropa

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2023

-

16:26

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina
Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Pretresno veće Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje dve osobe zbog situacije u Ukrajini: predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije, saoppšteno je iz Suda.

Putin se sumnjiči da je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju. 

AP/Mikhail Metzel

Marija Lvova-Belova, komesarka za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije

Mariji Aleksejevnoj Lvovoj-Belovoj se na teret stavlja ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva. (deca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Pretpretresno veće je na osnovu zahteva tužilaštva od 22. februara 2023, ocenilo da postoje osnovani razlozi za verovanje da osumnjičeni snose odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine  u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece, saopšteno je iz suda. 

Iako je Veće smatralo da bi nalozi trebalo da budu tajni radi zaštite žrtava i svedoka i zbog istrage, odlučilo je da je u interesu pravde da ovlasti Sekretarijat da objavi postojanje poternica imajući u vidu da je delo navodno u toku i da javna svest o nalozima može doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina.

Zaharova: Odluke Međunarodnog krivičnog suda ne važe za Rusiju

Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda, saopštio je danas Kremlj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra odluke tog suda ''ništavnim i nevažećim'', kao i da su pitanja koja sud postavlja ''nečuvena i neprihvatljiva''. Upitan da li se Putin sada plaši putovanja u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, Peskov je rekao da ''nema šta da doda na tu temu''.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju uticaj na Rusiju i da je svaki njihov nalog za hapšenje - ništavan.

"Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju posledice po našu zemlju, pa ni sa pravne perspektive", navela je Zaharova na Telegramu.

Ona je dodala da Rusija nije članica Rimskog statua Međunarodnog krivičnog suda i nije ni u kakvoj obavezi prema tom sudu.

"Rusija ne sarađuje sa tom organizacijom i bilo kakvi potencijalni zahtevi za hapšenje međunarodnog suda su ništavni", dodala je ona, prenosi TASS.

Ruska komesarka za prava dece Maija Lvova-Belova ocenila je danas da je nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za njeno hapšenje ''deo konteksta situacije u Ukrajini'', i navela da je spremna da nastavi sa svojim radom.

''Sjajno je što međunarodna zajednica ceni rad na pomoći deci naše zemlje, što ih ne ostavljamo u ratnim zonama, što ih izvodimo, što im stvaramo dobre uslove, što ih okružujemo ljubavlju. Pitam se šta je sledeće. Nastavljamo da radimo'', rekla je Lvova-Belova, prenosi RIA.

Ukrajina pozdravlja odluku

Visoki državni zvaničnici Ukrajine pozdravili su današnju odluku Međunarodnog krivičnog suda sa sedištem u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina, a generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin izjavio je da je ova odluka suda u Hagu "istorijska za Ukrajinu i ceo sistem međunarodnog prava."

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje Putina - istorijska. On je zahvalio timu tužioca Karima Kana, osoblju Međunarodnog krivičnog suda i svima koji pomažu da se Ukrajina izbori za pravdu.

„Istorijska odluka, od nje će početi istorijska odgovornost. Šef terorističke države i još jedan ruski zvaničnik zvanično su postali osumnjičeni za ratni zločin. Deportacija ukrajinske dece je ilegalno prebacivanje hiljada naše dece na rusku teritoriju", rekao je predsednik Ukrajine.

Prema rečima predsednika, takvu operaciju bilo bi nemoguće izvesti bez naređenja najvišeg rukovodstva zemlje agresora .

„Odvajanje dece od njihovih porodica, lišavanje svake mogućnosti da stupe u kontakt sa svojim rođacima, skrivanje dece na teritoriji Rusije, rasejavanje po udaljenim regionima – sve je to očigledna državna politika Rusije, državne odluke i državno zlo koje počinje od prvih zvaničnika ove države“, naglasio je Zelenski.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je da je izdavanje naloga za hapšenje Putina "samo početak", prenosi Rojters.

Istražna komisija UN za Ukrajinu saopštila juče da postoje dokazi o ilegalnom transferu stotina ukrajinske dece u Rusiju. Ruska prisilna deportacija ukrajinske dece u oblasti pod njenom kontrolom predstavlja ratni zločin, rekli su istražitelji Ujedinjenih nacija. Izveštaj Komisije je kategoričan da je Rusija počinila i druge ratne zločine u Ukrajini - napadi na bolnice, mučenja, silovanja i namerna ubistva.

Prema podacima ukrajinske vlade, broj dece koja su prisilno odvedena u Rusiju je 16.221. U izveštaju UN se navodi da "Rusija sprovodi politike poput davanja ruskog državljanstva i smeštaja dece u hraniteljske porodice kako bi stvorila okvir u kojem bi neka deca mogla trajno da ostanu u Rusiji". Dok je transfer trebalo da bude privremen, „većina je pretvorena u dugotrajne", pri čemu su se i roditelji i deca suočavali sa „nizom prepreka u uspostavljanju kontakta", pišu istražitelji UN.

Komentari (3)

Beograd

17.03.2023 17:10

E moj Putko došao i tebi kraj! Šta si tražio to si dobio. Samo nek se procesuira i on i njegov dvojnik što pre.

Gavrilo

17.03.2023 17:27

To znači da će Putin, umjesto da ide na samit G20, još dublje da se sakrije u svoj bunker na Uralu? Uraaaaaaaaaaaaaa Rusi.

Radmila

17.03.2023 18:08

Ako u vašoj blizini slučajno imate nekog Rusofila i Putinofila, pomozite im jer vest o voljenom Putinu su to teške vesti za nih. Neće moći nikad više doći nihov Putin u Srbiji.

Evropa