Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski zvaničnik: Nerazuman nastavak sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem

Komentari

Autor: Euronews

13/02/2023

-

07:25

RAT U UKRAJINI Ruski zvaničnik: Nerazuman nastavak sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem
RAT U UKRAJINI Ruski zvaničnik: Nerazuman nastavak sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem - Copyright Tanjug/AP/Emilio Morenatti, LIBKOS, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 355. dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage drže odbranu duž linije fronta u Donjecku, uključujući opkoljeni grad Bahmut, sa najžešćim borbama za gradove Vuhledar i Mariinku, saopštio je vojni komandant Kijeva Valerij Zalužnji. Ukrajinski izvori tvrde da je ruska strana pretrpela velike gubitke kod Bahmuta gde je samo u 24 sata izgubila 212 boraca. Dok EU sprema novi paket sankcija za Rusiju, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je da ta zemlja neće podržati deseti paket sankcija.

Ključni događaji:

  • Kijev demantuje ruske tvrdnje o osvajanju sela Krasna Gora
  • Ruska ombudsmanka traži od ukrajinskog kolege pomoć za prevoz dece u Rusiju
  • Ruski zvaničnik: Nerazuman nastavak sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem
  • Stoltenberg: Razgovaraćemo o slanju borbenih aviona Ukrajini
  • Ukrajinski izvori: Rusi izgubili 212 vojnika kod Bahmuta za samo 24 sata
  • Prigožin: Vagner zauzeo selo Krasnu Goru na severu Bahmuta
  • Zalužnji: Ukrajina nastavlja da drži Bahmut,  "stabilizuje" liniju fronta 
  • Konašenkov: Raketiran pogon fabrike oklopne tehnike u Harkovu
  • Načelnik Harkovske oblasti: Tri ruska projektila S-300 pogodila Harkov

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

      Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


20.45 Smenjeni ruski policijski general-major izvršio samoubistvo

General-major ruskog ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Makarov, koji je smenjen prošlog meseca sa pozicije zamenika komandanta anti-ekstremističkog odeljenja, pronađen je mrtav nakon što je izvršio samoubistvo, preneo je danas TASS. Ruske vlasti koriste izraz "ekstremistički" da opišu veliki broj opozicionih grupa, kao što je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni i njegova Antikorupcijska fondacija, ili medije koji su zabranjeni jer su organzovali antivladine proteste ili su plasirali informacije koje su štetne za državu, navodi Rojters. Makarov (72) je pronađen mrtav u selu Glikovo kod Moskve. Nezavisni Telegram kanal VChK-OGPU citirao je rođake koji su rekli da je Makarov pao u depresiju nakon što je smenjen. 

20.44 Ruska ombudsmanka traži od ukrajinskog kolege pomoć za prevoz dece u Rusiju

Ruska ombudsmanka za ljudska prava Tatjana Moskalkova zatražila je od ukrajinskog kolege Dmitrija Lubinca da pomogne u transportu dvoje dece u Rusiju kako bi tamo živeli kod rođaka nakon što su njihovi roditelji uhapšeni u Odesi pod optužbom za proruske aktivnosti, javio je TASS. 

„U isto vreme tetka i baka dece žive u Rusiji i mole za njihov povratak kako bi mogli da preuzmu starateljstvo nad decom. Apelujem na ukrajinskog komesara za ljudska prava  Lubinca da utvrdi ovo pravo i omogući transport dece u Rusiju“, navela je Moskalkova, napominjući da je danas poslala u Ukrajinu i dokumenta koja potvrđuju srodstvo između bake i unuka.

20.16 Kijev demantuje ruske tvrdnje o osvajanju sela Krasna Gora

Ukrajinski zvaničnik Serhij Čerevatji, portparol Istočne grupe ukrajinske vojske, odbacio je danas tvrdnje ruske strane da je selo Krasna Gora u blizini Bahmuta pala u ruke Rusa.

"Tamo se vode bitke. Držimo stvari pod kontrolom. Bahmut je i dalje glavna meta ruskih napada", rekao je Čerevatji, preneo je "Gardijan".

20.15 Ukrajinski generalštab: Granatirano 59 naselja 

Ukrajinski generalštab je saopštio da je Rusija lansirala dve rakete i da je izvela 16 udara iz vazduha, od čega je 15 iz raketnih sistema, do 18.00 po lokalnom vremenu.

Granatirano je 59 naselja u oblastima Sumi, Harkov, Lugansk, Donjeck, Zaporožje, Dnjepro i Herson, kao i gradovi Bahmut Adivka, Marinka, Huljapolje i Herson. U izveštaju se naglašava da i dalje postoji pretnja od ruskih raketnih napada u celoj Ukrajini, preneo je "Kijev independent".

