Evropa

"Što jače oružje stiže Ukrajini, moraćemo dalje da odbacimo opasnost": Putin u obraćanju pomenuo i Jugoslaviju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

10:12

"Što jače oružje stiže Ukrajini, moraćemo dalje da odbacimo opasnost": Putin u obraćanju pomenuo i Jugoslaviju
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se naciji uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu. Utisak je da je govor najvećim delom bio posvećen unutrašnjoj javnosti - ruski predsednik je govorio o borcima, fondu za pomoć njihovim porodicama, ekonomskoj situaciji, a optuživao je Zapad za rasplamsavanje sukoba na ukrajinskom ratištu. 

On je rekao da se njegovo današnje obraćanje odvija u teškom i kriznom vremenu za zemlju u periodu "kardinalnih promena u celom svetu i istorijskih događaja koji određuju budućnost zemlje i naroda".

"Na svakome od nas leži velika odgovornost. Pre godinu dana doneta je odluka o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Korak po korak ćemo izvršavati zadatke pred nama. Od 2014. Donbas se borio i nije se predavao u uslovima blokade i stalnog granatiranja", rekao je Vladimir Putin.

On je izjavio da "što više budu stizali dalekometni zapadni sistemi u Ukrajinu, Moskva će morati dalje da odbaci opasnost od svojih granica".

"Strateški poraz? Šta je to za nas - da nas dokusure jednom zauvek, nameravaju da lokalni konflikt pretvore u fazu globalnog sukoba. Mi to tako shvatamo, jer u tom slučaju se radi o opstanku naše zemlje. Ali oni ne mogu da priznaju da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju, zbog toga protiv nas vode agresivnije napade", rekao je Vladimir Putin.

On je optužio zapadne lidere za koje je rekao da su "se igrali sa obeleženim kartama": "Taj odvratni metod obmane mnogo puta ranije je isproban. Dvolično su se ponašali u Jugoslaviji, Libiji, Siriji".

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

On tvrdi da je pretnja rasla i da su informacije koje je Moskva dobijala svedočile da je sve već u februraru 2022. godine već bilo spremno za, kako je rekao, "krvave akcije u Donbasu". 

"Oni su započeli rat, a mi koristimo silu da bismo zaustavili rat", rekao je predsednik Rusije i dodao: "Pustili su duha iz boce, ceo region gurnuli u haos".

Kako je naveo, Moskva je učinila sve da problem Donbasa reši mirnim putem, ali tvrdi da je "Zapad imao drugačiji scenario".

Putin je rekao da Rusija ne ratuje protiv naroda Ukrajine koji je postao "talac političkom, vojnom i ekonomskom smislu".

On kaže da odgovornost za rasplamsavanje ukrajinskog konflikta leži na zapadnim liderima i današnjim vlastima u Kijevu.

Vladimir Putin se obratio žiteljima četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija ilegalno anektirala. "Vi ste sami odredili svoju budućnost na referendumima", reka je Putin i dodao: "Neće biti ništa jače od toga da budete sa Rusijom i svojom otadžbinom".

On je naveo i da razume koliko je teško ženama, deci i porodicama palih boraca uz napomenu da "sve to pamti cela Rusija". Predložio je da se osnuje poseban državni fond čiji će zadatak biti lična pomoć porodicama palih boraca i veteranima.

profimedia

 

Objasnio je da će taj fond koordinisati pružanje socio-ekonomske podrške i da će rešavati probleme banjske rehabilitacje, zapošljavanja, preduzetništva...

"Rad državnog fonda mora biti otvoren, način pružanja pomoći jednostavan - po porincipu jednog šaltera, bez mnogo birokaratije", naveo je Putin.

"Nivo opremljenosti nuklearnih snaga najnovijim sistemima na više od 90 odsto"

Predsednik Rusije je govorio o planu razvoja oružanih snaga do 2025. godine, i dodao je da se radi na njegovom izvršenju i da se u njega unose ispravke. Poručio je da razvoj oružanih snaga mora biti važan i neprocenjiv. "Sada je nivo opremljenosti nuklearnih snaga najnovijim sistemima na više od 90 odsto.

Putin se osvrnuo i na zapadne sankcije sa kojima se Rusija suočava, uz ocenu da “pokretači sankcija kažnjavaju sami sebe”.  

"Izazvali su gubitak radnih mesta u svojim zemljama, zatvaranje preduzeća i energetsku krizu” Svojim građanima govore da su za sve krivi Rusi. Pokušali su da unište privredne veze sa ruskim kompanijama, da bi uticali na naše prihode. to je lopovluk", naveo je.  

Tanjug AP/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Dodao je da su se ruska ekonomija i sistrem uprave pokazali "čvršći nego što su to na Zapadu mislil" i da nije dopušten deficit na tržištu.

Putin je, u daljem govoru, istakao i da Rusija obustavlja učešće u sporazumu o ofanzivnom naoružanju. Naglasio je da "ne izlazi, već obustavlja", i da "pre nego što se vrati sporazumu mora uzeti u obzir arsenale Francuske i Velike Britanije".

Govor ruskog predsednika naciji dolazi tri dana uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, a dan nakon iznenadne posete američkog predsednika Džoa Bajdena Kijevu.

Inače, ruski predsednik je ranije otkazao redovnu godišnu konferenciju za novinare i govor u parlamentu u decembru 2022. To je prvi put da je odložio obraćanje javnosti u više od jedne decenije.

Komentari (4)

Megido

21.02.2023 12:37

Jedan automobil nisu u stanju da sklope još od trabanta i moskviča, ako se ne varam, ali zato za opremu nuklearnih sistema su majstori! Ko ne zna Putina mogao bi pasti na govor ovog sićušnog kgb-ovca. Putin je osuđen da izgubi, jasno je prorečeno da će severni kralj - Rusija, ostati bez ičije pomoći i da će mu kraj doći iznenada. (Dan. 11:45). Putin je nasledio tu neslavnu ulogu severnog kralja od svojih prethodnika Hitlera i Staljina, a angloamerika južnog kralja od pada rimskog carstva naovamo. Kako će se to desiti, hoće li Putina neko od njegovih glavonja smeniti, odraditi, izdati, ili će Ameri, Nato, već ko zna ko to postići, ili će severni Putin je osuđen da izgubi, jasno je prorečeno da će severni kralj - Rusija, ostati bez ičije pomoći i da će mu kraj doći iznenada. (Dan. 11:45). Putin je nasledio tu neslavnu ulogu severnog kralja od svojih prethodnika Hitlera i Staljina, a angloamerika južnog kralja od pada rimskog carstva naovamo. Kako će se to desiti, hoće li Putina neko od njegovih glavonja smeniti, odraditi, izdati, ili će Ameri, Nato, već ko zna ko to postići, ili će severni kralj biti uništen u Armagedonu, videće se.

Apatinac

21.02.2023 14:51

Ruski narod preko svojih koža dobili su dobru lekciju iz ovog rata od tog Putina. Ogromne gubitke imaju i morace da se pokriju preko ušiju. Plus veliku štetu moraće da plate Ukrajini . Rusi su od ovog rata (zauvek za sva vremena) sebe uništili.

IZNOGUD

21.02.2023 15:43

Kojoj zemlji i kom narodu je Amerika donela mir ?

Nebojša

21.02.2023 16:27

Samo i uvek argumentovanu istinu govori, iznosi. Apsolutno jedina kontrateža trulom zapadu.

Evropa