Evropa

RAT U UKRAJINI Poljska najavljuje da će narednih dana poslati četiri aviona Mig 29 Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews

16/03/2023

-

07:52

RAT U UKRAJINI Poljska najavljuje da će narednih dana poslati četiri aviona Mig 29 Ukrajini
RAT U UKRAJINI Poljska najavljuje da će narednih dana poslati četiri aviona Mig 29 Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Vadim Ghirda, Thibault Camus, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 385. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pažnja javnosti je prebačena na rusko-američke odnose nakon incident sa obaranjem američkog drona iznad Crnog mora čije ostatke Rusija planira da potraži. To je bila i tema jučerašnjeg razgovora ruskog i američkog ministra odbrane Sergeja Šojgua i Lojda Ostina. I dok se u Ukrajini i dalje vode teške borbe, EU razmatra slanje pomoći oružanim snagama Moldavije koja je pod sve većim pritiskom otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, a njeni lideri optužili su Moskvu da pokušava da zbaci njenu proevropsku vladu.

Ključni događaji:

  • Duda: Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri aviona Mig 29
  • Putin: Rusija se suočila sa izazovima kao nijedna zemlja na svetu u modernoj istoriji
  • Jedna osoba poginula, dve povređene u požaru u zgradi FSB u Rostovu
  • Ruskim i beloruskim atletičarima zabranjen nastup na međunarodnim mitinzima
  • Ostin: 150 "leopard" tenkova Ukrajini iz 9 zemalja
  • Kijev: Oboren ruski borbeni avion kod Bahmuta
  • Patrušev: Rusija planira da potraži ostatke američkog drona
  • Herš: Sabotažu Severnog toka izvela proukrajinska grupa - besmislica

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.11 Šolc: Trebalo bi da budemo spremni na produženi rat u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da ne očekuje da će se rat u Ukrajini uskoro završiti.
On je za nemački poslovni dnevnik potvrdio da će Berlin podržavati Kijev dok god je potrebno novcem i oružjem.

„Trebalo bi da budemo spremni za produženi rat, iako bi raniji kraj bi bio poželjan“, rekao je Šolc.

On je dodao da je apsolutno ključno da Kina ne snabdeva Rusiju oružjem.

19.52 Rojters: Ukrajinske snage i dalje odolevaju u Bahmutu

Na bojnom polju u istočnoj Ukrajini, ukrajinske snage i dalje izdržavaju ruske napade na grad Bahmut. Reporteri Rojtersa na oko 1,5 km od linija fronta čuli su tutnjavu artiljerije sa svih strana. 

Ruske snage predvođene privatnom grupom Vagner zauzele su istočni deo grada, ali nisu uspele da ga opkole. Moskva navodi da bi zauzimanje Bahmuta bilo veliki uspeh jer bi otvorilo put za zauzimanje ostatka Donjecka, jednog od njenih centralnih ratnih ciljeva, dok Kijev ističe da je odlučio da se ne povuče jer će nanoseći gubitke ruskim snagama olakšati izvođenje kontranapada kasnije ove godine, navela je agencija.

Tanjug/AP/Roman Chop

 

17.57 Zaharova: Sporazuom o izvozu žita produžen za 60, ne za 120 dana

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je Sporazum o izvozu žita Crnim morem produžen za 60 dana. Upitana da prokomentariše izjavu portparola UN Stefana Dižarika, koji je naveo da je tekstom sporazuma predviđeno produženje izvoza za 120 dana, ona je rekla da je posredi reč o ''nekompetentnosti'', kako navodi TASS.

''On, Dižarik, ne zna šta se dešava u muzeju Kijevsko-Pečerske lavre'', rekla je Zaharova.

16.37 UN poziva da ukrajinski sporazum o žitu bude potpisan na 120 dana

Sporazum koji omogućava bezbedan izvoz žitarica iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine trebalo bi bude produžen na 120 dana, saopštile su danas Ujedinjene nacije. Ovaj predlog je usledio nakon što je Rusija predložila produženje dogovora koji ističe u subotu za samo 60 dana, preneo je Rojters.

"Za nas je tekst sporazuma jasan i poziva na produženje za 120 dana", rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

16.04 Peking: Kina želi da Rusija i Ukrajina održe mirovne pregovore što je pre moguće

Kina je zabrinuta zbog eskalacije rata u Ukrajini i želi da Moskva i Kijev održe mirovne pregovore što je pre moguće, izjavio je danas visoki kineski diplomata Ćin Gang u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom.

Ćin je rekao da se Kina nada da će sve strane ostati mirne, racionalne i uzdržane i nastaviti mirovne pregovore što je pre moguće, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.  Kina, koja se uzdržala od osude Rusije zbog invazije na Ukrajinu, pozvala je obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju koja bi vodila ka sveobuhvatnom prekidu vatre u svom dokumentu od 12 tačaka za političko rešenje ukrajinske krize. 

Tanjug/AP/Roman Chop

 

 

15.49 Duda: Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri aviona Mig 29

Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29, rekao je predsednik te zemlje Andžej Duda, čime je ona postala prvi saveznik Kijeva koji je obezbedio takve letelice.

Varšava je, kao jedna od najistaknutijih pristalica Ukrajine, preuzela je vodeću ulogu u ubeđivanju ponekad neodlučnih saveznika da Kijevu obezbede teško naoružanje, preneo je Rojters.

"Bukvalno u narednih nekoliko dana, predaćemo Ukrajini, koliko se sećam, četiri aviona, koji su potpuno spremni, a ostalo se servisira", rekao je Duda i dodao da je Poljska imala oko 10 do 20 aviona MIG 29.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u utorak da bi isporuke mogle da budu obavljene za četiri do šest nedelja.

Slovačka je takođe razmatrala da li da pošalje avione MIG 29 u Ukrajinu, ali tek treba da donese odluku.

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je danas da je debata o slanju borbenih aviona u toku.

"To je velika želja Ukrajine i nešto o čemu razgovaramo sa saveznicima", rekla je ona.
Nedavno je u Ukrajinu Poljska poslala 14 tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2.

AP/Alik Keplicz

 

14.46 Putin: Rusija se suočila sa izazovima kao nijedna zemlja na svetu u modernoj istoriji

"Rusija se prvi put suočila sa izazovima sa kojima se još nijedna zemlja na svetu nije suočila u modernoj istoriji", izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i istakao da se sa njima izborila zahvaljujući radu hiljada kompanija i radu mnogo miliona stručnjaka.

Prema njegovim rečima, pad ruske privrede na leto bio je povezan sa sankcijama, ali je od jula prošle godine u zemlji počeo privredni rast, prenele su RIA Novosti.

14.22 Mudra: Zabrinutost pojedinih saveznika ometa razgovore o kompenzaciji od Rusije

Napori Ukrajine da osigura da dobije nadoknadu od Rusije za štetu koju je prouzrokovala napadom na tu zemlju ometa zabrinutost saveznika u vezi sa pravnim presedanima koji bi mogli biti stvoreni, izjavila je danas zamenica ministra pravde Ukrajine Irina Mudra. Kijev pokušava da obezbedi pravni osnov za međunarodni sporazum na osnovu koga bi zamrznuta ruska imovina u drugim zemaljama, a naročito milijarde dolara u imovini ruske centralne banke, bile prebačene u Ukrajinu za obnovu zemlje, preneo je Rojters.

13.50 Putin se sastao sa milijarderima i poslovnom elitom

Vladimir Putin se danas lično sastao sa vodećuim ruskim milijarderima i poslovnom elitom po prvi put otkako je naredio svojim trupama da napadnu Ukrajinu pre više od godinu dna.

Ruski lider ih je pozvao da investiraju u novu tehnologiju, proizvodne pogone i preduzeća kako bi pomogli Rusiji da prevaziđe, kako je rekao, pokušaje Zapada da uništi njihovu ekonomiju, prenosi Rojters. On je rekao da je Moskva do sada prkosila ovim pokušajima i da su zapadne komapniej koje su odlučile da ostnau u Rusiji donele pametnu odluku.

13.08 Jedna osoba poginula, dve povređene u požaru u zgradi FSB u Rostovu

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u požaru koji je danas izbio u zgradi pogranične službe Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, saopštila je Hitna pomoć.

Prema rečima guvernera Rostovske oblasti Vasilija Golubeva, uzrok požara je kratak spoj na električnim instalacijama. Kako je naveo na svom Telegram kanalu, požar je izbio u pomoćnim prostorijama Granične službe FSB, a vatra je izazvala eksplozije kontejnera sa gorivom i mazivima, prenose RIA Novosti.

Iz Ministarstva za vanredne situacije je za Tass je rečeno da je požar izbio na drugom spratu dvospratne zgrade od cigle na površini od 880 kvadratnih metara.

AP Photo

 

13.07 CNN: Ukrajinci srušili dron kineske proizvodnje na svojoj teritoriji

Ukrajinski vojnici oborili su automatskim oružjem na svojoj teritoriji lako dostupan dron kineske proizvodnje, koji je posedovao naoružanje, objavio je CNN. Reč je o bespilotnoj letelici Mugin-5, koju je moguće kupiti preko sajta Alibaba za samo 15.000 dolara, a koja je naknadno opremljena i naoružana, navodi američka televizija.

Iz Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) za CNN je rečeno da su ih njihovi agenti, koji se nalaze na teritoriji pod ruskom kontrolom, upozorili da je odatle lansirana bespilotna letelica koja je krenula ka ukrajinskoj meti. SBU je tada podigla uzbunu sa vojnim jedinicama sa sedištem u istočnoj Ukrajini, u blizini grada Slavjanska, a u subotu, oko 2 sata ujutru, borci 111. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine locirali su letelicu. Dron je leteo na veoma maloj visini, dovoljno blizu da su mogli da ga obore ručnim oružjem AK-47.

Kompanija Mugin Limited potvrdila je za CNN da je u pitanju njihova letelica, nazvavši ovo „nesrećnim incidentom“.

12.57 Rojters: Ruski brodovi u blizini mesta pada drona

Ruski brodovi su viđeni u blizini oblasti gde se pre dva dana srušila američka bespilotna letelica MK-9 Reaper, prenosi Rojters pozivajući se na izjavu američkog zvaničnika. Čini se da još nije pronađen nijedan deo drona, a Vašington je prethodno saopštio da bi napori da se on izvuče bili teški zbog dubine vode u regionu.

12.34 Golubev: Uzrok požara u zgradi FSB - kratak spoj

U zgradi pogranične službe Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije danas je izbio veliki požar, a prema rečima guvernera Rostovske oblasti Vasilija Golubeva, uzrok je kratak spoj na električnim instalacijama. Kako je naveo na svom Telegram kanalu, požar je izbio u pomoćnim prostorijama Granične službe FSB, a vatra je izazvala jeeksplozije kontejnera sa gorivom i mazivima, prenose RIA Novosti. Iz regionalne pres-službe Ministarstva za vanredne situacije za Interfaks je rečeno da požar gasi 20 vatrogasnih jedinica.

12.31 Peskov o ostacima američkog drona: Odluka vojske da li će ih vaditi iz Crnog mora

Kremlj je saopštio da će odluku o tome da li će preuzeti oboreni američki dron MK-9 Reaper iz Crnog mora. Na pitanje da li bi Rusija pokušala da preuzme ostatke drona sa morskog dna, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio:

"Ovo je prvenstveno pravo vojske. Ako smatraju da je potrebno da to urade u Crnom moru za naše interese i našu bezbednost, oni će se onda time pozabaviti", rekao je Peskov dodajući da "ne zna kakvi su planovi Minsitarstva odbrane".

11.20 SAD objavile snimak sudara ruskog aviona sa dronom

SAD je deklasifikovala snimke u kojima je prikazan trenutak okršaja ruskog mlaznjaka, odnosno njegovo zabijanje u američki dron. Američka vojska je potom saopštila da je dron morala da obori u Crno more. Opširnije u posebnom tekstu.

Associated Press

11.00 Gori zgrada FSB-a u Rostovu na Donu

U Rostovu na Donu došlo je do požara u zgradi Federalne službe bezbednosti (FSB). Očevici javljaju da se pre požara navodno čuo zvuk eksplozije. Prema preliminarnim podacima, uzrok požara je eksplozija u magazicnu Uprave za granice.

09.39 Ukrajina od Sarajeva traži da uvede sankcije ruskom biznismenu Časniku

Ukrajina traži od Sarajeva da uvede sankcije ruskom biznismenu Igoru Časniku, zbog toga jer rukovodi firmama oligarha bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, piše sarajevski portal Detektor. Časnik je, navodi se, jedan od nekoliko desetina Rusa koji su registrovali najmanje 30 firmi u Sarajevu nakon početka rata u Ukrajini.

Prema pisanju portala, Časnik je firme u Sarajevu osnovao preko privatnika Kemala Muratovića, koji, navodi se, godinama nudi strancima u Bosni i Hercegovini da osnuju kompanije i za određenu cenu dobiju BiH državljanstvo. Samo u poslednjih godinu dana je, kažu, registrovao 15 firmi čiji su vlasnici Rusi, a prošle jeseni je pomogao i Časniku da registruje istoimenu kompaniju sa širokim spektrom delatnosti.

08.46 Antonov: Svako namerno rušenje ruske letelice je otvorena objava rata

Rusija bi namerni napad na svoju letelicu u neutralnom vazdušnom prostoru smatrala otvorenom objavom rata, a Moskva nije ta koja traži konfrontaciju, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Namerni napad na rusku letelicu u neutralnom vazdušnom prostoru nije samo kršenje međunarodnog prava, već otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili. Oružani sukob između Rusije i SAD bi se radikalno razlikovao od rata koji preko posrednika Amerikanci vode iz daljine protiv nas u Ukrajini", upozorio je Antonov, prenosi Tass.

Ruski ambasador je ovo saopštio reagujući na izjavu senatora iz Južne Karoline Lindzija Grejema koji je juče kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog, kako on tvrdi, isuviše blagog pristupa prema Rusiji.

Euronews

08.15 Prigožin: Mali broj Avganistanaca bori se u redovima Vagnera u Ukrajini

Mali broj boraca iz Avganistana bori se u redovima ruske paravojne formacije ''Vagner'' u Ukrajini, izjavio je osnivač ''Vagnera'' Jevgenij Prigožin. "Da, zaista, avganistanski borci bore se u redovima Vagnera, u malom broju. Imamo artiljerijsku jedinicu, koja je prethodno obučena za rad sa artiljerijskim sistemima američke proizvodnje, haubicama M-777 plus, a borci iz Avganistana rade sa protivoklopnim sistemima Džavelin i drugim naoružanjem koje uspemo da kupimo od ukrajinskih jedinica ili uzmemo kao trofej", napisao je Prigožin na Telegramu, prenosi TASS.

07.45 Britanski mediji: Francuska usporava odobravanje novog EU paketa pomoći Ukrajini

Britanski Telegraf prenosi da je Francuska optužena za usporavanje novog paketa pomoći Ukrajini za kupovinu oružja, koji bi trebalo da iznosi dve milijarde evra, a kao razlog se navodi to što Pariz želi da municija bude proizvedena u EU. "Pariz želi garancije da će dogovor o združenom obezbedđivanju oružja doneti benefite samo firmama u okviru EU", prenosi Telegraf, navodeći evropske izvore. 

07.20 Moldavski ministar energetike: Više ne primamo ruski gas

"Moldavija više ne ne prima ruski gas, niti je podložna uceni ruskog giganta Gasproma zbog poteškoća da se energenti plate", rekao je ministar energetike Moldavije Viktor Parlikov. U intervjuu za kanal TV8, on je istakao da gas od Gasproma još od decembra stiže samo regionu Pridnjestrovlja u kom postoje separatističke snage, ali ne i do centralnih vlasti u Kišinjevu.

On je dodao i da je Moldavija uspela da obezbedi evropske zalihe zahvaljujući kreditima vrednim 300 miliona evra koje je dobila od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

06.50 Ruskim i beloruskim atletičarima zabranjeno učešće na međunarodnim atletskim turnirima

Savet evropske atletske federacije (EAA) potvrdio je juče svoju odluku da se ruskim i beloruskim atletičarima zabrani učešće na međunarodnim atletskim turnirima, saopštila je pres služba ove organizacije. Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta predložio je ranije da se samo pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije omogući učešće na međunarodnim sportskim turnirima i to pod određenim uslovima.

06.40 Ostin: Devet zemalja preuzelo je obavezu da Ukrajini isporuči 150 tenkova "leopard"

Devet zemalja preuzelo je obavezu da Ukrajini isporuči 150 tenkova leopard, rekao je juče američki ministar odbrane Lojd Ostin tokom onlajn sastanka kontakt grupe za vojnu pomoć Ukrajini. Ostin je podsetio da su mnoge druge zemlje obezbedile Ukrajini protivvazdušnu odbranu manjeg dometa i drugo naoružanje, prenosi Rojters.

Associated Press

06.30 Kijev: Oborili smo ruski avion kod Bahmuta

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da su ukrajinske kopnene snage oborile ruski borbeni avion u blizini opkoljenog Bahmuta na istoku zemlje. On je takođe dodao da ukrajinske snage napreduju u severnim delovima grada.

Associated Press

06.10 Herš: Verzija po kojoj je za sabotažu Severnog toka kriva proukrajinska grupa - besmislica

Američki istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš nazvao je besmislicom pisanje "Njujork tajmsa" da je sabotažu Severnog toka dirigovala proukrajinska grupa. Govoreći na skupu nevladinog Odbora za Republiku, on je rekao da zna još o sabotaži Severnog toka i da nije sve otkrio, preneo je Tass.

On je, međutim, istakao da ne veruje da iza sabotaže stoje "ukrajinski disidenti" jer amateri nisu mogli da je izvedu.

"Sve je to bio on", rekao je, Herš pokazujući na američkog predsednika Džozefa Bajdena.

profimedia

 

06.05 Patrušev: Rusija planira da potraži ostatke američkog drona

Ruske vlasti saopštile su da će pokušati da povrate ostatke američkog drona koji je pao u Crno more nakon susreta sa ruskim borbenim avionima, prenosi Gardijan.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog saveta bezbednosti, rekao je u televizijskim izjavama da Rusija planira da potraži ostatke drona. 

"Ne znam da li možemo da ih oporavimo ili ne, ali to ćemo svakako morati da uradimo, i rešićemo to. Svakako se nadam uspehu", rekao je on.

Komentari (3)

Драган

16.03.2023 08:28

АмеВиканцима се дВон посклизнуо на коВу од банане....

branex

16.03.2023 09:52

Demokratija je ogoljena . Ovo sa sportistima je potpuno neprimereno . Ko je sledeći ?

Kiki

16.03.2023 14:25

Opa bato, gore Ruski špijuni. Op,op pili votku, pušili cigare opet.

Evropa