Evropa

Reznjikov ipak ostaje ukrajinski ministar odbrane: "To je odluka mog predsednika"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, Kijev post

16/02/2023

-

13:55

Reznjikov ipak ostaje ukrajinski ministar odbrane: "To je odluka mog predsednika"
Oleksej Reznikov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov rekao je da će ostati na toj poziciji jer je to od njega zatražio predsednik Volodimir Zelenski. Njegov status u vladi bio je pod znakom pitanja nakon izveštaja da neće viši biti ministar, ali se čini da je sada "stavljena tačka" na tu temu.

Odgovarajući na pitanje novinara Rojtersa da li očekuje da će ostati na mestu ministra odbrane i u narednim mesecima, Reznjikov je odgovorio: "Da, to je odluka mog predsednika". 

Već nekoliko nedelja spekuliše se o političkoj budućnosti Reznjikova, a sve je počelo nakon što je jedan ukrajinski poslanik iz redova stranke Zelenskog, David Arahamija, rekao da će aktuelni ministar biti smenjen, do čega ipak nije došlo. 

Arahamija je ove tvrdnje izneo 5. februara, da bi samo dan kasnije rekao kako je izjava ipak bila ishitrena i da se "promena neće desiti te nedelje", a i sam Zelenski je izašao u javnost sa molbom da se "ne šire glasine ili pseudoinformacije".

Reznjikov je došao na mesto ministra odbrane samo nekoliko meseci pre nego što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, a bio je pod pritiskom javnosti zbog skandala u vezi sa korupcijom u ministarstvu. 

Pored toga što ga je Zelenski zamolio da ostane ministar, njih dvojica su razgovarali i o njegovoj budućoj ulozi, u kojoj bi trebalo da vodi pravnu bitku kako bi ruski ratni zločini bili kažnjeni, dodao je Reznjikov, ističući kako se "nada da će ta uloga stići nakon rata".

Zašto se govorilo o smeni Reznjikova?

Sredinom januara, političku scenu Ukrajine potresla su dva velika koruptivna skandala koja su u medijima okarakterisana kao "potencijalno ratno profiterstvo". 

U prvom slučaju radi se o kupovini vojnog keteringa (odnosno hrane za vojsku) po mnogo većim cenama nego što bi trebalo, a u drugom se radi o preplaćenim javnim nabavkama generatora struje.

profimedia

 

Mada nije sam Reznjikov bio taj koji je potpisao dokumenta za nabavku hrane za vojsku u visini od oko 325 miliona evra, deo ukrajinske javnosti ipak je smatrao da je odgovornost na njemu, delom zato što je na čelu Ministarstva, a delom zbog toga što je u nekoliko navrata javno iskazivao da ne sme postojati tolerancija kada je u pitanju korupcija.

Doskorašnji ukrajinski ministar saobraćaja i infrastrukturnog razvoja Vasil Lozinski otpušten je gotovo momentalno nakon što se otkrilo za aferu sa generatorima, jer je Nacionalni antikorupcijski biro saopštio da je Lozinski "uhvaćen" kako prima mito od 400.000 dolara za nameštanje tendera.

Sa druge strane, Reznjikov očigledno ostaje na mestu ministra odbrane, uprkos tome što je, prema pisanju ukrajinskog "Kijev posta", za njega bila namenjena drugačija sudbina.

Uloga na međunarodnoj sceni

Ukrajinski list preneo je, pozivajući se na dvojicu anonimnih ukrajinskih poslanika, da je nešto ranije doneta odluka da se Reznjikov smeni nakon NATO samita u Briselu (koji se juče završio).

Izvori su za "Kijev post" rekli da nije bilo odlučeno ko će zameniti Reznjikova, kao i da su postojale dileme u vezi sa tim da li bi na njegovo mesto trebalo da dođe neko iz vojske ili neko sa "menadžerskim" sposobnostima.

Jedno od najčešće spominjanih imena kada se govorilo o potencijalnom novom ministru odbrane bilo je ime Kirila Budanova, aktuelnog šefa Glavne obaveštajne uprave, koji je vojni general.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Reznjikov i američki ministar odbrane Lojd Ostin

Međutim, sve to pada u vodu nakon najnovije izjave Reznjikova, a izvor iz ukrajinskog parlamenta rekao je za "Kijev post" da se Zelenski "jednostavno predomislio i odlučio da će Reznjikov ostati".

Nisu dati nikakvi detalji o tome zašto se ukrajinski predsednik "predomislio", ali bi jedan od razloga mogla da bude i aktuelna situacija vezana za sam rat koji besni na teritoriji te zemlje, odnosno uloga Reznjikova.

Ministar odbrane je trenutno jedan od najprepoznatljivijih ukrajinskih političara i u nekoliko navrata je odigrao veliku ulogu u obezbeđivanju pošiljki naoružanja od zapadnih saveznika. 

Takođe, spekulacije o njegovoj smeni došle su baš kada se bliži 24. februar i godišnjica od početka rata, a s obzirom na to da Ukrajina očekuje nove ruske ofanzive, promena čoveka na čelu Ministarstva odbrane mogla bi da ugrozi pripreme zemlje da na njih odgovori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa