Evropa

GODINU DANA RATA Zelenski o kineskom planu: Dobro je što Peking govori o Ukrajini, ali pitanje je šta sledi

Komentari

Autor: Euronews

24/02/2023

-

08:30

GODINU DANA RATA Zelenski o kineskom planu: Dobro je što Peking govori o Ukrajini, ali pitanje je šta sledi
GODINU DANA RATA Zelenski o kineskom planu: Dobro je što Peking govori o Ukrajini, ali pitanje je šta sledi - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man, Petros Giannakouris, Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava godina od ruskog napada na Ukrajinu. Uoči godišnjice UN su sinoć usvojile rezoluciju kojom pozivaju Rusiju da se povuče iz Ukrajine i prekine sa borbama. Iako je najavljeno EU još nije usaglasila deseti, kako navode, dosad najteži paket sankcija za Rusiju iako su u zajedničkom saopštenju države Unije ponovile posvećenost neprekidnoj vojnoj, ekonomskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini sve do njene konačne pobede. Ipak, nove sankcije će obelodaniti SAD. U međuvremenu, Kina je danas, na godišnjicu početka sukoba u Ukrajini, objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

Ključni događaji:

  • Poljska isporučila prve "leoparde" Ukrajini
  • UN usvojile rezoluciju kojom se Rusija poziva da odmah povuče trupe iz Ukrajine 
  • Kina objavila dokument od 12 tačaka za Ukrajinu u kojem poziva na prekid vatre
  • SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu dve milijarde
  • Velika Britanija uvela nove sankcije Rusiji
  • Bajden virtuelno sa Zelenskim, SAD objavljuju nove sankcije Rusiji
  • EU: Nećemo mirovati do dana pobede Ukrajine 
  • Šojgu: Zapad koristi Ukrajinu da pokuša da razbije Rusiju
  • Šolc: Kijev da ne napada rusku teritoriju zapadnim oružjem
  • EU još bez saglasnosti o desetom paketu sankcija za Rusiju

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.00 Godišnjica početka rata obeležena na ključnim tačkama u Evropi

Stanovnici ukrajinske prestonice mirni su i veruju u pobedu, dok je Kremlj neobično tih u danu kada se obeležava godinu dana od početka rata. Kako je godišnjica početka sukoba koji je promenio svet obeležana u Kijevu, Moskvi, ali i Briselu i Nemačkoj, pogledajte uz izveštaje reportera sa lica mesta u posebnom tekstu.

22.40 EU dogovorila deseti paket sankcija Rusiji

Na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu Evropska unija je odobrila deseti paket sankcija Rusiji, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu Švedskog predsedavanja Unijom. 

Paket uključuje mere kao što su stroža ograničenja izvoza u pogledu dvostruke upotrebe tehnologije. Tu su i ciljane mere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje je Rusija koristila u ratu, ali i mere protiv ruske kampanje dezinformacija.

22.09 Svetska banka odobrila još 2,5 milijarde dolara za Ukrajinu

Svetska banka saopštila je danas da je odobrila još 2,5 milijarde dolara za Ukrajinu, a izdvojena sredstva treba da pomognu budžet ove zemlje.

"Sredstva koja je obezbedila Agencija SAD za medjunarodni razvoj (USAID) biće dostavljena vladi Ukrajine", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters. U saopštenju se dodaje da će sredstva biti dostavljena Ukrajini nakon što Svetska banka odobri rashode.

profimedia

 

21.47 EU se danas nije usaglasila o uvođenju desetog paketa sankcija Rusiji

Zemlje Evropske unije se danas nisu usaglasile o usvajanju desetog paketa sankcija Rusiji zbog toga što je Poljska odbila zahtev Italije za nešto manjim ograničenjima na uvoz proizvoda od gume. Poljska tvrdi da predložena ograničenja na uvoz proizvoda od gume iz Rusije imaju mnogo izuzetaka i da je period tranzicije toliko dug da u praksi ove sankcije ne bi imale nikakvog efekta, prenosi Rojters.

Zemlje EU su bile zbunjene zbog toga što je upravo postupak Varšave, koja prednjači u oštrom stavu prema Moskvi, doveo do toga da nove sankcije ne budu usvojene na godišnjicu početka napada na Ukrajinu. Nesuglasice oko ograničenja na uvoz proizvoda od gume iz Rusije su dovele do toga da nije usvojen mnogo širi paket sankcija.

"Gledano spolja, ovo izgleda veoma loše. Na ovaj poseban dan ključna je bila poruka solidarnosti sa Ukrajinom", rekao je jedan od EU diplomata koji je bio uključen u pregovore.

EU je najavila da će cilj desetog paketa sankcija protiv Rusije biti da Moskvi oteža vodjenje rata. Predvidjeno je da privatna Alfa banka i onlajn banka Tinkof budu isključene iz medjunarodnog sistema plaćanja Svift (SWIFT). Trgovinska razmena izmedju EU i Rusije treba da bude smanjena za 10 milijardi evra.

19.20 Zapadni lideri skeptični prema kineskom mirovnom planu za Ukrajinu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa skepsom su prokomentarisali kineski mirovni plan za Ukrajinu u 12 tačaka, koji je objavljen danas.

Blinken je za ABC izjavio da vredi pogledati svaki plan koji može da doprinese miru, ali je istovremeno naglasio da Kina pokušava da profitira iz dva kontradikorna stava. "S jedne strane, Kina želi da se javnosti predstavi kao neutralna zemlja koja traži mirno rešenje, dok s druge strane promoviše lažni ruski narativ o ratu u Ukrajini," izjavio je Blinken, prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD tvrdi i da Kina preko svojih kompanija pomaže Rusiji, a ponovio je i optužbe da Peking "sada razmišlja o tome da pomogne i oružjem." 

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je novinarima u Talinu saopštio da Kina "nema veliki kredibilitet" zato što nije osudila "ilegalnu invaziju na Ukrajinu."

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da Kina nije predstavila mirovni plan, već samo neke principe. "Naravno, prostudiraćemo principe, ali prostudiraćemo ih u kontekstu činjenice da je Kina odabrala na čijoj je strani", dodala je fon der Lajen.
 

18.48 Zelenski: Dobro je što Kina govori o Ukrajini, ali pitanje je šta sledi posle reči

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, povodom kineskog mirovnog plana, rekao da su neki predlozi Pekinga “razumljivi”, a neki nisu.  

"Ali to je nešto", dodao je on na konferenciji povodom godišnjice od početka ruske invazije.  

“Kina je navela šta misli. Verujem da to što je Kina počela da govori o Ukrajini nije loše. Ali pitanje je šta sledi posle tih reči”, naveo je Zelenski. 

On je dodao da planira da se sretne sa predsednikom Si Đinpingom, i da bi to bilo korisno za obe zemlje i globalnu bezbednost.  

“Koliko ja znam, Kina poštuje istorijski integritet”, naveo je Zelenski, prenosi Gardijan. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

18.36 Zaharova: Moskva pozdravlja kineski mirovni plan

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Moskva ceni kineski mirovni plan za Ukrajinu i da je Rusija spremna da ostvari ciljeve "političkim i diplomatskim sredstvima." 

"Cenimo iskrenu želju naših kineskih prijatelja da pomognu sa miroljubivim rešenjem konflikta na Ukrajini," rekla je Zaharova, dodajući da to znači i priznavanje "novih teritorijalnih realnosti" u Ukrajini, prenosi Rojters. 

17.35 Stoltenberg izrazio sumnju u kineski mirovni plan

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je sumnju u kineski mirovni plan za Ukrajinu, ukazujući na to da Kina nije jasno osudila ruski napad.

On je prilikom gostovanja u estonskom Talinu rekao da signali koji stižu iz Kine o mogućoj prodaji oružja Rusiji "razlog za zabrinutost", dodajući da bi to značilo podržavanje ilegalne invazije koja krši međunarodno pravo, preneo je "Kijev independent". Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je danas objavilo svoje viđenje mirovnog rešenja u Ukrajini.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

17.16 Zelenski: Želim da Latinska Amerika, Afrika, Kina i Indija podrže plan Kijeva

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na konferenciji za medije povodom obeležavanja godišnjice početka napada Rusije na njegovu zemlju da Kijev želi podršku Latinske Amerike, Afrike, Kine i Indije za svoj mirovni plan.

Zelenski je pozvao na održavanje samita sa liderima zemalja Latinske Amerike i rekao da Kijev treba da gradi odnose sa afričkim državama, prenosi Rojters. Ako partneri Ukrajine "ispune svoje obaveze", pobeda nad Rusijom je "neizbežna," dodao je Zelenski. 

17.05 Berbok: Kina bi mogla da ubedi Rusiju da se pridržava rezolucije UN

Kina bi mogla da iskoristi svoj uticaj kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ubedi Rusiju da se pridržava rezolucije UN o miru za Ukrajinu, koju podržava 141 država, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Kineski dokument od 12 tačaka sadrži mnoge poznate pozicije, rekla je Berbok i dodala da je važno da Kina iznese upozorenje protiv nuklearne eskalacije, preneo je Rojters.

14.36 Moldavija negira ruske optužbe da Ukrajina gomila trupe u Pridnjestrovlju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će se svaka pretnja njenim mirovnim snagama u otcepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlje smatrati direktnim napadom na Rusiju, nakon što je optužilo Ukrajinu da gomila trupe blizu granice tog regiona, što je nedugo zatim zvanična Moldavija odbacila kao netačno.

"Upozoravamo SAD, zemlje članice NATO-a i njihove ukrajinske štićenike da ne preduzmu nepromišljen korak", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, a preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Moldavije odbacilo je tvrdnje Rusije o gomilanju ukrajinskih trupa. "Napominjemo da trenutno nema direktnih pretnji po vojnu bezbednost države, a ako budu identifikovane, ministarstvo će odmah obavestiti javnost", saopštila je vlast u Kišinjevu.

15.46 Kanada šalje još više od 32 miliona dolara pomoći Ukrajini

Kanadska vlada saopštila je da će Ukrajini obezbediti više od 32 miliona dolara nove pomoći za jačanje bezbednosti i stabilizaciju zemlje, u trenutku kada Kijev obeležava godinu dana od ruskog napada. Pomoć, između ostalog, uključuje 7,5 miliona dolara za napore u deminiranju i više od 12 miliona dolara za suzbijanje hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih pretnji, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Godinu dana Kanada i međunarodna zajednica su ujedinjene kao nikada pre da podrže otpor Ukrajine pred agresijom ruskog predsednika Vladimira Putina", navela je ministarka spoljnih poslova Melani Džoli u saopštenju, prenosi kanadska državna televizija CTV.

15.45 Američka ambasadorka: Samo je pitanje vremena kada će se Putin naći pred sudom

Ambasadorka Bet van Šak iz Kancelarije za globalno krivično pravosuđe pri Stejt Departmentu izjavila je da je "samo pitanje vremena kada će se ruski predsednik Vladimir Putin naći pred sudom za ratne zločine".

Van Šak je rekla za "Skaj njuz" da svetska koalicija država i međunarodnih advokata rade zajedno da izgrade slučaj protiv Rusije, koji vodi ka državnom vrhu.

"Potrebno je da spojimo sve zločine koje smo videli na terenu u Ukrajini, o kojima imamo veoma konkretan dokaz, sa onima koji su u komandi i koji imaju kontrolu", rekla je ona.

15.38 Erdogan: Ankara spremna da doprinese miru u Ukrajini na osnovu prekida vatre

Ankara je spremna da pruži doprinos miru u Ukrajini, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom. Erdogan je zahvalio Zelenskom na solidarnosti Ukrajine sa Turskom posle zemljotresa, saopštila je Kancelarija predsednika Turske, preneo je Rojters.

Predsednik Turske je rekao da je Turska spremna da pruži doprinos rešavanju sukoba u Ukrajini "na osnovu prekida vatre", pregovora i uspostavljanja mira u rusko-ukrajinskom ratu, koji je počeo pre godinu dana, navela je Kancelarija.

15.37 SAD uvele nove sankcije za 50 najviših ruskih zvaničnika

SAD su, na prvu godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu, sankcionisale više od 50 najviših ruskih zvaničnika, uključujući ministre u vladi i desetine guvernera i regionalnih zvaničnika, prenosi Rojters.

