Evropa

RAT U UKRAJINI Projektil proleteo na samo 35 kilometara od rumunske granice, podignuti lovci

Komentari

Autor: Euronews

10/02/2023

-

12:20

RAT U UKRAJINI Projektil proleteo na samo 35 kilometara od rumunske granice, podignuti lovci
RAT U UKRAJINI Projektil proleteo na samo 35 kilometara od rumunske granice, podignuti lovci - Copyright Tanjug AP/Alexei Alexandrov, LIBKOS, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 352. dan rata u Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je svoje drugo putovanje van zemlje od početka rata iskoristio kako bi i u Briselu ponovio zahtev da se Kijevu kao pomoć pošalju borbeni avioni. Kako je preneo, nekoliko evropskih lidera je reklo da su spremni da Kijevu pošalju borbene avione kako bi pomogli u borbi protiv ruske invazije. On nije precizirao o liderima kojih zemalja je reč. Za to vreme guverner Luganska kaže da Rusija počinje veliku ofanzivu na istoku Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Reznikov: Zbog korupcije kažnjen 621 ukrajinski zvaničnik
  • Putin: Nismo započeli nikakva neprijateljstva, pokušavamo da ih okončamo
  • Rosatom: Nastavićemo sa stvaranjem sigurnosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje
  • Guverner Luganska: Rusija počinje veliku ofanzivu na istoku Ukrajine 
  • Zelenski se u Briselu zahvalio na pomoći i tražio dodatno naoružanje
  • Britanska vlada: Nećemo slati borbene avione Ukrajini ako postoje rizici

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

    Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.15 Kličko: Cilj Rusije je cela Ukrajina

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je danas da je cilj Rusije cela Ukrajina, ali Kijev na to neće pristati i pregovaraće sa Moskvom tek kada poslednji ruski vojnik napusti zemlju.

"Kijev je bio i ostao meta agresora. Kijev je srce Ukrajine. On je glavni grad i glavna meta. Cilj Rusije je cela Ukrajina. Oni hoće celu Ukrajinu. Doći će do nas“, rekao je Kličko u intervjuu za za Dnevnik HTV-a, prenosi HINA.

Kličko je rekao da će Ukrajina sesti za pregovarački sto samo pod jednim uslovom - "kada poslednji ruski vojnik napusti Ukrajinu".

20.00 Lavrov: Rusija će nastaviti da sprovodi svoju politiku bez obzira na pretnje

Rusija će nastaviti da sprovodi svoju politiku i nikakve optužbe ili pretnje neće moći da utiču na tu politiku, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na specijalnom sastanku povodom Dana diplomatskih radnika.

"Želimo još jednom da naglasimo da bilo kakve optužbe ili pretnje kao odgovor na naše odluke da obezbedimo vitalne nacionalne interese nisu uticale na naše aktivnosti niti će ikada moći da utiču na njih", rekao je on, preneo je TAS S.

Lavrov smatra da je navodna izolacija Rusije od ostatka sveta plod velike mašte.   

"U stvarnosti, međunarodna izolacija je sudbina onih koji flagrantno krše Povelju UN, koji su počinili krivična dela oružane agresije na Jugoslaviju, Irak i Libiju, koji su se ukaljali krvavim zločinima kolonijalizma i koji sada žele da uposle istu kolonijalnu praksu protiv svake druge zemlje na svetu", rekao je on.

Ocenio je da je duboka izolacija "mesto za one koji glasaju protiv ili su suzdržani na rezoluciju Generalne skupštine o borbi protiv glorifikacije nacizma".

19.37 Velika Britanija organizuje samit 30 zemalja o učešću Rusije i Belorusije na OI

Velika Britanija će biti domaćin samita 30 zemalja na kojem će se razgovarati o mogućem učešću sportista iz Rusije i Belorusije na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu, saopštilo je danas britansko Ministarstvo za kulturu, medije i Sport (DCMS). Velika Britanija će predsedavati samitom kako bi koordinirala međunarodni odgovor na zabrinutost da će ruski i beloruski sportisti moći da učestvuju na Olimpijadi, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S. Lusi Frejzer, britanska ministarka kulture, medija i sporta, rekla je da se ne može dozvoliti da ruski sportisti stoje pored tima Velike Britanije i svih ostalih na svetskoj sceni. 

