Evropa

Džonson u dokumentarcu otkrio: Putin mi je pretio raketnim udarom uoči napada na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2023

-

07:24

Džonson u dokumentarcu otkrio: Putin mi je pretio raketnim udarom uoči napada na Ukrajinu
Boris DŽonson - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Velike Britanije izjavio je da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin pretio raketnim udarom tokom vanrednog telefonskog razgovoru uoči ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Džonson je, u dokumentarcu BBC koji se bavi Putinovim razgovorima sa svetskim liderima, naveo da mu je Putin rekao da će takav raketni udar "trajati samo minut".

Dodao je da nije siguran da li je pretnja bila "ozbiljna".

Kako se navodi, Putin je Džonsonu to saopštio nakon što ga je bivši premijer Velike Britanije tokom veoma dugog ​​razgovora u februaru 2022. godine upozorio da će rat biti "potpuna katastrofa".

Džonson je ispričao da je rekao Putinu da bi invazija na Ukrajinu dovela do sankcija Moskvi i većeg broja NATO trupa na ruskim granicama. Takođe je naveo da je pokušao da odvrati rusku vojnu akciju govoreći Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO "u skoroj budućnosti".

Peskov: Laž je da je Putin pretio Džonsonu

Portparol Kremlja Dmitroj Peskov demantovao je tvrdnje bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin „pretio raketnim udarom”, i naveo je da zna o čemu su razgovarali Putin i Džonson.

"Ne, to što je gospodin Džonson rekao nije tačno, tačnije, to je laž. I, štaviše, reći ću da je to ili svesna laž, tada je pitanje s kojim ciljem je izabrao takvu verziju izlaganja, ili je nesvesna, jer on zapravo nije razumeo o čemu mu je govorio predsednik Putin", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara.

Peskov je kazao da zna o čemu se razgovarali Putin i Džonson, prenosi RIA Novosti.

"Znam o čemu je razgovarano tokom tog razgovora i još jednom zvanično ponavljam: ovo je laž. Nije bilo pretnji raketnim udarima. Govoreći o izazovima za bezbednost Ruske Federacije, predsednik Putin je napomenuo da, ako Ukrajina uđe u NATO, potencijalno raspoređivanje NATO ili američkih projektila na našim granicama značiće da će svaka raketa stići do Moskve za nekoliko minuta", naveo je Peskov. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

мр Предраг М.Вулетић

30.01.2023 11:40

Махатма Ганди је једном рекао:*Када видите на дну океана две рибе да се свађају, будите сугурни да је Енглез у близини*

Evropa