Evropa

RAT U UKRAJINI Stoltenberg: Sukob NATO i Rusije može biti dugoročan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2023

-

07:24

RAT U UKRAJINI Stoltenberg: Sukob NATO i Rusije može biti dugoročan
RAT U UKRAJINI Stoltenberg: Sukob NATO i Rusije može biti dugoročan - Copyright AP/Martin Meissner, Michael Sohn, Libkos, Kostiantyn Liberov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 358. dan rata u Ukrajini. Dok se bliži godišnjica početka invazije, značajno pitanje predstavlja to u kakvom je stanju ratna oprema Rusije. Prema izveštaju Međunarodnog instituta za strateške studije, ta zemlja je do sada izgubila polovinu svojih najboljih tenkova, a to u brojkama iznosi između 2.000 i 2.300 tenkova. Objavljeno je i da će Ukrajina, u saradnji sa jednom srednjeevropskom zemljom, članicom NATO, proizvoditi granate i drugo naoružanje. 

Ključni događaji:

  • Ruska duma usvojila zakon o raskidu sporazuma Saveta Evrope
  • Reznikov ipak ostaje na čelu Ministarstva odbrane Ukrajine
  • Međunarodni institut: Rusija izgubila oko polovinu najboljih tenkova
  • Ukrajina pokreće zajedničku proizvodnju granata sa jednom zemljom NATO
  • Zbog eksplozija na Severnom toku Rusija će zatražiti sednicu SB UN
  • Velika Britanija i druge evropske zemlje šalju paket pomoći Ukrajini
  • Borelj najavio sankcije protiv ruskih medijskih organizacija

  Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

     Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.42 Rjabkov: Vašington odgovoran za incident sa gasovodom Severni tok

Zamenik ruskog ministra odbrane Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva nema dilemu da odgovornost za incident sa gasovodom Severni tok leži na Vašingtonu "po već utvrđenom šablonu".
"Ovo je uznemirujući čin sabotaže, teroristički akt. Ovo je potez američke administracije koja je prešla na nekad nezamislivu i neprihvatljivu fazu, u pitanju je napad na jedan od ključnih objekata ključne infrastrukture", naglasio je Rjabkov, preneo je TASS.

19.27 Sunak i Duda: Potrebno da se podrška Ukrjaini ubrza narednih nedelja

Britanski premijer Riši Sunak i poljski predsednik Andžej Duda saglasili su se danas da je važno pojačati podršku Ukrajini narednih nedelja, saopšteno je iz Sunakove kancelarije.

"Obojica su saglasna da je potrebno da se podrška Ukrajini ubrza narednih nedelja", navodi se iz Sunakove kancelarije, preneo je Rojters.

Dvojica lidera su razgovarala i o obuci ukrajinskih pilota po standardnima NATO, a koja će uskoro početi u Britaniji. . 

17.48 Stoltenberg: Sukob NATO i Rusije može biti dugoročan

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da sukob između država Alijanse i Rusije može biti dugoročan, kao i da bi Alijansa morala da bude spremna za takav rasplet događaja.

"Moramo biti spremni na duge staze, ovo može trajati mnogo, mnogo, mnogo, mnogo godina", rekao je Stoltenberg novinskoj agenciji AFP, prenosi TASS.

On je izrazio uverenje da 30 država članica i dalje ima za cilj da podrži Ukrajinu i isporuči oružje i municiju Kijevu. 

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

17.22 Moskva proteruje četvoro austrijskih diplomata

Moskva je danas saopštila da proteruje četvoro austrijskih diplomata, pošto je Beč proterao četvoro službenika ruske misije u Austriji, čime su porasle napetosti izazvane ratom u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi je navelo da je proterivanje ruskih diplomata bilo neprijateljski i neopravdan korak, javlja AFP. Zato je četvoro službenika austrijske ambasade u Moskvi proglašeno za persona non grata i do 23. februara moraju da napuste Rusiju.