Američki Stejt department je takođe saopštio da se uvode sankcije i brojnim drugim ruskim zvaničnicima, entitetima, kao i vizna ograničenja za više od 1.200 pripadnika ruske vojske. Među njima su, kako se navodi i bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, Olga Skabejeva, vodeća novinarka državne televizije, i Oleg Romanenko, koji je imenovan da nadgleda ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, nakon što su je zauzele ruske trupe, navodi britanska agencija.

14.55 UNHCR: Više od 13 miliona izbeglica iz Ukrajine od početka rata

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je danas da je, godinu dana od ruske invazije na Ukrajinu, više od 13 miliona ljudi i dalje proterano iz svojih domova, odnosno gotovo osam miliona izbeglica širom Evrope i oko pet miliona interno raseljenih unutar Ukrajine.       

Tokom godinu dana sukoba, na obe strane poginulo je najmanje 8.006 civila, a ranjeno je više od 13.287. Ista organizacija navodi i da je zbog rata raseljeno 13 miliona, a da je potrebno obezbediti humanitarnu pomoć za skoro 18 miliona ljudi. Oko 7,7 miliona izbeglica iz Ukrajine, koja broji 44 miliona stanovnika raseljeno je u zemlje širom Evrope, a situaciju su opisali kao "najbrže prisilne pokrete populacije još od Drugog svetskog rata".

Kako su saopštili, izbeglice su najviše bežale u Rusiju, Poljsku, Nemačku i Češku.     

14.53 Ukrajina: 90 odsto anketiranih smatra da treba pokrenuti napade na rusku teritoriju

Prema najnovijoj anketi koju je sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju u februaru, 90 odsto Ukrajinaca veruje da je neophodno pokrenuti napade na rusku teritoriju, preneo je "Kijev independent". Od 90 odsto koji su za napad, 38 odsto smatra da treba gađati vojnu infrastrukturu, dok 39 odsto veruje da treba gađati vojnu i energetsku infrastrukturu. Preostalih 13 odsto smatra da treba sprovesti neselektivne udare po ruskoj teritoriji. Sedam procenata ispitanih je protiv pokretanja osvetničkih udara na Rusiju, jer se plaše eskalacije. U anketi se primećuje da najveća podrška za udare na rusku teritoriju dolazi sa istoka Ukrajine, gde se vode najžešće borbe od početka rata pre godinu dana.

Euronews

14.47 Jelen: Ministarstvo finansija SAD uvodi nove sankcije Rusiji

Američko Ministarstvo finansija danas će uvesti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu. Jelen, u intervjuu za MSNBC, nije iznela detalje, ali je rekla da će to biti značajne sankcije koje se odnose na ruske pojedince, kompanije i finansijske institucije, preneo je Rojters.

13.08 Podoljak: Svaki mirovni plan mora značiti granice iz 1991.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da svaki "mirovni plan" za okončanje sukoba mora uključivati povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. godine. On je na Tviteru napisao da prekid vatre koji bi rezultirao kontinuiranom okupacijom ruske teritorije "nije tema mira, već zamrzavanje rata, poraz Ukrajine i naredna faza genocida".

13.05 SAD šalju Kijevu HIMARS, svičblejd i municiju u vrednosti dve milijade dolara

Novi paket vojne pomoći SAD, u vrednosti od dve milijarde dolara sadrži između ostalog i dodatnu municiju za visokomobilni artiljerijski raketni sistem (HIMARS), dodatne granate kalibra 155 mm, municiju za laserski vođene raketne sisteme, Najnoviji paket takođe uključuje taktičke bespilotne sisteme "svičblejd" i druge bespilotne letelice, opremu za uklanjanje mina, podršku komunikacijama i drugo.

Associated Press • Euronews Serbia

12.35 Poljska isporučila prve "leoparde" Ukrajini

Poljska je isporučila svoje prve tenkove Leopard Ukrajini, rekao je minsitar odbrane ove zemlje Marijuš Blaščak na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Varšavi. "Premijer nije mogao da bude ovde, otišao je u Kijev da odnese tenkove 'leopard' koji su prva serija isporučena Ukrajini", rekao je on.

