Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija, Kina i Iran održavaju zajedničke vojne vežbe, ne nazire se kraj bici za Bahmut

Komentari

Autor: Euronews

15/03/2023

-

07:44

RAT U UKRAJINI Rusija, Kina i Iran održavaju zajedničke vojne vežbe, ne nazire se kraj bici za Bahmut
RAT U UKRAJINI Rusija, Kina i Iran održavaju zajedničke vojne vežbe, ne nazire se kraj bici za Bahmut - Copyright Tanjug AP/Kateryna Klochko, Libkos, Polish Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 384. dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da će nastaviti sa odbranom Bahmuta, dok ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da se trupe ove zemlje bore za opstanak države. I dok se nastavljaju borbe na terenu, a najžešće su i dalje na istoku Ukrajine oko Bahmuta, nastavljaju se i mežusobne optužbe - Rusi tvrde da im nije omogućeno da učestvuju u istrazi o sabotaži na gasovodu Severni tok i optužuju Kijev za kršenja prava pravoslavaca. 

Ključni događaji:

  • Majkrosoft: Ruski hakeri spremaju novi sajber napad na Ukrajinu
  • Kijev: Oborili smo ruski avion kod Bahmuta
  • Patrušev: Rusija planira da potraži ostatke američkog drona
  • Nemačka pozvala Rusiju da produži sporazum o izvozu žitarica na više od 60 dana
  • Ukrajinski vojni vrh: Braniti i dalje Bahmut
  • Lavrov pisao UN: Krše se prava pravoslavaca u Ukrajini
  • Putin: Blizu mesta eksplozija na Severnom toku pronađena antena
  • Nebenzja: Nemačka, Danska i Švedska odbile saradnju oko istrage sabotaže Severnog toka
  • Uhapšen ruski vojnik koji se skrivao šest meseci u oblasti Harkova

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.30 Prigožin: Mali broj Avganistanaca bori se u redovima Vagnera u Ukrajini

Mali broj boraca iz Avganistana bori se u redovima ruske paravojne formacije ''Vagner'' u Ukrajini, izjavio je danas osnivač  ''Vagnera'' Jevgenij Prigožin.

"Da, zaista, avganistanski borci bore se u redovima Vagnera, u malom broju. Imamo artiljerijsku jedinicu, koja je prethodno obučena za rad sa artiljerijskim sistemima američke proizvodnje, haubicama M-777 plus, a borci iz Avganistana rade sa protivoklopnim sistemima Džavelin i drugim naoružanjem koje uspemo da kupimo od ukrajinskih jedinica ili uzmemo kao trofej", napisao je Prigožin na Telegramu, prenosi TASS.

21.42 Majkrosoft: Ruski hakeri spremaju novi sajber napad na Ukrajinu

U najnovijem izveštaju odeljenja za sajber bezbednost američke korporacije Majkrosoft upozorava se da ruski hakeri pripremaju novi talas sajber napada na Ukrajinu kojima se, pored ostalog, ciljaju i linije snabdevanja Ukrajine, saopšteno je danas iz sedišta Majkrosofta.

20.40 Ruskim i beloruskim atletičarima zabranjeno učešće na međunarodnim atletskim turnirima

Savet evropske atletske federacije (EAA) potvrdio je danas svoju odluku da se ruskim i beloruskim atletičarima zabrani učešće na međunarodnim atletskim turnirima, saopštila je danas pres služba ove organizacije. Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta predložioo je ranije da se samo pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije omogući učešće na međunarodnim sportskim turnirima i to pod određenim uslovima.

19.30 Ostin: Devet zemalja preuzelo je obavezu da Ukrajini isporuči 150 tenkova leopard

Devet zemalja preuzelo je obavezu da Ukrajini isporuči 150 tenkova leopard, rekao je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin tokom onlajn sastanka kontakt grupe za vojnu pomoć Ukrajini. Ostin je podsetio da su mnoge druge zemlje obezbedile Ukrajini protivvazdušnu odbranu manjeg dometa i drugo naoružanje, prenosi Rojters.

16.54 Kijev: Oborili smo ruski avion kod Bahmuta

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da su ukrajinske kopnene snage oborile ruski borbeni avion u blizini opkoljenog Bahmuta na istoku zemlje. On je takođe dodao da ukrajinske snage napreduju u severnim delovima grada.

16.28 Herš: Verzija po kojoj je za sabotažu Severnog toka kriva proukrajinska grupa - besmislica

Američki istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš nazvao je besmislicom pisanje "Njujork tajmsa" da je sabotažu Severnog toka dirigovala proukrajinska grupa. Govoreći na skupu nevladinog Odbora za Republiku, on je rekao da zna još o sabotaži Severnog toka i da nije sve otkrio, preneo je Tass.

On je, međutim, istakao da ne veruje da iza sabotaže stoje "ukrajinski disidenti" jer amateri nisu mogli da je izvedu.
"Sve je to bio on", rekao je, Herš pokazujući na američkog predsednika Džozefa Bajdena.

16.05 Patrušev: Rusija planira da potraži ostatke američkog drona

Ruske vlasti saopštile su da će pokušati da povrate ostatke američkog drona koji je pao u Crno more nakon susreta sa ruskim borbenim avionima, prenosi Gardijan.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog saveta bezbednosti, rekao je u televizijskim izjavama da Rusija planira da potraži ostatke drona. 

"Ne znam da li možemo da ih oporavimo ili ne, ali to ćemo svakako morati da uradimo, i rešićemo to. Svakako se nadam uspehu", rekao je on.

16.00 Nemačka pozvala Rusiju da produži sporazum o izvozu žitarica na više od 60 dana

Nemačka vlada pozvala je Rusiju da produži sporazum kojim se dozvoljava izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka na više od 60 dana.

Dogovor bi trebalo da se nastavi na neodređeno vreme, rekao je portparol nemačke vlade, nakon što je Rusija u ponedeljak rekla da se složila da produži sporazum, ali samo za još 60 dana, što je odmah izazvalo Kijev.

Govoreći na redovnoj konferenciji za novinare, nemački portparol je dodao da je sudar ruskog borbenog aviona sa američkim dronom MK-9 Reaper u utorak iznad Crnog mora „razlog za zabrinutost”.

13.40 Nikolenko: DeSantis da poseti Ukrajinu i vidi pretnju koju predstavlja Rusija

Ukrajina je danas pozvala guvernera Floride i potencijalnog predsedničkog kandidata američke Republikanske partije Rona DeSantisa da poseti tu zemlju, nakon što je izjavio da je sukob u Ukrajini "teritorijalni spor".

Kako prenosi BBC, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko je na Tviteru kritikovao ovu izjavu i pozvao de Santisa da poseti Ukrajinu.

"Sigurni smo da kao bivši vojni oficir raspoređen u zonu borbenih dejstava, guverner Ron DeSantis zna razliku između 'spora' i rata. Pozivamo ga da poseti Ukrajinu kako bi bolje razumeo invaziju Rusije u punom obimu i pretnje koje ona predstavlja interesima SAD", naveo je Nikolenko.

13.35 Kirbi: Američki dron koji je pao u Crno more možda neće biti vraćen

Američki dron MQ-9 koji je pao u Crno more nije vraćen nazad, a možda se nikada i neće desiti, rekao je potparol Bele kuće Džon Kirbi.

"Nisam siguran ni da ćemo moći da ga vratimo uopšte. Tamo gde je pao u Crno more, veoma, veoma su duboke vode. I dalje razmatramo da li će biti pokušaja da vratimo taj dron, a možda i neće. Ipak, uradili smo sve što smo mogli kako bismo smanjili bilo kakvu obaveštajnu vrednost do koje bi moglo da se dođe ukoliko taj dron ipak dođe do nečijih ruku", rekao je Kirbi za američki CNN.

Kirbi je istakao da je pozivanje na razgovor ruskog ambasadora u SAD Anatolija Antonova u Stejt department "jedna od prednosti otvorenih diplomatskih linija", rekavši da su na sastanku američki zvaničnici izneli ambasadoru "veoma značajne i stvarne brige zbog nebezbednog i neprofesionalnog ponašanja ruskih pilota".

13.10 Papa Franja zamolio da se ne izbacuju monasi Ukrajinske pravoslavne crkve

Papa Franja pozvao je danas na "poštovanje" verskih lokacija u Ukrajini, ukazujući na to da se monasi manastira Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) suočavaju sa iseljavanjem.

Ukrajinske vlasti su dale UPC krajnji rok 29. mart da isele svoj štab iz kompleksa Kijevska Pečerska Lavra, u poslednjem u nizu poteza protiv crkve za koju vlasti u Kijevu tvrde da je proruska i da sarađuje sa Moskvom, prenosi Rojters.

Osvrćući se na manastir Lavra, papa je zamolio "zaraćene strane u Ukrajini da poštuju verska mesta" i pozdravio ljude koji posvećuju svoje živote molitvi, "koje god da su veroispovesti".

12.55 Prozor u Bahmut: Najnovije fotografije iz grada oko kog se vode najveće bitke u ovoj fazi rata

12.15 Jermak: U Harkovu pogođeno područje škole, nema povređenih

 Šef kabineta ukrajinskog predsedništva, Andrij Jermak, napisao je na Tviteru da je u ruskim raketnim udarima pogođeno područje škole u Harkovu, ali da nema povređenih. Navedeno je da su prozori popucali ia da je zgrada delimično oštećena.

12.06 Kina, Iran i Rusija održavaju zajedničke vojne vežbe

Kina, Iran i Rusija će održati zajedničke vojne vežbe u Omanskom zalivu, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva odbrane. Istaknuto je da će zajedničke vežbe trajati do nedelje. 

11.45 Peskov: Nije bilo kontakta na visokom nivou između Rusije i SAD zbog drona

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da između SAD i Rusije nije bilo kontakta na visokom državničkom nivou povodom incidenta u kom je oboren američki dron, ali je istakao da "Rusija nikada ne bi odbila konstruktivan dijalog". Iz Kremlja je saopšteno i da su odnosi između SAD i Rusije trenutno "u stanju lamentacije", na najnižem nivou. 

10.57 Slovačka predsednica: Nemoguće je sada pričati o prijemu Ukrajine u NATO

Slovačka predsednica Zuzana Čaputova smatra da je nemoguće da se priča o prijemu Ukrajine u NATO dok god u toj zemlji traje rat.

"Što se tiče prijema u Severnoatlansku alijansu, situacija je jasna svakome - dokle god je Ukrajina u ratu, ne možemo pričati o priključivanju bloku. Ovo proizilazi iz člana 5 severnoatlanskog sporazuma i ostalim preduslovima koje jedna država mora da ispuni kako bi postala članica NATO", rekla je Kaputova.

09.33 Guverner Harkova upozorio stanovnike da ostanu u skloništima

Harkovski guverner Oleg Sinegubov upozorio je stanovnike tog grada da ostanu u svojim skloništima za vreme trajanja sirena za vazdušnu opasnost, napisavši na Telegramu da "okupator ponovo napada". Ukrajinski medij "Suspilne" naveo je da se u Harkovu čula eksplozija, ali nema više detalja o tome. 

09.12 Incident u vazduhu koji je upalio crvenu lampicu: "Bliski susret" ruskog aviona i američkog drona sa visokim rizikom 

Nisu retki “bliski susreti” na nebu između zapadnih i ruskih letelica, posle čega slede međusobne optužbe za nebezbedne manevre i ugrožavanje bezbednosti. Najnoviji slučaj otišao je predaleko (ili preblizu), i rezultirao je padom američkog drona MQ-9 Reaper koji je bio u izviđačkoj misiji iznad Crnog mora. Američki i ruski zvaničnici izneli su različite verzije događaja, a u svetskoj javnosti se javila zabrinutost zbog razmera koje bi incident mogao da poprimi. Detaljnu analizu pročitajte u odvojenom tekstu.

profimedia

 

 

09.05 Danska dogovorila novi paket pomoći Ukrajini

Danska vlada dogovorila je uspostavljanje paketa za civilnu, vojnu i poslovnu finansijsku pomoć Ukrajini u vrednosti od sedam milijardi danskih kruna, odnosno milion dolara, prenosi Rojters saopštenje danskog ministarstva finansija. 

08.35 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Širom Ukrajine oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, uključujući i prestonicu te zemlje, Kijev. Britanska ambasadorka u Ukrajini, Melinda Simons, navela je u tvitu da su "sirene za oznaku vazdušne opasnosti sada postale svakodnevna stvar, i težak život za ukrajinske stanovnike predstavlja test otpornosti".

07.25 Lula ne planira da poseti Ukrajinu ili Rusiju dok traje sukob

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da ne namerava da posetiti Rusiju ili Ukrajinu dok traje sukob, istakavši da je i dalje privržen mirnom rešenju. Govoreći na javnom skupu u glavnom gradu Braziliji Lula je u utorak rekao da bi sukob između Rusije i Ukrajine trebalo da bude nezamisliv. "U 21. veku ne bi trebalo da je moguće da se ratuje zbog malih stvari", rekao je Lula, prenosi Rojters.

07.10 Asad i Putin se sastaju u Moskvi

Sirijski lider Bašar al Asad sastaće se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što je njegov prvi odlazak u neku zemlju van Bliskog istoka od razornog zemljotresa, saopštilo je sirijsko predsedništvo na Telegramu. Iz Kremlja su rekli da će dvojica lidera razgovarati o saradnji u trgovinskoj, političkoj i humanitarnoj sferi, "kao i o potencijalima za smirivanje situacije u i oko Sirije". 

Tanjug/SANA via AP

Asad i ruski zvaničnik na moskovskom aerodromu

07.05 Reakcije na obaranje američke letelice: "Sukob u vrlo osetljivoj fazi".

Ruski borbeni avion udario je juče u propeler američke bespilotne letelice iznad Crnog mora što je rezultiralo obaranjem letelice, a SAD su nazvale incident "bezobraznim kršenjem  međunarodnog prava".

Sa druge strane, Moskva je saopštila da je američka bespilotna letelica oštro manevrisala i srušila se u vodu nakon susreta sa ruskim borbenim avionima koji su pokušali da ga presretnu u blizini Krima, ali je insistirala da njeni ratni avioni nisu ispalili svoje oružje niti su pogodili dron.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov koji je pozvan u Stejt department nakon incidenta, rekao je da je razgovor bio "konstruktivan" i da se nije postavljalo pitanje mogućih posledica po Moskvu.

Incident je dodao ulje na vatru na već zategnute odnose Rusije i SAD zbog napada Moskve na Ukrajinu. Elizabet Brou, viši saradnik na "American Enterprise" institutu u Vašingtonu, rekla je za Rojters komentarišući ovaj slučaj da je sukob "u vrlo osetljivoj fazi, jer je zapravo ovo prvi put da vidimo direktan kontakt između Rusije i Zapada".

Tanjug AP/Massoud Hossaini, File

 

07.00 Britanski i nemački avioni presreli rusku letelicu

Borbeni avioni britanske i nemačke vojske presreli su rusku letelicu iznad estonskog vazdušnog prostora, što je rutinska operacija, ali je prvi slučaj da je zajedno izvode dve strane, prenosi britnaski javni servis BBC,

Ove dve zemlje zajednički izvode planiranu Nato kontrolu vazdušnog prostora na tom području, i presreli su letelicu za dopunu goriva jer nije uspela da komunicira sa estonskom kontrolom leta.

06.50 Ukrajinski vojni vrh ponovo podržao nastavak odbrane Bahmuta

Tokom sastanka ukrajinskog vojnog vrha kojem je juče predsedavao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, članovi štaba vrhovnog komandanta i glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni ponovo su se izjasnili za nastavak odbrane Bahmuta.

"Sagledavši tok odbrambene operacije u sektoru Bahmut, svi članovi štaba izneli su zajednički stav o daljem držanju pozicija i nastavku odbrane grada Bahmuta", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Zelenskog.

Tanjug/AP Photo/Libkos

 

06.45 Lavrov u pismima UN tvrdi da se krše prava pravoslavaca u Ukrajini

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uputio je pisma Ujedinjenim nacijama i OEBS-u, u kojem je ukazao na kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini, saopštilo je juče rusko Ministarstvo spoljnih poslova. 

06.30  UN: Nastaviće se dijalog o žitaricama, razgovori uživo sa Rusijom završeni

Neformalan dijalog između Ujedinjenih nacija i potpisnica crnomorskog Sporazuma o žitu nastaviće se, rekao je juče portparol Ujedinjenih nacija, dodajući da su se razgovori sa Rusijom po ovom pitanju završili.

"Razgovori su završeni kako je i dogovoreno, ali se konsultacije nastavljaju sa svim stranama", istakao je portparol humanitarne kancelarije pri Ujedinjenim nacijama koju vodi Martin Grifits, preneo je Rojters.

06.20 Nebenzja: Nemačka, Danska i Švedska odbile saradnju oko istrage sabotaže Severnog toka

Nemačka, Danska i Švedska odbacile su predlog Rusije da sarađuje u istrazi sabotaže na gasovodima Severni tok, navodi se u pismu stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini svetske organizacije. Prema rečima Nebenzje, ove zemlje tvrde da su "ruske vlasti obaveštene o istragama koje su u toku o predmetnom aktu sabotaže", prenosi TASS.
"U stvarnosti, vlasti Danske, Nemačke i Švedske su bez ikakvog uverljivog objašnjenja odbile sve predloge za saradnju na identifikovanju počinilaca napada na gasovode i okolnosti vezanih za sabotažu koje je iznela Ruska Federacija", naveo je Nebenzja u pismu.

06.00  Duma usvojila zakon koji kažnjava diskreditaciju pripadnika Vagner grupe

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, usvojio je predlog zakona sa amandmanima o krivičnoj odgovornosti za diskreditaciju učesnika ruske operacije u Ukrajini, bez obzira na njihov status, kao i za širenje dezinformacija o njima. Amandman se smatra potezom za zaštitu boraca  privatne paravojne formacije "Vagner". Predlog zakona treba da odobri gornji dom parlamenta pre nego što bude prosleđen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na konačno odobrenje.

Komentari (0)

Evropa