16.12 EU bi mogle da uvedu Rusiji novi paket sankcija uoči 24. februara

Zemlje Evropske unije mogle bi u utorak da dogovore uvođenje novog paketa sankcija Rusiji uoči odnosno godišnjice početka rata u Ukrajini, 24. februara, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela. Kako su naveli izvori britanske agencije, procenjuje se da će predložene nove kaznene mere oštetiti trgovinske tokove Rusije za oko 11 milijardi evra.

"Paket bi trebalo da bude dogovoren do 24. februara. Na dobrom smo putu, nema većih prepreka", rekao je za Rojters jedan diplomata EU koji je upoznat sa razgovorima, a koji je govorio pod uslovom anonimnosti. Drugi diplomata je za Rojters naveo da su razgovori bili "uopšteno gledano relativno pozitivni" sa nekim tehničkim pitanjima koja će biti pokrenuta na pre drugog sastanka ambasadora o predloženim kaznenim merama, verovatno sledećeg utorka.

15.07 Moldavija: Pronađeni ostaci rakete kod granice sa Ukrajinom

Moldavska policija pronašla je danas ostatke rakete na severu zemlje, u blizini granice sa Ukrajinom.  Ostaci rakete pronađeni su nekoliko sati nakon što je Rusija izvela raketne napade u Ukrajini.  Ovo je, koliko je do sada poznato, četvrti put od novembra prošle godine da su ostaci rakete pronađeni u Moldaviji, otkako je Rusija započela napade u Ukrajini pre skoro godinu dana, prenosi Rojters.  

14.30 Rusija proterala četvoro austrijskih diplomata

Rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da je četvoro austrijskih diplomata proterano iz te zemlje u potezu reciprociteta, nakon što je četvoro ruskih diplomata proterano iz Austrije ranije ovog meseca. Moskva ocenjuje i da je Austrija "napravila neprijateljski i neopravdan potez kojim je narušila poziciju nepristrasne i poštovane države".

14.00 Rojters: EU "na dobrom putu" da usvoji novi paket sankcija pre 24. februara

Zemlje članice Evropske unije na dobrom su putu da usvoje novi paket sankcija protiv Rusije pre godišnjice od početka rata 24. februara, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz redova evropskih zvaničnika. Navodi se da je neophodno razraditi još nekoliko tehničkih pitanja pre sastanka na kom će sankcije biti usvojene.

13.25 Ruska duma usvojila zakon o raskidu sporazuma Saveta Evrope

Ruska Državna duma usvojila je danas zakon o ukidanju međunarodnih sporazuma Saveta Evrope koji se tiču Rusije. Zakon je donet na predlog predsednika Rusije Vladimira Putina i tiče se ukupno 21 dokumenta, među kojima su Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencija o suzbijanju terorizma i Povelja Saveta Evrope, prenose RIA Novosti.

"U vezi sa prekidanjem članstva Rusije u Savetu Evrope, od 16. marta 2022. godine pomenuti međunarodni sporazumi smatraće se prekinutim kada se radi o Rusiji", navodi se u dokumentu

13.24 EK počinje aktivnosti na rekonstrukciji Ukrajine

Evropska komisija počinje svoje aktivnosti na rekonstrukciji Ukrajine, a evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus danas i sutra boraviće u Kijevu kako bi razgovarao o tome, ali i o inicijativi Feniks.

"Inicijativa Feniks podstiče rad na rekonstrukciji ukrajinskih gradova. Kao prvi korak, povezaće ukrajinske gradove sa gradovima EU kako bi razmenili iskustva na u klimatskoj neutralnosti, energetskoj efikasnosti i niskom uticaju na životnu sredinu", saopštila je EK. 

