Evropa

Nova ruska ofanziva u Ukrajini: Dva ključna područja gde se očekuju udari i veliki "klizavi teren" za Putina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/02/2023

-

08:05

Nova ruska ofanziva u Ukrajini: Dva ključna područja gde se očekuju udari i veliki "klizavi teren" za Putina
Nova ruska ofanziva u Ukrajini: Dva ključna područja gde se očekuju udari i veliki "klizavi teren" za Putina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vidimo više koncentrisanih trupa i više oružja - ovo su reči na osnovu kojih zapadni zvaničnici veruju da je počela nova ruska ofanziva u Ukrajini, skoro godinu dana nakon što je Moskva pokrenula invaziju. Nedavno je Rusija izvela i nove udare na ključnu infrastrukturu. Analitičari očekuju da Putin neće odustati od svojih ciljeva, ali ističu da oslanjanje na veliki broj mobilisanih vojnika predstavlja ogroman izazov.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima u ponedeljak da je nova velika ruska ofanziva u Ukrajini već počela i da se ne vide nikakvi znaci da se Vladimir Putin priprema za mir. "Ono što vidimo jeste da predsednik Putin i Rusija još uvek žele da kontrolišu Ukrajinu", rekao je prvi čovek Alijanse.

To je pokrenulo analize o tome kako bi rat u budućnosti mogao da izgleda. Govoreći o dešavanjima u poslednje dve nedelje, prenzionisani britanski vazduhoplovni oficir Šon Bel navodi da je primetno značajno povećanje ruskih vojnih aktivnosti.

"Linija ove ofanzive je dugačka oko 1.200 kilometara. Pošto je to veoma dugačka linija, Rusi će morati da odrede prioritete. Skoro sigurno to će biti dva područja. Jedno u Zaporožju i jedno u Donbasu", rekao je on za Sky News.

profimedia

 

Ističe da će Rusija sigurno želeti da ostvari kakav-takav uspeh na frontu koji ne bi bio samo usmeren na javnost unutar zemlje. "Izazov je to što nemaju novo oružje koje bi mogli da iskoriste. Uspeli su da obezbede određeni broj novih vojnika, ali oni nisu iskusni. Loše vreme tokom zime je otežalo obuku. Skoro sigurno, Rusi će biti zarobljeni u veoma iscrpljujuću formu rata", naveo je Bel.

Šta je cilj nove ruske ofanzive?

CNBC piše da je obnovljena ruska ofanziva na istoku započela novim vojnim naporima u okolini Bahmuta u Donbasu, kao i sa novim talasom raketnih udara na infrastrukturu u regionima Harkova i Zaporožja. 

"Rusiji je potrebno nešto da pokaže", naveo je za ovaj medij Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra odbrane. "U poslednih šest meseci, jedino mesto gde su uspeli da preuzmu kontrolu su ruševine Soledara, a reč je o selu", dodao je.

On očekuje da će Moskva pokušati da uspostavi punu kontrolu nad regionima Donjecka i Luganska.

"Već vidimo da pojačavaju vojno prisustvo u tom delu fronta, u blizini Bahmuta i oko mesta kao što je Kremina. Postoje znaci da se pripremaju za nešto", dodao je i rekao da će Ukrajina učiniti "sve što je moguće i nemoguće" da bi srpečila Rusiju da ostvari ciljeve.  

Međutim, Kijev nije uočio više ruskih oklopnih vozila, tenkova i druge opreme, što sugeriše da su napadi visokog intenziteta trenutno.

Andrij Zagorodnjuk, bivši ministar odbrane Ukrajine veruje da će ofanziva biti koncentrisana na Donjeck u Lugansk na istoku, Zaporožje na jugu i na Harkov na severoistoku. 

"U osnovi, biće mnogo artiljerijskih udara. To je veoma slično onome što smo već videli tokom ovog rata u područjima gde su izvođene ranije ofanzive. Suštinski, to bi bila artiljerija, tenkovi, oklopna vozila i pomeranja trupa, što predstavlja standardne manevre na ruski način. Ono što će biti drugačije je količina trupa i količina opreme", naveo je.

profimedia

 

Zapadni odbrambeni analitičari su saglasni da će Rusija teško odustati od ključnog cilja u ratu – da potpuno okupira deo Ukrajine koji se proteže od istoka do južne obale (Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson). Navode da će Moskva biti fokusirana na to da napravi kopneni koridor ka Krimu.

"Glavni cilj mora biti da se potpuno okupiraju četiri oblasti koje je Rusija anektirala uz veliku pompu prošle godine", rekao je Džejmi Šej, bivši NATO zvaničnik i stručnjak za odbranu i bezbednost pri Četam Hausu.

Kaže da Rusija kontroliše oko 50 odsto tih teritorija i da je jasno da im potpuna kontrola mora biti glavni cilj jer bi sve manje od toga bilo "poniženje za Putina".  

Očekuje da će Rusiaj nastavviti sa taktikom "sporog napredovanja" koju je primenjivala u Donbasu u proteklim mesecima uprkos tome što to znači velike žrtve. Kaže da će Rusi želeti da budu superiorni i da napreduju korak po korak.  

Međutim, Oleksandr Misjenko, vojni ekspert i šef Centra za vojne i pravne studije u Kijevu kaže da, iako postoji opasnost od broja trupa koje Rusija ima na raspolaganju, vojska je iscrpila zalihe teške artiljerije i tenkova. 

"Oni će mobilisati sve što imaju u Rusiji, pokušaće čak i da uvedu starije tenkove, modele i artiljerijske sisteme", istakao je.

Oslanjanje na rezerviste - veliki izazov

Ono što bi moglo da predstavlja "klizav teren" za Putina je što sada mora da se osloni na ogroman broj mobilisanih vojnika. To je isprobana ruska taktika, ali nosi znatne rizike, ocenjuje Peter Dikinson u tekstu na sajtu Atlanskog Saeta

"Slanje hiljada neobučenih ljudi da se bore protiv prekaljenih i visoko motivisanih ukrajinskih trupa moglo bi rezultirati pokoljem koji slama vojsku. Ako se to dogodi, posledice će verovatno odjeknuti širom Rusije i destabilizovati režim", ukazao je.

Navodi i da je ova dugo očekivana ofanziva u stvari pokušaj Moskve da povrati inicijativu nakon serije poraza i povlačenja koji su ukaljali reputaciju Rusije kao vojne supersile. Ipak, kako kaže Dikinson, čini se da mnogi mobilisan ruski borci nisu entuzijastični povodom uloge udarnih trupa. Kao dokaze za to navodi objave na društvenim mrežama u kojima se grupe mobilisanih vojnika žale na nedostatak opreme, ali i na naređenja pretpostavljenih.

profimedia

 

"S obzirom da se očekuje da će stotine hiljada mobilisanih Rusa učestvovati u Putinovoj velikoj ofanzivi, ovaj trend u mogao bi da bude značajna pretnja za Kremlj", rekao je. 

Kakva su očekivanja na Zapadu?

Zapadni zvaničnici su saglasni u tome da je očigledno da Rusija povećava broj trupa na granici, i u područjima u Ukrajini koja drži pod kontrolom, ali su uprkos tom gomilanju snaga skeptični u pogledu mogućnosti za izvođenje kombinovanih oružanih operacija koje su potrebne da bi se zauzele nove teritorije. O tome svedoče i reči neimenovanih funkcionera za CNN.

"Malo je verovatno da će ruske snage biti bolje organizovane i da će imati više uspeha, iako deluje da su spremni da pošalju više vojnika u 'mašinu za mlevenje mesa'", rekao je jedan visoki britanski zvaničnik.

Američka vojska je procenila da bi ruske trupe mogle da dostignu dovoljno snage za održivu ofanzivu do maja, ali ruski lideri žele akciju što pre. SAD sada veruju da je verovatno da će se ruske snage krenuti u akciju pre nego što zaista budu spremne i to zbog političkog pritiska iz Kremlja, rekao je američki visoki vojni zvaničnik.

Tanjug/AP/Roman Chop

 

Kada je reč o funkcionerima Ukrajine, iako su oni alarmirali svet povodom novih ruskih napada na istoku, ni oni baš ne veruju pretetano u ruske mogućnosti.

"Nagomilali su dovoljno ljudstva da zauzmu jedan ili dva manja grada u Donbasu, ali to je to", rekao je visoki ukrajinski diplomata za CNN uz napomenu da Rusi žele da izazovu paniku u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa