Evropa

RAT U UKRAJINI Žestoke borbe se nastavljaju, Sijarto: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Euronews

12/02/2023

-

09:14

RAT U UKRAJINI Žestoke borbe se nastavljaju, Sijarto: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji
RAT U UKRAJINI Žestoke borbe se nastavljaju, Sijarto: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Emilio Morenatti, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 354. dan rata u Ukrajini. Smene u Kijevu se nastavljaju, pa je posle nekoliko desetina državnih funkcionera, ukazom Zelenskog sa dužnosti otišao i zamenik komandanta Nacionalne garde Ruslan Dzjuba. U međuvremenu, oglasio se šef Vagnera Jevgenij Prigožin koji je rekao da će za kontolu kompletnih regiona Donjecka i Luganska, Rusiji biti potrebno još najmanje dve godine rata. Upravo toliko vremena je potrebno i Ukrajini da postane deo EU, kaže predsednik Zelenski i dodaje da će "posle pobede u ratu Ukrajina postati članica NATO saveza".

Ključni događaji:

  • Ukrajinska vojska: Rusi izgubili 212 vojnika kod Bahmuta u poslednja 24 sata
  • Konašenkov: Raketiran pogon fabrike oklopne tehnike u Harkovu
  • Zelenski smenio zamenika komandanta Garde
  • Prigožin: Za potpunu kontrolu regiona na istoku bar još dve godine rata
  • Zelenski: U EU za dve godine, u NATO nakon pobede nad Rusijom
  • Andžej Duda: Slanje aviona F-16 Ukrajini ozbiljna odluka, nije lako doneti je
  • Kurska oblast: Jedan poginuo, jedan povređen u granatiranju iz Ukrajine
  • Ministarstvo odbrane Rusije: Masovni napad na energetska postrojenja
  • Sijarto: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji
  • Lavrov: Zvaničnici SAD priznaju da stoje iza eksplozija na Severnom toku

  Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.01 Zelenski: Prerano da se proglasi pobeda na energetskom frontu 

Zelenski pozdravio je danas napore da se obnovi proizvodnja i isporuke električne energije nakon oštećenja elektroenergetskih sistema u serijama ruskih rakektnih napada, ali je i upozorio da je "prerano da se proglasi pobeda na energetskom frontu".

Predsednik Ukrajine je najavio da će i u narednoj radnoj nedelji, već od sutra, ponovo biti prekida u isporukama električne energije.

21.12 Duda: Putin može da pobedi ako Ukrajina uskoro ne dobije naoružanje

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da bi Rusija mogla da pobedi ukoliko Ukrajina u narednim nedeljama ne dobije naoružanje.

"Ako Ukrajina ne dobije naoružanje u narednim nedeljama, Putin bi mogao da pobedi", rekao je Duda za francuski dnevnik Figaro.

Poljski predsednik je ocenio da je potreba Ukrajine za zapadnim naoružanjem hitna i presudna za ishod na bojnom polju, prenosi Kijev independent.

19.50 Svedočenja zarobljenih Vagnerovih boraca o užasima rata u Ukrajini: Nema evakuacije ranjenih, niti odbijanja zadatka 

Dva bivša borca ruske privatne vojne kompanije ispričala su za CNN svoja stravična iskustva na ratišru u istočnoj Ukrajini. Kažu da su svakog borca koji je hteo da odustane od borbi odmah streljali njegovi pretposstavljeni. Njihova svedočenja donosimo u posebnoj vesti.

Tanjug/AP

 

 

18.50 Ukrajinska vojska: Rusi izgubili 212 vojnika kod Bahmuta u poslednja 24 sata

Portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji izjavio je danas da su, tokom žestokih bitki u blizini Bahmuta u Donjeckoj oblasti, u prethodna 24 sata, ruske snage izgubile 212 vojnika, a da je ranjeno 315. Ruska artiljerija napala je ukrajinske pozicije kod Bahmuta 167 puta, dodao je Čerevatji, preneo je "Kijev independent".