Associated Press

11.20 Vašington najavio novi paket pomoći Ukrajini

Na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, Vašington je najavio veliki viojni paket pomoći Ukrajini u iznosu od dve milijarde dolara. U okviru ove pomoći Ukrajina će dobiti dodatnu municiju, sredstva za otkrivanje dronova i mnoga druga naoružanja.

10.50 OEBS: Rat u Ukrajini ima razorne posledice po civilno stanovništvo

Godinu dana od ruskog vojnog napada na Ukrajinu, ovaj oružani sukob i dalje ima razorne posledice po civilno stanovništvo, koje je i dalje pod dejstvom vojnih udara, a trpi i drugo nasilje i nehumani tretman, saopštila je Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). "Posledice sukoba koji je počeo pre godinu dana osetiće narod Ukrajine i u generacijama koje dolaze“, saopštio je direktor ODIHR Mateo Mekači. On je rekao i da ODIHR "nastavlja da dokumentuje kršenja ljudskih prava" i da "nudi podršku žrtvama kako tokom rata tako i nakon završetka sukoba". Mekači je naglasio da kršenja ljudskih prava moraju da prestanu, a da odgovorni za njih moraju da snose pravne posledice.

Associated Press

10.35 Orban: U ratu u Ukrajini nema pobednika, potreban hitan prekid vatre

Zdrav razum nalaže da u ratu u Ukrajini ne može biti pobednika i zbog toga hitno mora biti dogovoren prekid vatre, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban. Orban je za državni radio rekao da je teško razaznati cilj rata u Ukrajini zbog toga što su zaraćene strane u različitim vremenima proklamovale različite ciljeve rata. Opširnije o tome u posebnom tekstu.

10.30 Zelenski na obeležavanju godišnjice rata u Kijevu

Volodimir Zelenski učestvuje u Kijevu u ceremoniji povodom obeležavanja godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

10.20 Moravjecki u Kijevu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki otišao je danas u Kijev u znak podrške Ukrajini, napisao je portparol vlade Pjotr Miler na Tviteru. Moravjecki i ukrajinski premijer Denis Šmigal položili su cveće na zid sećanja na one koji su poginuli za Ukrajinu, navodi Rojters.

"Godinu dana nakon početka ruskih neprijateljstava, premijer Moravjecki je otišao u Kijev da pruži jasne i merljive signale dalje podrške u odbrani Ukrajine od Rusije“, napisao je Miler na Tviteru.

On je podsetio da su poljski zvaničnici, odmah po izbijanju rata, 15. marta prošle godine, bili u Kijevu da bi se osiguralo da Ukrajina neće biti ostavljena sama.

10.00 Lajen: Ukrajinci će biti slobodni, bićemo uz njih koliko god je potrebno

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas Ukrajincima da će Evropa biti uz njih koliko god to bude potrebno u "herojskom otporu" Rusiji i da će Ukrajina biti "slobodna i obnovljena". Ona je u video obraćanju objavljenom na Tviteru, povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu ,podsetila da je prošlo godinu dana od početka "herojskog ukrajinskog otpora" i poručila da se Ukrajina bori za "slobodu, demokratiju i svoje mesto u EU".

"Jedna godina brutalne ruske agresije. Jedna godina herojskog ukrajinskog otpora. Jedna godina evropske solidarnosti. Pred nama je budućnost jedinstva. Borite se za slobodu, za demokratiju i za svoje mesto u Evropskoj uniji. Uz vas smo, koliko god treba", poručila je predsednica Evropske komisije.

09.50 Ukrajinska vojska: Marijupolj više nije potpuno nedostižan

Marijupolj, okupirani ukrajinski grad na obali Azovskog mora, "više nije potpuno nedostižan" Oružanim snagama Ukrajine, saopštila je juče Natalija Humenjuk, portparolka Vojne komande Jug ukrajinske vojske.

Podsetimo, ruske snage su okupirale Marijupolj nakon višemesečne opsade i potpunog razaranja grada. Preostali branitelji koje su činili pukovnici Azova i ukrajinskih marinaca, dugo su pružali otpor iz opkoljene čeličane Azovstalj. Predali su se tek kada su ostali bez municije.

Associated Press

09.35 Saliven: Rusija povlačenjem iz Ukrajine može odmah da okonča rat

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven smatra da bi rat, koji je po njemu Kremlj izabrao da vodi u Ukrajini, mogao momentalno da se završi tako što bi Rusija obustavila napade i povukla svoje snage. On je u komentaru na ranije objavljeni kineski plan u 12 tačaka o Ukrajini, u kome Peking detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore, rekao za CNN da je po njegovom mišljenju najznačajnija prva tačka, kojom se predviđa "poštovanje suvereniteta svih zemalja"

"Pa, moja prva reakcija na to je da možemo da stanemo na tački jedan, a to je poštovanje suvereniteta svih država.Ovaj rat bi mogao da se završi sutra ako Rusija prestane sa napadima na Ukrajinu i povuče svoje snage. Ukrajina nije napala Rusiju, NATO nije napao Rusiju, SAD nisu napale Rusiju. Ovo je rat koji je Putin izabrao da vodi", rekao je Saliven.

09.30 Medvedev: Pomeriti granice Rusije što je dalje moguće, ako treba i do Poljske

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da je jedini način da Moskva obezbedi trajni mir sa Ukrajinom da pomeri svoje granice koliko god je to moguće.

"Prošlo je godinu dana otkako traje specijalna operacija. Godinu dana od kada su naši vojnici uspostavili red, mir i pravdu u našoj zemlji, zaštitili naš narod i uništili korene neonacizma. Pobeda će biti postignuta. Svi želimo da se ovo desi što je pre moguće. I taj dan će doći. Vratićemo naše teritorije i pouzdano zaštititi naš narod koji je stradao tokom godina genocida i granatiranja.

Zatim će uslediti pregovori, koji će, siguran sam, biti teški i napeti. Pre svega zato što su formalni učesnici u pregovorima na strani našeg neprijatelja jedno, a stvarni lideri nešto potpuno drugo. A odluke za kijevski režim, naravno, neće donositi Zelenski, ako i dalje bude živ. Odluka će biti doneta preko okeana. Doneće je oni koji u čijim je rukama snabdevanje oružja Kijevom i preusmeravanje novca kako bi se održali ostaci ukrajinske ekonomije.

Jako je važno ostvariti sve ciljeve specijalne vojne operacije. Pomeranje granica pretnjama našoj zemlji što je dalje moguće, čak i ako su to granice Poljske", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

09.25 Volas: Kinesko dopremanje oružja neće pomoći u rešavanju sukoba

Britanski ministar odbrane Ben Volas kaže da sama ideja da bi Kina mogla da isporuči oružje kao podršku ruskoj invaziji neće pomoći u rešavanju sukoba. “Neće doprineti miru to što Kina pomaže naciji koja je prekršila međunarodne zakone o suverenosti Ukrajine i počinila ratne ratne zločine“, rekao je Volas za Skaj Njuz.  “Isto tako sam uveren da je Kina prilično jasno želi da se ovaj rat završi”, dodaje Volas, a prenosi Rojters.

09.15 Kina: Velika količina dezinformacija u vezi pregovara o dronovima sa Moskvom

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nije upoznato sa izveštajima o pregovorima između Rusije i kineske kompanije za kupovinu dronova. "Postoji velika količina dezinformacija o ovom pitanju. Trebalo bi da budemo oprezni u vezi toga ko stoji iza svega", saopštio je portparol ministarstva Vang Venbin na konferenciji za novinare, prenosi Rojters. Nemački magazin Špigl je u četvrtak objavio, ne navodeći izvore, da je Rusija u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu.

09.00 Britanija uvela nove sankcije Rusiji, uključuju zabranu izvoza vojnih proizvoda

Velika Britanija je danas, na godišnjicu početka napada Rusije na Ukrajinu, uvela nove sankcije Moskvi koje se odnose na 92 pojedinca i entiteta, uključujući zabranu izvoza svih proizvoda koji mogu da se koriste na bojnom polju. Britansko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da su međunarodno koordinisane sankcije i trgovinske mere usmerene na avionske delove, radio opremu i elektronske komponente. Kako se navodi, nove sankcije se uvode i prema više ruskih rukovodilaca, uključujući i zaposlene u nuklearnoj državnoj korporaciji "Rosatom", odbrambenom sektoru i ruskim bankama, preneo je Rojters.

08.36 Napad iz tri smera, opsade, kontraofanzive

Uprkos upozorenjima zapadnih obaveštajaca da Rusija na granici sa Ukrajinom gomila tenkove i satelitskim snimcima koji su to dokazivali, malo ko je verovao da Moskva zaista sprema kopnenu invaziju. Ono što je za mnoge do tada bilo malo verovatno, postala je surova stvarnost 24. februara kada su ruske trupe upale u susednu zemlju. Kojih deset ključnih događaja je obeležilo prethodnih godinu dana, pročitajte u posebnom tekstu.

Euronews

08.32 Bajden: Putin je upoznao hrabrost Ukrajine i gvozdenu volju naroda celog sveta

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je na godišnjicu početka rata u Ukrajini da je ruski predsednik Vladimir Putin pre godinu dana mislio da će brzo zauzeti Kijev, ali da je onda upoznao hrabrost Ukrajine i gvozdenu volju nacija širom sveta. "Pre godinu dana, predsednik Putin je mislio da će brzo zauzeti Kijev. A onda je upoznao hrabrost Ukrajinaca i gvozdenu volju nacija širom sveta", navedeno je u objavi na zvaničnom Tviter profilu američkog predsednika.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

08.30 Bocan-Harčenko: U interesu Zapada je da rat traje što duže

Ambasador Rusije Bocan-Harčenko izjavio je da je cilj Moskve da se specijalna vojna operacija u Ukrajini završi što pre, uz minimalne vojne i civilne žrtve, kao i da zaštiti interese ruskog naroda, ali da se od Zapada pa i Ukrajine, koja, kako je naveo, nije odlučujući faktor, čuje samo za rat.
 "Potpuno je jasno da volje da se konflikt završi nema na strani Kijeva i Zapada", rekao je Bocan-Harčenko u razgovoru za Tanjug povodom godišnjice sukoba i ocenio da se na Srbiju zbog principijelnog stava da Rusiji ne uvede sankcije vrši "neviđen pritisak".

08.20 Kina objavila dokument od 12 tačaka za Ukrajinu u kojem poziva na prekid vatre

Kina je danas, na godišnjicu početka sukoba u Ukrajini, objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore. U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je CNN. Opširnije u tome u posebnom tekstu.

profimedia

 

07.50 Zelenski: Ovo će biti godina naše pobede

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je, na godišnjicu početka rata u Ukrajini, da će ovo biti godina pobede Ukrajine. Zelenski je na Telegramu napisao da su 24. februara milioni Ukrajinaca napravili izbor i odabrali otpor i borbu.

"24. februara milioni nas su napravili izbor. Ne bela zastava, već plavo-žuta zastava. Ne bežanje, već suočavanje. Suočavanje sa neprijateljem. Otpor i borba", napisao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, prethodna godina je bila godina bola, tuge, vere i jedinstva. "A ovo je godina naše nepobedivosti. Znamo da će ovo biti godina naše pobede!“, napisao je predsednik Ukrajine.

On je ujedno saopštio i da je situacija na istoku zemlje veoma teška, ali da Kijev čini sve da izdrži. Zelenski je, posle sastanka sa najvišim vojnim zvaničnicima, na Telegramu napisao da je u pojedinim oblastima na jugu zemlje situacija prilično opasna, ali da ukrajinske snage imaju sredstva da odgovore ruskim trupama.

Associated Press

07.05 Kijev: Rusija za godinu dana izvela 5.000 raketnih udara na Ukrajinu

Tokom prve godine napada na Ukrajinu, ruska vojska je izvela blizu 5.000 raketnih udara i 3.500 vazdušnih udara, rekao je zamenik načelnika ukrajinskog generalštaba Oleksij Hromov.

Rusija je, takođe, koristila dronove za napad na ukrajisnka naselja blizu 1.000 puta od 24. februara prošle godine, preneo je "Kijev independent".

06.55 UN usvojile rezoluciju kojom se Rusija poziva da odmah povuče trupe iz Ukrajine 

Generalna skupština UN odobrila je neobavezujuću rezoluciju koja poziva Rusiju da prekine neprijateljstva u Ukrajini i zahteva povlačenje njenih snaga. Ovaj potez šalje snažnu poruku uoči prve godišnjice invazije da se agresija Moskve mora okončati. Za je glasala 141 država, sedam zemalja, uključujući Rusiju je bilo protiv, dok su 32 članice bile uzdržane. Srbija je među zemljama koje su podržale dokument. Opširnije u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

06.40 Bajden danas virtuelno sa Zelenskim, SAD objavljuju nove sankcije Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se sutra putem video linka sa liderima G7 i ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, gde će se objaviti novi paket sankcija protiv entiteta koji pomažu u ruskom ratnom pohodu, saopštila je danas Bela kuća. U novi paket sankcija će ući još neke ruske banke, a na udaru će biti tehnološki i vojni sektor, kao i osobe i kompanije koje učestvuju u ratu, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer. Takođe, SAD će objaviti detalje novog paketa pomoći Ukrajini.

06.30 EU: Nećemo mirovati do dana pobede Ukrajine 

Države članice su juče izdale zajedničku izjavu na godišnjicu invazije na Ukrajinu u kojoj se kaže da će Evropska unija nastaviti da podržava Ukrajinu u političkom, ekonomskom, humanitarnom, finansijskom i vojnom smislu, uključujući brze koordinirane nabavke iz evropske industrije. “Takođe ćemo podržati obnovu Ukrajine, za koju ćemo nastojati da koristimo zamrznutu rusku imovinu u skladu sa EU i međunarodnim pravom. Dalje ćemo pojačati kolektivni pritisak na Rusiju da okonča svoj agresorski rat. U tom cilju ćemo usvojiti deseti paket sankcija i preduzeti korake protiv onih koji pokušavaju da zaobiđu mere EU”, piše u izjavi.  Opširnije u odvojenoj vesti.

06.20 Šolc: Ne bi bilo pametno da Kijev napadne rusku teritoriju zapadnim oružjem

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Zapad nastaviti da podržava Ukrajinu dokle god bude potrebno, ali ne bi bilo "pametno" za Kijev da koristi oružje koje dobije da napadne rusku teritoriju, preneo je Rojters. U intervjuu za nemački javni servis ZDF, Šolc je rekao da slanje aviona Ukrajini za borbu "trenutno nema logike". Nemačka je početkom meseca odobrila slanje tenkova "leopard" Ukrajini.

On je istakao da će Nemačka podržati Ukrajinu snažno i onoliko dugo koliko bude potrebno. Šolc je, u video poruci, istakao da odlučnost i hrabrost Ukrajinaca u odbrani svoje slobode imponuju saveznicima, preneo je Rojters. Nemački kancelar je podsetio da nemačka pomoć Ukrajini, finansijska, humanitarna i vojna, do sada iznosi više od 14 milijardi evra.

06.05 EU još bez saglasnosti o desetom paketu sankcija za Rusiju

Predstavnici zemalja članica Evropske unije razgovaraju o desetom paketu sankcija, koji je prethodne nedelje predložila Evropska komisija. Briselski zvaničnici najavljivali su da će taj novi set biti usvojen do godišnjice rata u Ukrajini. Iako se spekulisalo da bi to moglo da se dogodi u sredu, ipak nije postignut dogovor, te su zato razgovori nastavljeni i juče, a biće nastavljeni i danas. Nova runda sankcija, prema rečima šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen najjača je do sada. Ukoliko se postigne dogovor o tom predlogu, njime će biti obuhvaćene pojedine ruske banke i još 130 lica i entiteta među kojima su vojni i politički lideri, kao i ruski državni mediji. Osim toga, između ostalog će biti zabranjen uvoz gume i bitumena, kao i izvoz elektronskih kompontenti koje bi Rusija mogla da koristi za proizvodnju oružja.

Komentari (1)

Giga

24.02.2023 22:45

Kina želi formozu iliti Tajvan, a Srbija želi Kosovo tada će prihvatiti da Rusija vrati delove ukrajine. Sada je to čvor koji samo Mač može rešiti. Ima i drugih koji bi da im se vrate delovi oduzete zemlje kao poljska. Ima i onih koji bi svoju državu, kao koraka, katalozima....

Evropa