20.13 Zaharova: Uredba o prodaji konfiskovane ruske imovine je "potpuna pljačka"

Odluka ukrajinskih vlasti da usvoje uredbu kojom se reguliše prodaja zaplenjene ruske imovine u toj zemlji je potpuna pljačka, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Pod plaštom poboljšanja stanja u zemlji, koje su, inače, sami izazvali, kijevski režim se bavi eklatantnom pljačkom, nadmašujući čak i svoje zapadne mentore, koji uzalud pokušavaju da smisle neku pravnu formulu za prisvajanje ruske imovine“, rekla je Zaharova.

18.07 Ruski zvaničnik: Nerazuman nastavak sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem

Ruska strana smatra nerazumnim nastavak istanbulskih dogovora i produženje sporazuma o izvozu žitarica crnomorskom rutom, jer nisu ostvareni konkretni rezultati, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

U intervjuu za RTV 1 ruski diplomata je rekao da je stav Rusije o eventualnom novom produženju ovog sporazuma za još 120 dana počev od marta nepromenjen, prenosi TASS.

"Bez opipljivih rezultata u primeni memoranduma Rusija - UN, pre svega bez stvarnog ukidanja ograničenja na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije, smatramo da su nerazumni i koncept istanbulskih sporazuma i produženje dozvola za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine", rekao je Veršinjin.

18.05 Ruska vlada osnovala Komisiju za razvoj bespilotnih letelica

Ruski premijer Mihail Mišustin izdao je danas dekret o osnivanju vladine Komisije za razvoj bespilotnih vazdušnih sistema.

Prema ukazu premijera, Komisija je stalna vladina agencija koja koordinira između različitih organa vlasti i sarađuje sa drugim sektorima na razvoju i implementaciji smernica državne politike razvoja bespilotnih vazdušnih sistema u Rusiji, preneo je TASS.  To, kako se navodi, uključuje i sferu istraživanja, nauke i tehnologija i inovacije.

Kako navodi Bi-Bi-Si, Rusija je tokom rata u Ukrajini uglavnom koristila manje, osnovnije modele dronova pod nazivom "Orlan-10", koji imaju kamere i mogu da ispaljuju projektile.

14.50 Stoltenberg: Razgovaraćemo o slanju borbenih aviona Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će na predstojećem dvodnevnom sastanku ministri odbrane zemalja članica razgovarati o slanju aviona Ukrajini.

''Sada se razgovara i o pitanju slanja aviona i očekujem da će o tome biti reči na sutrašnjem sastanku u Briselu'', rekao je Stoltenberg i dodao da je Ukrajini, kao zemlji koja je na udaru Rusije, potrebna hitna podrška u vidu borbenih aviona, kao i naoružanja na zemlji.

Tanjug/AP/Andreea Alexandru

 

On je naglasio da ako bi zemlje članice NATO-a poslale avionu u Ukrajinu, to ne bi značilo da je NATO ušao u konflikt.

14.30 Sandu: Rusija uz pomoć stranih sabotera želi da sruši vlast u Moldaviji

Predsednica Moldavije Maja Sandu optužio je danas Moskvu da planira da upotrebi strane sabotere, između ostalih građane Srbije i Crne Gore, kako bi srušila rukovodstvo Moldavije, zaustavi pridruživanje te zemlje Evropskoj uniji i iskoristi je u ratu protiv Ukrajine.

Pored građana Srbije i Crne Gore Sandu je rekla da su na listi potencijalnih sabotera i građani Rusije i Belorusije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija", prenosi Rojters.

Sandu je to izjavila nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje rekao da je njegova zemlja otkrila ruski obaveštajni plan "za uništenje Moldavije", nekoliko dana nakon što je vlada te zemlje podnela ostavku, prenosi Rojters. 

13.40 Sijarto u Belorusiji: Kanali komunikacije moraju ostati otvoreni

Nakon što je grupa od 35 zapadnih zemalja zahtevala da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto doputovao je danas u posetu Belorusiji sa ciljem da, kako je rekao, održi "kanale komunikacije otvorenim". On je na svom Fejsbuk nalogu objavio da će tokom posete Belorusiji predstaviti stav Mađarske o postizanju mira u Ukrajini, preneo je Rojters.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Nesumnjivo je da će me mnogi napasti zbog ove posete, ali naš stav je jasan: kanali komunikacije moraju biti otvoreni. Da nismo ovo uradili, ja ne bih mogao da uputim poziv na mir", rekao je Sijarto i objavio fotografije iz Minska.

13.30 Stoltenberg: Već vidimo rusku ofanzivu, saveznici u trci sa logistikom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je "realnost takva da se već vidi početak nove ruske ofanzive u Ukrajini". Govoreći pred novinarima u Briselu, Stoltenberg je dodao da ruski predsednik "šalje hiljade vojnika na front i prihvata velike gubitke kako bi izvršio dodatni pritisak na Ukrajinu". Stoltenberg je, međutim, poručio da "NATO ostaje uz Ukrajinu koliko god je potrebno".

"Vladimir Putin se ne priprema za mir, već počinje nove ofanzive. Saveznici su u trci sa logistikom. Ključne stvari poput municije i rezervnih delova moraju stići do Ukrajine pre nego što Rusija preuzme inicijativu na bojnom polju. Brzinom ćemo spasiti živote", rekao je Stoltenberg.

13.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo mapu aktuelnih napada ruske vojske

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je na svom Tviter nalogu mapu na kojoj je iznačeno gde se trenutno vode najveće borbe u Ukrajini. Prema njihovim podacima, snage ruske vojske se uglavnom grupišu na istoku Ukrajine, a glavni najveći napadi očekuju se kod Bahmuta, Horlivke i mesta Rubižnje

11.55 Kadirov: Rusija do kraja godine preuzima Kijev

Lider Čečenije kog je imenovala Moskva, Ramzan Kadirov, rekao je da je "uveren da će Rusija preuzeti kontrolu nad Kijevom, Harkovom i Odesom u postpunosti do kraja ove godine". Govoreći u intervjuu za rusku televiziju, Kadirov je dodao i da smatra kako bi pregovori sa ukrajinskim predsednikom bili "greška" 

11.36 EU sprema 10. paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija se sprema da 24. februara, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, uvede novi 10. paket sankcija protiv Rusije. Prema najavama, radi se o paketu koji će da se fokusira na tehnologiju koju bi ruska vojska mogla da koristi i na načine kako da se smanji zaobilaženje sankcija. Kako danas piše evropski portal Politico, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ovog vikenda razgovarala sa ambasadorima EU o planovima Komisije za 10. sankcije protiv Rusije. Ambasadori će se sastati da razgovaraju na ovu temu u sredu 15. februara.

10.23 Pušilin: Krajnji cilj oslobađanje DNR, pa denacifikacija Ukrajine

Vršilac dužnosti predsednika Donjecke Narodne Republike(DNR) Denis Pušilin kaže da je glavni zadadat DNR oslobađanje teritorija koje su danas "subjekti" Ruske Federacije.

"To je glavni cilj kojem stremimo, cilj svih nas, ljudi iz Donbasa, koji su čekali ovaj trenutak dugo godina. DNR je priznata od strane Ruske Federacije i za nas je to najvažnije", izjavio je Pušilin u intervjuu za list "Politika".

Dodao je da, u ovom trenutku, nisu postignuti svi zadati ciljevi, budući da su oni visoko pozicionirani, teško ostvarivi i istovremeno oni od kojih se ne odustaje.

"Pre svega, govorim o demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine. To jeste ključno, ali takođe podrazumeva prethodno oslobođenje teritorije Donjecke Narodne Republike, koja nama pripada po slovu Ustava", navodi Pušilin.

09.13 Ambasada SAD u Moskvi pozvala Amerikance da odmah napuste Rusiju

SAD su pozvale svoje građane da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i rizika od, kako se navodi, proizvoljnog hapšenja ili uznemiravanja ruskih agencija za sprovođenje zakona. Američka ambasada u Moskvi navela je da državljani SAD, koji borave ili putuju u Rusiji, treba odmah da napuste tu zemlju zbog rizika od nezakonitog pritvaranja.

Ambasada je saopštila da ruske službe bezbednosti hapse američke državljane pod lažnim optužbama i uskraćuju im pravične i transparentne tretmane, kao i da ih osuđuju u tajnim suđenjima, uključujući američke državljane uključene u verske aktivnosti.

07.15 Šef ukrajinske diplomatije: Putinu će 24. februara biti poslat jasan signal

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, izjavio je da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu biti poslat "veoma jasan signal" 24. februara, na godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu.

Kuleba je, odgovarajući na pitanje o akcijama podrške Ukrajini do 24. februara, rekao da će biti raznih događaja u UN, u Kijevu i mnogim svetskim prestonicama i da će time biti poslat veoma jasan signal Putinu da se "grdno vara" ako igra na iscrpljenost i misli da je vreme na njegovoj strani, jer jedinstvo sa Ukrajinom svakim danom raste, prenosi Unian.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Kuleba je ocenio da je vrlo važno što će predsednik SAD Džozef  Bajden posetiti Poljsku od 20. do 22. februara, ali je dodao da nije reč samo o toj poseti, već o više događaja u različitim gradovima, čiji će efekat biti kumulativni. Govoreći o pooštravanju sankcija Rusiji, Kuleba je rekao da će do 24. februara biti novih sankcija. 