16.05 Vođa  Vagnera: Zauzeli smo selo na severu Bahmuta

Borci grupe "Vagner" zauzeli su naselje Krasna gora u Donjeckoj oblasti, saopštio je njen vođa Jevgenij Prigožin. U audio poruci koju je Prigožinova pres služba objavila na Telegramu, rekao je "danas su naselje Krasna Gora zauzele jurišne trupe privatne vojne kompanije Vagner".

Prigožin je objavio i kratak video, na kom se navodno vide Vagnerovi borci na ulaznoj tabli u Krasnu Goru, koja je predratno imala 600 stanovnika.

Glavni vojni komandant Kijeva, Valerij Zalužnji, rekao je ranije danas da Ukrajina nastavlja da drži Bahmut, pokušavajući da "stabilizuje" liniju fronta oko njega.

15.40 Konašenkov: Raketiran pogon fabrike oklopne tehnike u Harkovu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage raketirale Harkov, ističući da su pogođeni pogoni za sklapanje oklopnih vozila ukrajinskih trupa.

"Kao rezultat visokopreciznog raketnog napada ruskih vazdušno-kosmičkih snaga na oružane snage Ukrajine, pogođeni su pogoni za sklapanje oklopnih vozila u blizini mašinskog kombinata 'Mališov' u Harkovu", izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na Telegramu je saopštio da su sinoć tri ruska projektila S-300 pogodila Harkov.

14.40 Lavrov: Zvaničnici SAD priznaju da stoje iza eksplozija na Severnom toku

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da su američki zvaničnici "suštinski, kroz svoje izjave, priznali da su eksplozije na gasovodu Severni tok delo SAD i da o tome pričaju sa zadovoljstvom".

"Američki zvaničnici suštinski priznaju da su eksplozije koje su potresle Severni tok 1 i 2 njihovo delo. Čak se i slade kada pričaju o tome", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

14.02 Predsednik Poljske rekao da je odluka o eventualnom slanju aviona Ukrajini teška

Predsednik Poljske Andržej Duda izjavio je danas za BBC da je odluka o eventualnom slanju aviona Ukrajini, pre svega F-16, veoma ozbiljna i teška za Varšavu.Komentari poljskog predsednika usledili su posle prošlonedeljne turneje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog po Evropi i lobiranja za dodatnu vojnu podršku, uključujući artiljeriju dugog dometa, municiju, protivvazdušnu odbranu, projektile i borbene avione.

Tanjug/AP/Libkos

 

 

13.34 Sijarto: Mađarska neće podržati deseti paket sankcija Rusiji

Mađarska se protivi ideji da EU uvede deseti paket sankcija Rusiji, kao i svim ostalim EU sankcijama, jer nisu pomogle da se dostigne mir u Ukrajini, ali su zato naškodili evropskoj ekonomiji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Sankcije su potpuno promašile poentu", rekao je Sijarto, dodajući da deseti paket EU sankcija o kojima se razgovara u Briselu su "iste kao i prethodnih devet, i da će naneti samo veću štetu Evropljanima", preneo je TASS Sijartovu izjavu za radio "Košut".

11.02 Britansko oružje će se možda proizvoditi u Ukrajini

Visoko rangirani zvaničnici britanske vojne industrije razgovaraju sa partnerima u Kijevu o proizvodnji britanskog oružja i vojnih vozila u Ukrajini, što bi značajno produbilo veze između Velike Britanije i Ukrajine, kao i između NATO i Ukrajine.

Britanski šefovi industrije su putovali u Ukrajinu da bi razmotrili osnivanje kompanija sa zajedničkim ulaganjem,  koje bi proizvodile oružje i vozila pod licencom, prenosi britanski Telegraf.

10.16 Ostin i Reznikov o prioritetima novog sastanka saveznika u Briselu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i njegov ukrajinski kolega Aleksej Reznikov, razgovarali su o prioritetima predstojećeg sastanka saveznika Ukrajine, u utorak u Briselu, potvrdile su obe strane, prenosi Rojters.

Ostin i Reznikov su razgovarali o važnosti isporučivanja obećanih sredstava što je brže moguće, naveo  je u saopštenju portparol Pentagona  general Patrik Rajder. Posle razgovora, Reznikov je na Tviteru saopštio da su „SAD nepokolebljive u podršci Ukrajini“, dodajući da je sa Ostinom razgovarao i o situaciji na liniji fronta.

08.40 Ukrajinske snage drže odbranu duž linije fronta Donjeck-Kijev

Ukrajinske snage drže odbranu duž linije fronta Donjeck-Kijev, saopštio je vojni komandant Kijeva Valerij Zalužnji, prenosi Gardijan.

"Žestoke borbe se nastavaljaju. Držimo odranu i u nekim delovima fronta smo uspeli da povratimo ranije izguvbljene pozicije", naveo je on.

08.10 Špigl: Nemačka sledeće nedelje počinje obuku ukrajinskaih snaga za Leoparde

Nemačka će sledeće nedelje početi da obučava ukrajinske timove za tenkove Leopard 2, piše nemački "Špigl". List navodi da su prve grupe ukrajinskih vojnika vazdušnim putem već prebačene iz Poljske u Nemačku i da će polovinom sledeće nedelje početi njihova obuka na tenkovima Leopard, na vojnom poligonu Minster u Donjoj Saksoniji, gde se ukrajinske jedinice već obučavaju za rukovanje borbenim vozilom Marder.

07.10 Zelenski nastavio sa otkazima, smenjen zamenik komandanta Garde

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je izdao ukaz kojim se smenjuje zamenik komandanta Nacionalne garde Ruslan Dzjuba i dodao da će njegovo nastojanje da "pročisti" vladu nastaviti, preneo je Rojters. Prethodnih nedelja smenjeno je nekoliko desetina državnih zvaničnika, a počele su i obimne istrage o počinjenim krivičnim delima pojedinaca. 

06.45 Prigožin: Bar još dve godine rata
Lider Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je da očekuje da bi Rusiji moglo da bude potrebno još dve godine da potpuno kontroliše regione Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine. "Ukoliko treba da dođemo do Dnjepra, onda će biti potrebne tri godine", dodao je Prigožin, preneo je "Gardijan".

06.30 Zelenski: U EU za dve godine, u NATO nakon pobede nad Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da Ukrajina želi da postane članica Evropske unije za dve godine, a članica NATO "nakon pobede nad Rusijom". On je to rekao  nakon susreta sa menadžmentom investicione kompanije "Džej Pi Morgan", dodajući da su Ukrajini potrebne bezbednosne garancije, preneo je "Kijev independent".

Tanjug/AP/Libkos

 

06.20 Rusija: Jedan poginuo, jedan povređen u granatiranju iz Ukrajine

Jedan čovek je poginuo, a drugi povređen u napadu iz Ukrajine na tim građevinskih radnika u selu Gujevo u Kurskoj oblasti, saopštio je juče načelnik oblasti Roman Starovojt. On je na Telegramu napisao da je povređeni radnik prebačen u Centralnu regionalnu bolnicu u Sudži, gde je dobio lekarsku pomoć i da će biti prevezen helikopterom u Kursku regionalnu bolnicu. Starovojt je rekao da su ukrajinske snage granatirale selo Gujevo u okrugu Sudža, preneo je TAS S.

06.10 Duda: Slanje aviona F-16 Ukrajini ozbiljna odluka koju nije lako doneti

Poljski predsednik Andžej Duda, jedan od najbližih saveznika Ukrajine, izjavio je juče da bi slanje aviona F-16 u okviru vojne pomoći Ukrajini bila "veoma ozbiljna odluka" koju "nije lako doneti". Duda je rekao da bi slanje aviona F-16 Ukrajini predstavljalo "ozbiljan problem" jer ima manje od 50 tih aviona u poljskom vazduhoplovstvu.

06.00 MInistarstvo odbrane Rusije: Masovni napad na energetska postrojenja

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su ruske snage u petak izvele "masovan napad" na energetska postrojenja koja su važna za ukrajinski vojno-industrijski kompleks. Nisu navedena tačna energetska postrojenja koja su pogođena, navodi Gardijan, ali je dodato da je napad takođe blokirao transport stranog oružja i municije. 

Komentari (0)

Evropa