12.30 Prva poseta izraelskog ministra spoljnih poslova Ukrajini od početka rata

Izraelski šef diplomatije Eli Koen doputovao je danas u Kijev kako bi se prvi put sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim od početka rata. Pored sastanka sa Zelenskim, očekuje se da će Koen razgovarati i sa drugim visokim ukrajinskim zvaničnicima, ali i sa predstavnicima jevrejske zajednice u toj zemlji.

 

 

10.42 Lukašenko: Belorusija će se boriti zajedno sa Rusijom u slučaju direktne agresije

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Belorusija spremna da se bori zajedno sa Rusijom samo u slučaju agresije na njegovu zemlju, javila je agencija Belta.

 „Spreman sam da se borim zajedno sa Rusima sa teritorije Belorusije samo u jednom slučaju: ako bar jedan vojnik dođe na teritoriju Belorusije iz Ukrajine da ubije moj narod“, rekao je Lukašenko. 

On je istakao da bi u slučaju agresije na Belorusiju, odmazda bila najteža. Lukašenko je upozorio da će u tom slučaju rat dobiti sasvim drugačiji karakter i napomenuo da se to ne tiče samo Ukrajine, već i drugih suseda, preneo je TASS.

Euronews

10.15 Reznjikov ipak ostaje na čelu Ministarstva odbrane Ukrajine

Iako je  pre desetak dana objavljeno da je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov smenjen. Ipak, on će, kako je potvrdio u intervjuu za Rojters ostati na čelu resora. Pojavila se i fotografija njega i Zelenskog.

Posljednjih nedelja Zelenski je otpustio niz zvaničnika zbog velike korupcijske afere. Iako Reznikov nije bio direktno povezan s korupcijom, bilo je njegovo ministarstvo. Sumnja se da je ministarstvo obrane višestruko preplaćivalo hranu.  opširnije u odvojenom tekstu.

 

 

09.24 Ukrajinski parlamentarac: Rusi su s 32 projektila gađali energetska postrojenja

Član ukrajinskog parlamenta Oleksij Gončarenko objavio je da je Rusija tokom noći izvela veliki napad.

"Ispalili su 32 projektila na energetska postrojenja. 16 projektila srušile su obrambene snage", piše Gončarenko. 

09.00 U Nemačku iz Ukrajine prošle godine stiglo 1,1 milion ljudi

Procenjuje se da je tokom 2022. godine u Nemačku iz Ukrajine došlo 1,1 milion ljudi, što prelazi brojeve pridošlica sa Bliskog istoka 2015, saopštila je Savezna kancelarija za statistiku. Prema podacima Rojtersa, isključujući one koji su se vratili u Ukrajinu, bilo je 962.000 imigranata, u porešenju sa 834.000 pridošlih iz Sirije, Iraka i Avganistana između 2014. i 2016. godine.

08.23 Institut za studije rata: Rusija značajno istrošila ljudstvo i opremu

Ruski troškovi prilikom rata u Ukrajini veliki su dovoljno da se značajnim delom smanji kapacitet rezervnih snaga u ljudstvu i opremi, kako bi se održala ofanziva na istoku zemlje, piše u najnovijem izveštaju Institut za studije rata sa sedištem u Vašingtonu.

Navodi se i da će Putin u svom obraćanju planiranom za 21. februar "teško proglasiti nove mere za dalju eskalaciju rata, novu mobilizaciju ili bilo šta značajnije".

08.11 Danilov: Rusija planira masovni napad za 24. februar

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da Rusija planira masovni napad za 24. februar, na godišnjicu napada na Ukrajinu. Danilov je rekao da je Ukrajina spremna za udare, prenosi Unian.

"Spremni smo za to. Mislim da već znamo šta su takvi napadi, nakon što smo imali 115-120 projektila za jedan dan. Izdržaćemo i taj dan", rekao je Danilov.

07.15 Važna infrastruktura pogođena u Lavovu

Važna infrastruktura oštećena je u ruskim udarima na oblast Lavov na zapadu Ukrajine, soapštio je na Telegramu zvaničnik Lavovske oblasti Maksim Kozicki i dodao da nema žrtava.

"Tokom vazdušnih napada pogođen je kritični infrastrukturni objekat u Lavovskoj oblasti. Nema žrtava, a požar je ugašen. Više detalja biće poznato kasnije. Čuvajte se i ne ignorišite sirene za opasnost", rekao je Kozicki.

Sirene za vazdušnu opasnost čule su se širom Ukrajine, ali je, bar za sada, jedini zabeležen napad u Lavovu. 

07.05 Rojters: Uskoro glasanje u UN o novoj rezoluciji

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće sledeće nedelje o nacrtu rezolucije u kojoj se "naglašava potreba da se postigne, što je pre moguće, sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini", prenosi Rojters. Glasanje će se održati 24. februara, kada se obeležava godinu dana od početka rata.

UN će, ne prvi put, tražiti od Moskve da povuče svoje trupe i pozvaće na obustavu neprijateljstava. Generalna skupština od 193 člana će verovatno glasati sledećeg četvrtka nakon dvodnevnih govora desetina lidera država.

Tanjug/AP/John Minchillo

 

06.55 Makron i Ji saglasni da "treba doprineti miru u Ukrajini"

Francuski predsednik Emanuel Makron i visoki kineski diplomata Vang Ji razgovarali su u Parizu, i tom prilikom saglasili su se da bi trebalo da "doprinesu miru u Ukrajini", saopštila je Makronova kancelarija.

Makron ne krije nadu da će Peking, koji ostaje važan saveznik Moskve i koji nije osudio invaziju na Ukrajinu pokrenutu pre skoro godinu dana, pritisnuti Rusiju da se vrati za pregovarački sto. Takođe, navodi se da je tema razgovora bila "posledice rata na najranjivije zemlje, naročito u smislu nedostatka hrane i finansija".

06.50 Međunarodni institut: Rusija izgubila oko polovinu najboljih tenkova

Međunarodni institut za strateške studije (IISS) saopštio je juče da je Rusija izgubila oko polovinu svojih najboljih tenkova, od kada je pre godinu dana izvršila invaziju na Ukrajinu, i da se trudi da ih zameni. Kako se navodi, Rusija je sačuvala svoje vazdušne snage i mogla bi ih aktivnije rasporediti u sledećoj fazi rata, prenosi Rojters.

Prema procenama instituta, ruske snage izgubile su između 2.000 i 2.300 tenkova, a ukrajinske do 700. Saveznici Ukrajine obećali su isporuke još 100 modernih zapadnih tenkova, uključujući američke modele Abrams, nemački Leopard i britanski Čelendžer.

06.40 Ukrajina pokreće zajedničku proizvodnju granata sa jednom zemljom NATO

Ukrajinska fabrika namenskih proizvoda Ukroboronprom saopštila je juče da je sa jednom srednjoevropskom državom članicom NATO pokrenula zajedničku proizvodnju artiljerijskih granata i drugog naoružanja i vojne opreme.

06.30 Zbog eksplozija na Severnom toku Rusija će zatražiti sednicu SB UN

Rusija će zatražiti da 22. februara bude održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se raspravljati o prošlogodišnjoj sabotaži na gasovodu Severni tok, saopšteno je juče iz ruske misije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki istraživački novinar Sejmur Herš objavio je nedavno na svom blogu tvrdnju da je napad na ruske gasovode u Baltičkom moru izvršen prošlog septembra po nalogu predsednika SAD Džozefa Bajdena, prenosi Rojters.

EPA/STEFAN SAUER

 

06.10 Velika Britanija i druge evropske zemlje šalju paket pomoći Ukrajini

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je juče nakon sastanka sa kolegama iz zemalja članica NATO da će Velika Britanija i druge evropske države obezbediti Ukrajini vojnu opremu, uključujući rezervne delove za tenkove i artiljerijsku municiju.

Komentari (0)

Evropa