07.10 Berluskoni: Neću da razgovaram sa Zelenskim dok se razara njegova zemlja

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da ne bi tražio da se sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da je i danas premijer Italije, jer ukrajinskog predsednika smatra krivcem za rat sa Rusijom. "Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim dok se razara njegova zemlja i ginu vojnici i civili", rekao je Berluskoni novinarima posle glasanja na regionalnim izborima u Lombardiji, prenosi Rojters.

07.05 Šef Međunarodnog olimpijskog komiteta odbio zahtev Zelenskog da se zabrani učešće Rusiji na OI 2024

Govoreći na svetskom prvenstvu u Skijanju, šef MOK Tomas Bah rekao je da, iako saoseća sa ukrajinskim sportistima, vlade zemalja ne bi trebalo da odlučuju ko će učestvovati na Olimpijskim igrama. 

06.55 Svedočenja zarobljenih Vagnerovih boraca o užasima rata u Ukrajini: Nema evakuacije ranjenih, niti odbijanja zadatka 

Dva bivša borca ruske privatne vojne kompanije ispričala su za CNN svoja stravična iskustva na ratišru u istočnoj Ukrajini. Kažu da su svakog borca koji je hteo da odustane od borbi odmah streljali njegovi pretpostavljeni. Njihova svedočenja donosimo u posebnoj vesti.

 06.40 Ukrajinska vojska: Rusi izgubili 212 vojnika kod Bahmuta u poslednja 24 sata

Portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji izjavio je juče da su, tokom žestokih bitki u blizini Bahmuta u Donjeckoj oblasti, u prethodna 24 sata, ruske snage izgubile 212 vojnika, a da je ranjeno 315. Ruska artiljerija napala je ukrajinske pozicije kod Bahmuta 167 puta, dodao je Čerevatji, preneo je "Kijev independent".

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

06.30 Vođa Vagnera: Zauzeli smo selo na severu Bahmuta

Borci grupe "Vagner" zauzeli su naselje Krasna gora u Donjeckoj oblasti, tvrdi njen vođa Jevgenij Prigožin. U audio poruci koju je Prigožinova pres služba objavila na Telegramu, rekao je da su juče naselje Krasna Gora zauzele jurišne trupe privatne vojne kompanije Vagner. Glavni vojni komandant Kijeva, Valerij Zalužnji, rekao je da Ukrajina nastavlja da drži Bahmut, pokušavajući da "stabilizuje" liniju fronta oko njega.

06.15 Konašenkov: Raketiran pogon fabrike oklopne tehnike u Harkovu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage raketirale Harkov, ističući da su pogođeni pogoni za sklapanje oklopnih vozila ukrajinskih trupa.

"Kao rezultat visokopreciznog raketnog napada ruskih vazdušno-kosmičkih snaga na oružane snage Ukrajine, pogođeni su pogoni za sklapanje oklopnih vozila u blizini mašinskog kombinata 'Mališov' u Harkovu", izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na Telegramu je saopštio da su sinoć tri ruska projektila S-300 pogodila Harkov.

06.00 Lavrov: Zvaničnici SAD priznaju da stoje iza eksplozija na Severnom toku

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je juče da su američki zvaničnici "suštinski, kroz svoje izjave, priznali da su eksplozije na gasovodu Severni tok delo SAD i da o tome pričaju sa zadovoljstvom".

"Američki zvaničnici suštinski priznaju da su eksplozije koje su potresle Severni tok 1 i 2 njihovo delo. Čak se i slade kada pričaju o tome", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Komentari (2)

Megido

13.02.2023 08:57

Uskoro će se velikoruski san srušiti kao kula od karata. Hoće li Putin to doživeti ili će ga neko od njegovih 'odraditi' ostaje da se vidi. Jasno je u knjizi Danila prorečeno da će 'kralju severa' -Rusiji, doći kraj iznenada i niko mu neće pomoći (Dan.11:45). Naravno ne treba gajiti iluzije da će politički prozapadni i Nato savez, kao i kineski režim itd. preživeti skoru oluju Božjeg svetog rata Armagedona (Otkr. 16:14,16; Dan. 2:44).

Драган

13.02.2023 10:34

За опијени запад трежњење ће бити болно и са пуно мамурлука.

Evropa