Evropa

RAT U UKRAJINI Medvedev: Naoružavanje Ukrajine preti da dovede do nuklearne katastrofe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2023

-

07:22

RAT U UKRAJINI Medvedev: Naoružavanje Ukrajine preti da dovede do nuklearne katastrofe
RAT U UKRAJINI Medvedev: Naoružavanje Ukrajine preti da dovede do nuklearne katastrofe - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 368. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Farhan al Saud posetio je Kijev i najavio da će njegova zemlja uputiti humanitarnu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara. U međuvremenu, španska ministarka odbrane kategorično je odbacila mogućnost da bi španska vojska uzela učešća u ukrajinskom sukobu.

Ključni događaji:

  • Britanski obaveštajci: U Marijupolju se dogodilo 14 neobjašnjivih eksplozija
  • Medvedev: Upumpavanje oružja u Ukrajinu preti globalnom nuklearnom katastrofom
  • Ruski vojni avion oštećen u sabotaži u Belorusiji
  • Zelenski odobrio nove sankcije protiv ruskih pojedinaca
  • Robles: Španija nikada neće učestvovati u sukobu
  • Zelenski pred TV kamerama o svom životnom prostoru: "Ovde živim"
  • Rijad će poslati humaniranu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara
  • Putin: Američki vojnici neće šetati ruskim nuklearnim objektima

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

  Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.56 SAD: Odluka Rusije da suspenduje učešće u START-u neće smanjiti podršku Kijevu

Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu novi START neće naterati zapadne države da odbiju podršku Ukrajini, već to dodatno naglašava potrebu da se pomogne Kijevu, izjavila je danas pomoćnica američkog sekretara u Birou za kontrolu naoružanja, verifikaciju i usklađenost Stejt departmenta Malori Stjuart. Stjuart je istakla da će ta odluka Moskve i njene kontinuirane nuklearne pretnje, u stvari, samo učvrstiti stav koliko je važno da SAD i svetska zajednica stoje iza Ukrajine, preneo je TAS S. Stjuart je učestvovala u diskusiji u Vašingtonskom institutu Brukings povodom odluke Moskve da suspenduje učešće u novom START-u.

23.50 Peskov: Članice NATO nisu uslovni protivnici, već neprijatelji Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da zemlje članice NATO, pošto su postale učesnice sukoba u Ukrajini, deluju kao jedinstven blok, ne više kao uslovni protivnici Rusije, već kao neprijatelji. Peskov je, u intervjuu za list "Izvestija" rekao da obaveštajci Alijanse rade protiv Rusije 24 sata dnevno. Posrednički potencijal zapadnih zemalja nestaje kada su uključene u sukob u Ukrajini, ukazao je Peskov. Prema njegovim rečima, stanje stvari u Kijevu ne daje mogućnost da se diskutuje o nijansama za rešenje i zbog toga se nastavlja ''specijalna vojna operacija''. ''Tok specijalne vojne operacije u Ukrajini moraće da se proučava dugi niz godina sa stanovišta vojne nauke i radi daljeg usavršavanja oružanih snaga'', istakao je Peskov, prenele su RIA Novosti.

23.25 Zelenski: Vojna situacija oko Bahmuta postaje sve teža

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da vojna situacija oko grada Bahmuta postaje sve teža. Zelenski je u noćnom video obraćanju istakao da se situacija oko Bahmuta stalno pogoršava i da ruske snage neprestano uništavaju sve što se može iskoristiti za utvrđivanje i odbranu ukrajinskih snaga. "Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji“, rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Associated Press

21.29 Jelen u Kijevu potvrdila podršku SAD

Američka ministarka finansija Dženet Jelen u iznenadnoj poseti Kijevu potvrdila je danas podršku SAD Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i najavila još veću ekonomsku pomoć Vašingtona. Jelen se sastala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i najvišim zvaničnicima te zemlje nekoliko dana nakon godišnjice rata i ponovila uveravanja predsednika Džozefa Bajdena, koji je pre nedelju dana posetio Kijev, da će “Amerika biti uz Ukrajinu dokle god bude potrebno”, preneo je Rojters. Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je sa američkom ministarkom razgovarao o daljim sankcijama Rusiji koje imaju za cilj slabljenje njene vojske i ekonomije, kao i o „konfiskaciji zamrznute ruske imovine i njeno preusmeravanje u oporavak Ukrajine".

19.58 Sportisti iz DNR, LRN i Zaporožja treniraju u Rusiji

Više od 2.500 sportista iz Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), kao i iz Zaporoške oblasti, učestvovalo je na treninzima u kampovima u različitim regionima Rusije, rekao je danas ruski ministar sporta Oleg Maticin. Maticin je za TAS S rekao da je od 25. februara prošle godine u toku proces evakuacije sportista, trenerskog i pomoćnog osoblja koji predstavljaju DNR i LNR, kao i Zaporošku oblast. Više od dva miliona ruskih sportista učestvovalo je prošle godine na sportskim turnirima širom zemlje, a ova brojka uključuje i predstavnike sportskih delegacija iz 30 zemalja.

19.23 Tirk: Ljudska prava poništena invazijom Rusije na Ukrajinu

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk osudio je danas, kako je naveo, besmislenu invaziju Rusije na Ukrajinu. On je to rekao na početku sednice Saveta za ljudska prava na kojoj se razmatraju navodni ruski ratni zločini i stanje ljudskih prava muslimanskih Ujgura u Kini. Tirk je upozorio da su ljudska prava poništena invazijom Rusije na Ukrajinu, što je naveo kao primer ugnjetavanja. 

18.55 Orban: Velike energetske kompanije profitirale od antiruskih sankcija

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da su pojedine kompanije imale koristi od cena energije koje su posledica sankcija Rusiji, kao što su velike energetske kompanije koje su zabeležile rekordno visok profit širom sveta, prenosi agencija MTI. "Američke kompanije isporučuju gas u Evropu po mnogo većoj ceni nego što naplaćuju kod kuće, što znači da profit koji proizilazi iz sankcija plaćaju uglavnom evropske kompanije i ljudi u Evropi", dodao je na sednici mađarskog parlamenta.

18.07 Američka ministarka finansija u poseti Kijevu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je danas u iznenadnoj poseti Kijevu potvrdila podršku SAD Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i najavila još veću ekonomsku pomoć Vašingtona. Ona se sastala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i najvišim zvaničnicima te zemlje i ponovila uveravanja predsednika Džoa Bajdena, koji je pre nedelju dana posetio Kijev, da će "Amerika biti uz Ukrajinu dokle god bude potrebno", preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Thibault Camus

 

14.49 Ukrajinski sud presudio: 10 i 9 godina zatvora za dvojicu zarobljenih ruskih vojnika

Ukrajinski sud pritvorio je dvojicu zarobljenih pripadnika ruskih snaga optuženih za učešće u ruskom granatiranju stambenih naselja na istoku Ukrajine, saopštila danas ukrajinska služba bezbednosti SBU. SBU je u saopštenju navela da je jedan od vojnika osuđen na 10 godina zatvora, a drugi na devet godina zatvora, prenosi Rojters. Nije navedeno kako su se izjasnili i kada su osuđeni, ali se navodi da su se obojica borili u istočnoj Ukrajini i da su zarobljeni prošle godine.

14.22 Politiko: Raša Tudej Francuska ide u stečaj

Briselski Politiko danas je objavio da je portal Raša Tudej (RT) Francuska podnela zahtev za bankrot i stavljena je u stečaj, prema odluci suda od 23. februara u koju je portal imao uvid. Problem se pojavio u decembru kada je novi paket sankcija pogodio matičnu kompaniju RT što je dovelo do zamrzavanja imovine RT Francuska.  Prema pisanju Politika, Privredni sud u Nanteru odlučio je da otvori "proceduru posmatranja" na šest meseci, a za 20. april zakazano je ročište "kako bi se, po potrebi, izjasnilo o nastavku aktivnosti".

13.49 Kremlj odbija da komentariše navode da Peking snabdeva Moskvu dronovima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše navode da Kina snabdeva Rusiju dronovima i podsetio da je Peking već demantovao te tvrdnje.

"Ne vidim razloga da komentarišem ove optužbe jer je Kina to već demantovala", rekao je Peskov tokom susreta sa novinarima, prenosi TASS.

Portparol Kremlja nije odgovorio ni na pitanje da li je Rusija tražila od Kine da obezbedi bilo kakvu borbenu opremu za svoju specijalnu vojnu operaciju.

"S obzirom da je Kina već negirala sve ove informacije, ne vidimo potrebu da ih dodatno komentarišemo", objasnio je Peskov.

13.30 Otkazan Koncert Lajbaha u Kijevu zbog stava benda o konfliktu

Kijevski koncert koji je svetski priznati slovenački bend Lajbah trebalo da održi 31. oktobra otkazan je, zbog, kako se navodi, stava tog benda o konfliktu u Ukrajini. Ovaj društveno i umetnički angažovani alternativni rok bend potvrdio je danas za agenciju STA da je organizator u nedelju odlučio da otkaže njihov nastup jer je saopštenje Lajbaha izazvalo previše kontroverzi u Ukrajini. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

 

13.17 Peking osudio američke sankcije kineskih kompanija

Kina je osudila sankcije koje su SAD uvele protiv kompanija iz te zemlje kao deo borbe protiv ruske plaćeničke Vagner kompanije i onih koji su sa njom povezani. Iz Pekinga su naveli da su sankcije "nelegalne", i poručili su da "SAD imaju duple standarde".

Nešto ranije, iz SAD je saopšteno da se na listi sankcija nalazi kineska kompanija za istraživanja tehnologije i svemira, a kao razlog je navedeno to što je ova kompanija slala satelitske snimke Ukrajine koji su pomogli Vagner grupi.

12.30 Gutereš: Neophodno obnoviti Deklaraciju o ljudskim pravima

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je poštovanje za ljudska prava "krenulo unazad", i da je neophodno obnoviti Univerzalnu deklaraciju ljudskih prava, 75 godina nakon što je taj dokument potpisan. On je ukazao na rat u Ukrajini, kao i na pretnje ljudskim pravima koje predstavljaju glad, siromaštvo i klimatske promene, pa zato smatra da je Deklaracija "sa svih strana pod napadima".

11.58 Tirk osudio besmislenu invaziju Rusije na Ukrajinu

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk osudio je danas besmislenu invaziju Rusije na Ukrajinu na početku sednice Saveta za ljudska prava. Tirk je, u jednom od svojih prvih govora pred 47-članim Savetom, upozorio je da stanje u oblasti ljudskih prava nazaduje, pa se čak i poništava, navodeći rusku invaziju na Ukrajinu kao primer ugnjetavanja, preneo je Rojters. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je rat izazvao masovna kršenja ljudskih prava.

11.55 Kijev: Oboreno 11 "šahida"

Ukrajinske  vlasti saopštile su danas da je oboreno 11 bespilotnih letelica šahid, koje je lansirala Rusija, pri čemu je većina uništena u blizini Kijeva, prema preliminarnim procenama. ''Napad dronovima je izveden u dva talasa, produžena koliko god je to bilo moguće...Zato je noćni vazdušni napad na Kijev trajao pet i po sati'', navodi se u saopštenju gradske vojne uprave Kijeva.

09.08 Kina: Oduvek smo održavali odnose sa svim stranama u sukobu, uključujući Kijev

Kina je oduvek održavala odnose sa svim stranama u rusko-ukrajinskom konfliktu, uključujući i Kijev, rekla je danas portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da pozdravlja razgovore sa Kinom. Ona je dodala da će Kina preduzeti odlučne kontramere kao odgovor na američke sankcije, preneo je Rojters.

"Žalimo i odbijamo da prihvatimo takav potez", dodala je Mao, odgovarajući na pitanja o sankcijama protiv kineskih kompanija.

09.03 Britanski obaveštajci: U Marijupolju se dogodilo 14 neobjašnjivih eksplozija

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da će Rusija "verojatno biti zabrinuta" zbog 14 "neobjašnjivih eksplozija" oko okupiranog grada Marijupolja. Mesta eksplozija uključuju dva skladišta goriva i železaru koju Rusija koristi kao vojnu bazu.

"Rusija će verojatno biti zabrinuta jer se neobjašnjive eksplozije događaju u zoni za koju je verojatno procenila da je izvan dometa rutinskih ukrajinskih napada", dodaje se u ažuriranju.

 

 

08.50 Medvedev: Upumpavanje oružja u Ukrajinu preti globalnom nuklearnom katastrofom

Nastavak politike Zapada da "upumpava" oružje u Ukrajinu i spreči svaku mogućnost pregovora sa Rusijom, preti globalnom nuklearnom katastrofom, smatra zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev. Medvedev je u članku za list Izvestija ocenio da, ako ozbiljno bude postavljeno pitanje postojanja same Rusije, one neće biti rešavano "na ukrajinskom frontu, već zajedno sa pitanjem daljeg postojanja celokupne ljudske civilizacije“, prenosi Interfaks.

"I tu ne treba da bude nejasnoća. Ne treba nam svet bez Rusije“, napisao je Medvedev. 

Prema njegovim rečima, Zapad se drži opasne iluzije da će moći da „sahrani” Rusiju kao Sovjetski savez.

08.11 Ukrajinski mediji: Javni prevoz u Odesi ne radi zbog nedostatka struje

Suspilne, ukrajinski medij, izvestio je putem aplikacije Telegram da su tramvaji i trolejbusi u lučkom gradu Odesi jutros stali zbog nestašice struje.

07.46 Zelenski smenio komandanta združenih snaga Moskalova

Komandant operacija združenih snaga Ukrajine, Eduard Mihailovič Moskalov,  razrešen je dužnosti, objavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

General-major Moskalov je postavljen na tu dužnost u martu prošle godine kada je general-potpukovnik Oleksandr Pavljuk postavljen za šefa kijevske regionalne vojne administracije, preneo je CNN. Zelenski nije dao objašnjenje zbog smene Moskalova, koji je samo jedan u podugačkom nizu promena visokih državnih zvaničnika, koje je naredio predsednik Ukrajine.

Euronews

07.15 Nove sankcije Ukrajine protiv ruskih pojedinaca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o novom skupu ličnih sankcija koje ciljaju 277 Rusa i 92 pravne osobe. Popis uključuje pojedince koji su navodno umešani u otmicu ukrajinske dece, one koji podržavaju plaćenike koji se bore protiv Ukrajine i ruske ssportiste i druge sportske predstavnike koji su iskazali javnu podršku ratu.

07.12 Sastaje se Savet UN za ljudska prava

 Više od 100 šefova države i ministara učestvovaće danas na sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) u Ženevi, u pokušaju da reše probleme koje se kreću od navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, do kineskog tretmana nad muslimanskom manjinom, navodi Rojters.
Razgovori u UNHRC će trajati do 4. aprila, a brojne države će tražiti da se produži mandat istražnog tela UN o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini. Kijev, koji je pozvao na uspostavljanje specijalnog tribunala koji bi gonio rusko političko i vojno vođstvo zbog napada na Ukrajinu, rekao je da je to telo od suštinskog značaja da se Rusija proglasi odgovornom za zločine.

"Verujemo da ovo treba da bude tehničko produženje mandata istražnog tela UN, ali i da se značajno pooštri ton", rekla je stalna predstavnica Ukrajine u kancelariji UN u Ženevi, Jevhenija Filipenko.

07.10 Beloruski opozicionari tvrde da stoje iza napada dronom na vojnu bazu kod Minska

Ruski izviđački avion A-50 oštećen je u nedelju u napadu dronom na vojnu bazu u blizini glavnog grada Belorusije, Minska, rekli su beloruski partizani-gerilci i članovi prognane opozicije.

On je dodao da su učesnici napada "sada na bezbednom, van zemlje", navodi Rojters. Belsat je poljski emiter fokusiran na beloruske vesti koje je Minsk označio ekstremističkim. Organizacija BYPOL, u kojoj ima bivših pripadnika policije koji podržavaju opozicione političare, u Minsku je označena terorističkom organizacijom.

06.50 Kurti pisao Zelenskom: Naše priče imaju sličnosti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je u pismu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, da priče tzv. Kosova i Ukrajine "imaju očiglednu sličnost". Kurti je u pismu koje je medijima prosleđeno iz njegovog kabineta dodao da su u pitanju dva naroda koja su izgubila mnoge od svojih najboljih građana zbog, kako je naveo, "imperijalističkih planova susednih zemalja", prenosi Koha.

06.40 Robles: Španija nikada neće učestvovati u sukobu

Španske trupe nikada neće učestvovati u sukobu u Ukrajini, poručila je juče ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles. "Španska vojska bi intervenisala samo ako bi došlo do napada na neku zemlju članicu NATO. 

06.30 Zelenski pred TV kamerama pokazao gde stanuje od početka sukoba u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pokazao je pred TV kamerama svoj privremeni životni prostor u kojem boravi od početka rata, objavio je na Tviteru savetnik za unutrašnjopolitička pitanja ukrajinskog predsednika Anton Geraščenko.

"Ovde živim", rekao je Zelenski u razgovoru sa novinarom Dmitrom Komarovim emitovanim u petak na ukrajinskoj televiziji 1+1.

Na snimku koji je objavio Geraščenko, predsednik Ukrajine je rekao da je to prostor u kojem je bio i 24. februara prošle godine "kada je započela ruska invazija na Ukrajinu".

06.10 Al Saud: Rijad će poslati humaniranu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Farhan al Saud je posle jučerašnjeg sastanka u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim najavio da će njegova zemlja uputiti humanitarnu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara. "Saudijska Arabija će učiniti sve da ublaži patnje Ukrajinaca," rekao je Al Saud na konferenciji za novinare, prenosi TASS. 

06.05 Putin: Američki vojnici neće šetati ruskim nuklearnim objektima

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se Moskva ne protivi učešću zemalja NATO u diskusiji o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (START), ali da je "prosto smešno" zamisliti američke vojnike u ruskim nuklearnim objektima. ''Pored svega ostalog, kada rade to što rade danas u Ukrajini, ja prosto ne mogu da zamislim da američki vojnici šetaju po našim nuklearnim objektima. To je prosto smešno'', naglasio je Putin u intervjuu za televiziju Rosija-1, prenosi Sputnjik.

Komentari (0)

Evropa