18.47 Stejt department: Nema indikacija direktne vojne pretnje Moldaviji ili Rumuniji

SAD u ovom trenutku "nemaju indikacije" o direktnoj vojnoj pretnji Rusije Moldaviji ili Rumuniji, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel, nakon što je Ukrajina saopštila da su dve ruske krstareće rakte jutros ušle u vazdušni prostor obe zemlje. "Održavamo bliske kontakte i komunikaciju sa našim moldavskim partnerima i rumunskim saveznicima", dodao je Patel.

17.14 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oborili smo 61 rusku raketu

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da je od 71 rakete koju je danas Rusija lansirala na Ukrajinu oboren 61 projektil. Predsednik Vlade Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da Rusija ne može da prihvati neuspeh, zbog čega nastavlja da teroriše ukrajinsko stanovništvo. Prema Šmigaljevim rečima, Moskva je danas ponovo pokušala da uništi ukrajinski energetski sistem i Ukrajincima uskrati svetlo, grejanje, vodu, javlja Rojters. Ukrajinsko vazduhoplovstvo je navelo da je Rusija koristila osam strateških bombardera Tu-95MS i da su rakete lansirane sa Kaspijskog i Crnog mora i iz ruskog grada Volgodonska.

15.55 Ministarstvo odbrane Rumunije: Ruska raketa primećena 35km od granice

Sistem nadzora rumunskog ratnog vazduhoplovstva 10. februara snimio je rusku raketu koja leti ka Ukrajini. Međutim, ona nije prošla kroz rumunski vazdušni prostor, navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva odbrane.

"Sistem vazdušnog osmatranja rumunskog vazduhoplovstva snimio je u petak, 10. februara, leteći objekat lansiran iz Crnog mora sa broda Ruske Federacije, u blizini poluostrva Krim, najverovatnije krstareću raketu", navodi se.

Prema navodima Ministarstva, projektil je ušao u Ukrajinski vazdušni prostor, a zatim prešao granicu Moldavije.

"Najbliža tačka putanje zabeležena je radarskim sistemima otprilike 35 kilometara severoistočno od granice", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako bi kontrolisala vazdušni prostor, Rumunija je podigla dve letelice u vazduh.

15.52 35 zemalja traži zabranu učešća Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama

Grupa od 35 zemalja, uključujući SAD, Nemačku, Francusku, Britaniju i Japan, jednoglasno se složila da zahteva zabranu učešća ruskim i beloruskim sportistima na Olimpijskim igrama 2024, izjavila je danas litvanska ministarka sporta Jurgita Sjugzdinijene. Zbog rata koji besni u Ukrajini, baltičke, nordijske države i Poljska pozvale su međunarodna sportska tela da zabrane ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama, preneo je Rojters.

Ukrajina je zapretila da će bojkotovati Olimpijadu ako se budu takmičili ruski i beloruski sportisti, a ukrajinski bokser Oleksandar Usik rekao je da će Rusi osvojiti "medalje krvi, smrti i suza" ako im bude dozvoljeno da se takmiče. "Idemo u pravcu da nam bojkot neće biti potreban jer su sve zemlje jednoglasne", rekla je Jurgita Sjugzdinijene.

15.49 Ukrajina zvanično tražila lovce od Holandije

Ukrajina je i zvanično zatražila od Holandije borbene avione F-16, saopštio je ministar odbrane Holandije Kajsa Olongren. Ona je za javni servis NOS rekla da razume zahtev predsednika Volodimira Zelenskog za "krilima slobode", ali da je teško pristati na to.

"Moramo razgovarati o dostupnosti F-16 sa Amerikancima i drugim saveznicima. I moramo ozbiljno da sagledamo posledice. To se ne može dogoditi samo preko noći. Moramo biti iskreni u vezi sa tim", rekla je ona dodajući da bi ukrajinski vojnici morali da prođu kroz obuku, a pošto je američki odbrambeni sistem u pitanju, potrebna je i dozvola američke vlade.

13.58 Podoljak: Potrebne su nam rakete dugog dometa

"Rusija je bombardovala ukrajinske gradove cele noći i celog jutra. Njihova namera je ista: masovno uništenje i ubistva. Dosta je razgovora i političke neodlučnosti. Brzo su nam potrebne ključne odluke: rakete dugog dometa, borbeni avioni i operativne logističke zalihe. Drugačije, genocid ne može da se zaustavi", napisao je na Tviteru savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

13.23 Peskov odbio da komentariše navode o raketama u Moldaviji i Rumuniji

Kremlj je odbio da komentariše izveštaje da su ruske rakete danas navodno ušle u vazdušni prostor Moldavije i Rumunije.

"Ne, ne bih mogao to da komentarišem. To je direktno povezano sa specijalnom vojnom operacijom. Za to je zaduženo Ministarstvo odbrane", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Tass.

13.13 Bukurešt: Ruske rakete nisu ušle u rumunski vazdušni prostor

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihovi radari danas otkrili ruske projektile, ali da nisu ušli u vazdušni prostor Rumunije "ni jednog jedinog trenutka".

"Sistem vazdušne kontrole je danas detektovalo vazdušni objekat koji je lansiran sa Crnog mora, sa ruskog broda u blizini poluostrva Krim. Najverovatnije se radi o krstarećoj raketi, koji je ušao vazdušni prostor Ukrajine, Moldavije, a onda se vratio u Ukrajinu, bez ijednog sekunda provedenog u rumunskom prostoru", saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane, preneo je Tass.

12.18 Moldavija potvrdila da je projektil ušao u vazdušni prostor te zemlje

Ministarstvo odbrane Moldavije potvrdilo je da je projektil jutros ušao u vazdušni prostor te zemlje ne navodeći da li je u pitanju ruska raketa koja je, kako navode ukrajinske vlasti, nadletela rumunsku i moldavsku teritoriju.

"Jutros u 10:18 sati projektil je ušao u vazdušni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mokra u regionu Pridnjestrovlje i kasnije iznad grada Čošauti u okrugu Soroca. Kretao se prema Ukrajini", stoji u saopštenju moldavskog Ministarstva odbrane. 

Ministarstvo je navelo da, kao i druge službe moldavskih vlasti, pažljivo prati situaciju u regionu i oštro osuđuju kršenje suvereniteta moldavskog vazdušnog prostora. Moldavija ne navodi da se radilo o ruskom projektilu, ali je zbog incidenta na razgovor pozvala ruskog ambasadora.

Rumunsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da informacija da su dve rakete ušle u njihov vazdušni prostor nije potvrđena.

11.14 Zalužnji: Dve ruske rakete uletele u vazdušni prostor Rumunije i Moldavije

Dve ruske rakete uletele su danas u vazdušni prostor Rumunije i Moldavije, pre nego što su odletele ka Ukrajini, rekao je načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji, prenosi Rojters.

On je izjavio da su u pitanju dve krstareće rakete tipa "kalibar" i da su doletele sa Crnog Mora. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ovu izjavu, a Rusija nije komentarisala navode.

Ukrajinska "Pravda" je prenela reči portparola ratnog vazduhoplovstva da Ukrajina ima kapacitet da obori te rakete, ali da nije htela to da uradi, da ne bi ugrozila živote civila u drugim državama.

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je da informacija da su dve rakete ušle u njihov vazdušni prostor nije potvrđena.

09.40 PVO sistemi u akciji u Kijevu

Sistemi ukrajinske protivvazdušne odbrane trenutno su u "akciji" i brane presotnicu Kijev od ruskih napada, naveo je šef regionalne vojne administracije na Telegramu.

08.38 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrjaine

Sirene za vazdušnu opasnost začule su se širom Ukrajine, a zvaničnici upozoravaju na moguće nove ruske raketne napade, prenosi CNN. Čelnik regionalne vojne administracije u regionu Odesa Maksim Marčenko je naveo na Telegramu da su "neprijateljski avioni na nebu" i da su nosači raketa tipa Kalibar u moru.

Tanjug/AP/Odesa City Hall Press Office

 

08.27 Vojna vežba američkih i francuskih vojnika u Rumuniji 

Američki i francuski vojnici, koji su deo borbene grupe NATO-a u Rumuniji, održali su vojnu vežbu sa ciljem testiranja odbrane istočnog boka alijanse.

Zajedničke borbene vežbe na poligonu za obuku Kapu Midiji na obali Crnog Mora, nazvane "Kraljevski orao 23", obuhvatile su oko 350 pripadnika multinacionalnih borbenih grupa koji su vežbali ispaljivanje bojeve municije iz mobilnog raketnog višecevnog sistema HIMARS američke proizvodnje, prenosi AP.

Francuski general Trikan de la Gut, koji predvodi borbenu grupu, rekao je u izjavi za medije da je cilj vežbi da se "jačanje zajedničke sposobnosti" unutar multinacionalne grupe u slučaju da se suoči sa "stvarnim odbrambenim scenarijem".

07.48 Gradonačelnik: Ruske snage ispalile 17 porjektila na Zaporožje

Ukrajinski gradonačelnik Zaporožja Anatolij Kurtjev objavio je da su ruske snage jutros ispalile 17 projektila na Zaporožje u roku od sat vremena, a napadnuta je energetska infrastruktura grada.

Ovo je bio najveći napad ruskih snaga na Zaporožje od početka rata, prenosi agencija Union. Ovog jutra je u Ukrajini je objavljena velika vazdušna uzbuna. Svi ukrajinski regioni, osim zapadne Ukrajine i Odese, su se oko četiri sata ujutru našli u crvenoj zoni, koja označava najveću moguću opasnost od vazdušnih udara.

Eksplozije su zabeležene u Harkovu, Dnjepru i Zaporožju. Ukrajinska PVO je oborila nekoliko projektila i dronova "šahid", dodaje agencija.

06.50 Reznikov: Zbog korupcije kažnjen 621 ukrajinski zvaničnik

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je juče da ima "nultu toleranciju" na korupciju, i da je tokom prošle godine na stotine zvaničnika u ministarstvu odbrane ili u oružanim snagama kažnjeno nakon internih disciplinskih inspekcija. Reznikov je rekao da je u 2022. novčano kažnjen 621 zvaničnik oružanih snaga ili Ministarstva odbrane za različite prestupe.

06.40 Putin: Nismo započeli nikakva neprijateljstva, pokušavamo da ih okončamo

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da Rusija nije započela neprijateljstva u Ukrajini, već pokušava da ih zaustavi, s obzirom da neprijateljstva traju od 2014. godine.

"Želeo bih još jednom da kažem, mi nismo započeli nikakva neprijateljstva, mi pokušavamo da ih okončamo. Ta neprijateljstva su započeli ukrajinski nacionalisti i oni koji su ih podržavali 2014. godine, kada se dogodio puč, tako je sve počelo, posle toga su usledili događaji na Krimu i u Donbasu“, rekao je Putin, preneo je TASS.

06.30 Rusija spremna da nastavi da radi na bezbednosnoj zoni oko nuklearke Zaporožje

Rusija je juče saopštila da je spremna da nastavi da radi na bezbednosnoj zoni oko nuklearne elektrane Zaporožje, nakon što se šef državne nuklearne kompanije Rosatom sastao sa šefom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju UN Rafaelom Grosijem u Moskvi, prenosi TASS.

06.10 Guverner Luganska: Rusija počinje veliku ofanzivu na istoku Ukrajine 

Rusija je pokrenula veliku ofanzivu na istoku Ukrajine i pokušava da probije odbranu u blizini grada Kremine, rekao je u juče guverner Luganske oblasti.

Sergej Haidai je, kako prenosi Gradijan, rekao ukrajinskoj televiziji da su ruske trupe krenule u napad i da pokušavaju da napreduju na zapad preko zimskog pejzaža sa snegom i šumama. Došlo je do „maksimalne eskalacije“ i velikog povećanja pucnjave i granatiranja, rekao je on.

06.05 Zelenski se u Briselu zahvalio na pomoći i tražio dodatno naoružanje

"Zahvalan sam svima vama koji pomažete, i zahvalan sam svima koji razumeju koliko je Ukrajini sve ovo trenutno neophodno. Potrebno nam je artiljerijsko oružje, moderni tenkovi, rakete dugog dometa kao i moderne letelice", rekao je ukrajinski predsednik pred evropskim parlamentom.

06.00 Britanska vlada: Nećemo slati borbene avione Ukrajini ako postoje rizici

Iz kancelarije britanskog premijera poručili su da neće slati borbene avione u sklopu pomoći Ukrajini ukoliko to znači da će biti ugrožena britanska bezbednost.

"Imamo veliki broj Tajfuna i F-35 aviona. Naravno da nećemo da uradimo bilo šta što bi ugrozilo bezbednost Velike Britanije", saopšteno je iz britanske vlade, uz dodatak da bi za slanje aviona Tajfun bila neophodna saglasnost Italije, Španije i Nemačke, a za slanje F-35 saglasnost iz Vašingtona.

Komentari (0)

Evropa