Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Moskva izgubila 148.130 vojnika, Putin optužuje Zapad da želi da rasparča Rusiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2023

-

08:25

RAT U UKRAJINI  Kijev: Moskva izgubila 148.130 vojnika, Putin optužuje Zapad da želi da rasparča Rusiju
RAT U UKRAJINI Kijev: Moskva izgubila 148.130 vojnika, Putin optužuje Zapad da želi da rasparča Rusiju - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner, Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 367. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nakon što je Evropska unija uvela deseti paket sankcija Rusiji, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poziva da se dodatno poveća pritisak na Moskvu i da se sankcionišu Rosatom i ruska nuklearna industrija. Za to vreme američki obaveštajci sugerišu da je Kina blizu odluke da Moskvi obezbedi bespilotne letelice i municiju, a ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija udvostručila broj brodova u Crnom moru. 

Ključni događaji

  • Zelenski: Vratićemo ukrajinsku zastavu na Krim
  • Kijev: Rusija izgubila 148.130 vojnika 
  • Skibicki: Za proleće planirana nova kontraofanziva
  • Direktor CIA: Kinesko vođstvo razmatra da li da pošalje oružanu pomoć Rusiji
  • Putin: Jedini cilj Zapada je podela Rusije na male delove
  • Obaveštajci SAD tvrde da je Kina blizu odluke da isporuči dronove Rusiji 
  • Zelenski: Sad treba uvesti sankcije Rosatomu i ruskoj nuklearnoj industriji 
  • Rusija obustavila dotok nafte Poljskoj preko naftovoda Družba 
  • Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija udvostručila flotu u Crnom moru 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

21.21 Kurti pisao Zelenskom: Naše priče imaju sličnosti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je u pismu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, da priče tzv. Kosova i Ukrajine "imaju očiglednu sličnost". Kurti je u pismu koje je medijima prosleđeno iz njegovog kabineta dodao da su u pitanju dva naroda koja su izgubila mnoge od svojih najboljih građana zbog, kako je naveo, "imperijalističkih planova susednih zemalja", prenosi Koha.

20.30 Robles: Španija nikada neće učestvovati u sukobu

Španske trupe nikada neće učestvovati u sukobu u Ukrajini, poručila je danas ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles. "Španska vojska bi intervenisala samo ako bi došlo do napada na neku zemlju članicu NATO. Međutim, nikada, aloi baš nikada ni jedan odred bilo koje zemlje cclanice NATO, a Španija je jedna od njih, neće učestvovati u ratu u Ukrajini", izjavila je Roblesova u intervjuu listu Vanguardia, prenosi RIA Novosti.

19.50 Zelenski pred TV kamerama pokazao gde stanuje od početka sukoba u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pokazao je pred TV kamerama svoj privremeni životni prostor u kojem boravi od početka rata, objavio je na Tviteru savetnik za unutrašnjopolitička pitanja ukrajinskog predsednika Anton Geraščenko.

"Ovde živim", rekao je Zelenski u razgovoru sa novinarom Dmitrom Komarovim emitovanim u petak na ukrajinskoj televiziji 1+1.

Na snimku koji je objavio Geraščenko, predsednik Ukrajine je rekao da je to prostor u kojem je bio i 24. februara prošle godine "kada je započela ruska invazija na Ukrajinu".

Zelenski je proveo novinara Komarova kroz svoju skromnu spavaću sobu sa televizorom i krevetom, potom i kroz kupatilo, a na kraju ga je uveo u svoj garderober.

"Evo, ovo su stvari koje ja nosim - maslinasto zelene i maskirne jakne, a na podu se nalaze vojničke čizme", rekao je Zelenski pokazujući novinaru svoju vojnu odeću i obuću, ali i dva para odela.

Na pitanje novinara zbog čega ponekad ne nosi i odela, Zelenski je uz osmeh uzvratio da će takvu odeći početi da nosi odmah posle proglašenja ukrajinske pobede.

"Trenutno ne nosim odela. Ona su simbol da će rat uskoro biti gotov. Mi ćemo pobediti", dodao je predsednik Ukrajine.

19.15 Al Saud: Rijad će poslati humaniranu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Farhan al Saud je posle današnjeg sastanka u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim najavio da će njegova zemlja uputiti humanitarnu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara. "Saudijska Arabija će učiniti sve da ublaži patnje Ukrajinaca," rekao je Al Saud na konferenciji za novinare, prenosi TASS. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak je preko Telegrama precizirao da će 100 miliona dolara od najavljenih 410 miliona dolara pomoći biti uloženo u humanitarnu pomoć, a 300 miliona za kupovinu naftnih derivata. Televizijski kanal El Šark je izvestio da su Rijad i Kijev potpisali memorandum o uzajamnom razumevanju na osnovu koga će Ukrajina dobijati isporuke naftnih derivata, navodi TASS.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

18.26 Putin: Američki vojnici neće šetati ruskim nuklearnim objektima

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se Moskva ne protivi učešću zemalja NATO u diskusiji o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (START), ali da je "prosto smešno" zamisliti američke vojnike u ruskim nuklearnim objektima. ''Pored svega ostalog, kada rade to što rade danas u Ukrajini, ja prosto ne mogu da zamislim da američki vojnici šetaju po našim nuklearnim objektima. To je prosto smešno'', naglasio je Putin u intervjuu za televiziju Rosija-1, prenosi Sputnjik. Predsednik Rusije je konstatovao da je Moskva primorana da se vrati temi nuklearnog potencijala Velike Britanije i Francuske, jer je NATO pokazao da predstavlja vojni, a ne politički blok.

15.42 Zelenski: Vratićemo ukrajinsku zastavu na Krim

Ukrajinski  predsednik Volodimir Zelenski ponovno je danas poručio da će Ukrajina vratiti Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. "To je naša zemlja. Naš narod. Naša istorija", saopštio je Zelenski. "Vraćanjem Krima, mir će se vratiti u Ukrajinu. Vratićemo ćemo ukrajinsku zastavu na svaki ugao Ukrajine", poručio je. Zelenski je 2020. proglasio 26. februara Danom otpora ruskoj okupaciji Krima.

15.00 Šojgu: Rusija će udaljavati pretnju od granica zavisno od dometa oružja Kijeva

Koliko će daleko Rusija biti primorana da udaljava zapadnu pretnju od svojih granica zavisiće od toga kakvo će oružje biti isporučeno Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"To će zavisiti od oružja koje bude dato Kijevu“, rekao je Šojgu u programu „Moskva. Kremlj. Putin“ na televiziji „Rusija 1“, preneo je Sputnjik.

14.05 Kako građani sa Istoka i Zapada vide svet posle rata u Ukrajini

Nakon godinu dana rata u Ukrajini nema sumnje da on predstavlja prekretnicu u svetskoj istoriji, a ovaj sukob ujedinio je Zapad više nego ikada pre, pokazalo je najnovije istraživanje Evropskog saveta za spoljne poslove. Međutim, ova analiza ukazala je i na sve veći jaz sa ostatkom sveta, koji definiše konture budućeg globalnog poretka. Rezultati istraživanja ukazuju na to da invazija Kremlja na Ukrajinu označava "konsolidaciju Zapada i nastanak dugo najavljivanog postzapadnog međunarodnog poretka". Opširnije u odvojenom tekstu.

13.55 Pistorijus: O Kini treba suditi na osnovu postupaka u vezi sa ratom u Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da o Kini treba suditi na osnovu njenih postupaka u vezi sa ratom u Ukrajini, a ne na osnovu onoga šta govori o tom sukobu. Pistorijus je, povodom kineskog predloga za prekid vatre u Ukrajini, izrazio skepticizam, jer se istovremeno čuju izveštaji, za koje je rekao da ne zna da li su tačni, da Kina možda planira da snabdeva Rusiju dronovima, preneo je Rojters. Pistorijus je, u intervjuu za nemački javni servis  Dojčlandfunk, naglasio da je na Kijevu da odluči kada i pod kojim uslovima će da uđe u pregovore sa Rusijom, kao i eventualnom ponovnom zauzimanju Krima.

12.55 Alžir ponovo otvara ambasadu u Kijevu, godinu dana nakon što je zatvorena

Alžir će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Kijevu godinu dana nakon što je zatvorena zbog ruskog napada na Ukrajinu, objavila je danas alžirska državna televizija, pozivajući se na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova. 

"Ta odluka spada u okvire očuvanja interesa alžirske države i interesa nacionalne zajednice u ovoj zemlji", saopštilo je ministarstvo, navodeći da će Alžir u Kijevu predstavljati otpravnik poslova i da će odluka stupiti na snagu što je pre moguće, preneo je Rojters.

12.19 Kijev: Rusija izgubila 148.130 vojnika 

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da je Rusija izgubila 148.130 vojnika u Ukrajini od početka rata, od kojih je 660 poginulo 25. februara.

Prema tom izveštaju, Rusija je izgubila 3.381 tenk, 6.615 oklopnih borbenih vozila, 5.242 vozila i rezervoara za gorivo, 2.380 artiljerijskih sistema, 475 višestrukih raketnih sistema, 247 sistema protivvazdušne odbrane, 299 aviona, 288 helikoptera, 2.037 dronova, preneo je Kijev independent.

11.57 "Teško je suditi velikoj sili ako ona nije potpuno poražena": Koliko smo daleko od suda za ratne zločine u Ukrajini 

Za proteklih godinu dana koliko traje ruska invazija na Ukrajinu, na račun ruske vojske stižu brojne optužbe koje se tiču ubistava i smrtonosnih napada na civile. Prizori tela na ulicama širom Ukrajine doveli su do osude Rusije u međunarodnoj javnosti, ali i optužbi za ratne zločine. Jedno od pitanja koje se često postavlja kada je reč o najbrutalnijem sukobu na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata jeste - ko će i kako da istražuje zločine? Opširnije u odvojenom tekstu.

Euronews

 

11.06 Grupa republikanskih poslanika obećala Zelenskom da će razmotriti listu oružja

Pojedini republikanski poslanici otvoreno prete da će blokirati buduću pomoć SAD Ukrajini, a mala grupa članova Predstavničkog doma, donjeg doma američkog Kongresa, iz redova republikanaca, koja je ove sedmice bila u poseti Ukrajini, obećala je, tokom sastanka sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, da će razmotriti listu ključnog oružja i drugih važnih proizvoda koju im je on predao, objavio je danas Si-En-En (CNN) pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

10.21 Skibicki: Za proleće planirana nova kontraofanziva

Zamenik načelnika ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki izjavio je danas da je za proleće planirana nova kontraofanziva Ukrajine sa ciljem zauzimanja okupirane teritorije.

"Konkretan trenutak zavisi od niza faktora, uključujući isporuke zapadnog oružja", rekao je Skibicki, preneo je Dojče vele. Skibicki je za nemačku medijsku grupu Funke naveo da je strateški vojni cilj Kijeva pokušaj da "zabije klin" u ruski front na jugu, između Krima i kopnenog dela Rusije.

09.40 Direktor CIA: Kinesko vođstvo razmatra da li da pošalje oružanu pomoć Rusiji

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da postoji mogućnost da Kina pošalje oružanu pomoć Rusiji u ratu sa Ukrajinom. "Sigurni smo da kinesko vođstvo razmatra da obezbedi Rusiju smrtonosnom opremom", rekao je Berns za "CBS njuz".

On je naglasio da Kina još nije donela odluku da pošalje oružje Rusiji. "Ukoliko bi kineski predsednik Si to uradio, to bi bila veoma rizična i nerazumna opklada", naveo je Berns.

09.22 Putin: Jedini cilj Zapada je podela Rusije na male delove

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su planovi Zapada da podeli Rusiju dokumentovani i ocenio da je to postao jedini cilj Zapada.  Putin je u intervjuu za TV Rusija 1 rekao da je Zapad umesto jedinstvenog ruskog naroda želeo da stvori „Moskovljane, Uralce i tako dalje“ i da takvi planovi postoje na papiru, prenosi RIA Novosti. 

Prema njegovoj oceni, Zapad želi da podeli Rusiju na različite entitete kako bi ih stavio pod svoju kontrolu.

09.00 Vagner i Kijev iznose oprečne tvrdnje o kontroli nad istočnim selom u blizini Bahmuta

Vođa ruskih plaćenika Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da su snage njegove Vagnerove grupe u subotu zauzele selo Jahidne, severno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Ali ukrajinski vojni izveštaji objavljeni dan nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu sugerišu da su sela u blizini ključnog grada ostala pod kontrolom Kijeva, prenosi Gardijan.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi Prigožinovu tvrdnju, iznetu u kratkoj audio poruci, ili izveštaj generalštaba ukrajinske vojske.

08.25 Hrvatska šalje helikoptere Ukrajini

Hrvatska je počela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu - 12 helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T, objavio je Jutarnji list. Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Vazduhoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gde zaposleni rešavaju sve potrebne tehničke pripreme.

Između ostalog, sa helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se menja istrošeni materijal i doliva ulje. Zbog nedostatka prostora u Velikoj Gorici, preostali helikopteri nalaze se na vojnom delu aerodroma Pleso i u Lučkom, prenosi Index.

Hrvatska vlada je na sve podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti, pa je nemoguće dobiti zvaničnu potvrdu ove informacije. Donaciju 14 transportnih helikoptera je u novembru prošle godine potvrdio premijer Plenković, ali bez drugih detalja. Opširnije u odvojenoj vesti.

08.11 Ukrajina štampala markice sa Benksijevim muralom povodom godišnjice početka rata

Ukrajina je štampala poštanske markice na kojima je mural britanskog umetnika Benksija, u znak obeležavanja godišnjice ruskog napada 24. februara.

Kako navodi "BBC", mural prikazuje muškarca, čiji izgled možda aludira na ruskog predsednika Vladimira Putina, koga dečak obara na pod tokom džudo meča. Benksijev mural nalazi se na kući koja je devastirana u ruskom granatiranju u gradu Borodjanka, u blizini Kijeva.

 

08.05 Šolc o kineskom predlogu za mir u Ukrajini: Ne pominje se povlačenje ruskih trupa

Nemački kancelar Olaf Šolc kritikovao je kineski mirovni predlog za rat u Ukrajini, ocenjujući da se nigde ne pominje povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

"Iz moje perspektive, ne postoji jasna rečenica koja kaže: ruske trupe moraju da se povuku", rekao je Šolc tokom posete Indiji u subotu, prenosi nemački "Velt".

On je dodao da je osuda zbog povećanog rizika od upotrebe nuklearnog oružja, što se pominje u kineskom predlogu, "apsolutno tačna". Međutim, Šolc je istakao da "ne može biti mira pod ruskim uslovima".

08.02 Zelenski: Rusija je okupirala 1.877 ukrajinskih gradova i sela

Ruske snage trenutno drže pod svojom kontrolom 1.877 ukrajinskih gradova i sela, rekao je juče ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

08.00 Androniku: Identifikacija žrtava mogla bi da traje decenijama 

Forenzički antropolog Fotis Androniku iz Medjunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) izjavio je da bez značajne pomoći ukrajinskih vlasti i međunarodne zajednice identifikacija žrtava rata u Ukrajini može da potraje decenijama. 

"S obzirom na druge slučajeve na kojima sam radio i na osnovu iskustva, rekao bih da će proces identifikacije žrtava u Ukrajini potrajati mnogo, mnogo godina", izjavio je Androniku za britanski "Independent".

Androniku je naveo primer Kipra, gde ni posle 48 godina od sukoba nije identifikovano 50 odsto žrtava. "Ukrajina je unikatna po tome što je započela istragu slučajeva nestalih osoba dok konflikt još traje", rekao je Androniku. 

07.30 Rusija obustavila dotok nafte Poljskoj preko naftovoda Družba 

Izvršni direktor poljske nafne kompanije PKN Orlen Daniel Obajtek saopštio je da je Rusija obustavila dotok nafte preko naftovoda Družba, ali da je PKN Orlen spremna za ovu situaciju. "Rusija je zaustavila dotok nafte u Poljsku, a za to smo spremni. Iz Rusije dolazi samo 10 odsto sirove nafte, zamenićemo je naftom iz drugih izvora", rekao je Obajtek, prenosi Rojters. 

07.00 Analitičari o šansama za mir nakon godinu dana krvoprolića 

Moskva ne namerava da odustane od invazije, Kijev veruje u pobedu, a Zapad neće prestati da ga podržava - stanje je koje je dobilo dodatnu potvrdu nakon govora koji su predsednici SAD i Rusije održali uoči godišnjice početka rata. Nakon što je hiljade ljudi nastradalo, a milioni su raseljeni, izlaz u ovom trenutku deluje prilično daleko, a među zapadnim državama ne postoji puno jedinstvo o tome kako bi kraj rata trebalo da izgleda i kojim putem bi do toga trebalo ići. Da bi se razumele periodične nesuglasice unutar samog bloka, moramo da vidimo na koji način različite članice NATO razumeju ono što bi predstavljalo krajnu tačku rata, piše u svom tekstu za Euronews Marijus Ginčea, istraživač na Institutu Evropskog univerziteta i istraživač saradanik na Herti školi u Berlinu. Opširnije u posebnom tekstu.  

Komentari (0)

Evropa