Evropa

RAT U UKRAJINI Međunarodni tužilac namerava da istraži ruske napade na energetski sistem

Komentari

Autor: Euronews

01/03/2023

-

07:43

RAT U UKRAJINI Međunarodni tužilac namerava da istraži ruske napade na energetski sistem
RAT U UKRAJINI Međunarodni tužilac namerava da istraži ruske napade na energetski sistem - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Vadim Ghirda, Jose Luis Magana, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 370. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe u Bahmutu sve su intenzivnije, uz stalno dopunjavanje boraca grupe Vagner, a situaciju u ovom gradu komandant ukrajinskih kopnenih snaga opisao je kao "izuzetno napetu". S druge strane, Kremlj tvrdi da je Ukrajina dronom pokušala da digne u vazduh gasno postrojenje u blizini Moskve, ali da je napad osujećen. Istovremeno, ruski lider Vladimir Putin je, pored Zakona o zabrani stranih reči potpisao i Zakon o zamrzavanju ruskog učešća u nuklearnom prokejtu Novi START.

Ključni događaji:

  • Savetnik Zelenskog: Možda ćemo se strateški povući iz Bahmuta
  • Kina i Belorusija pozivaju na prekid vatre u Ukrajini
  • Sve jači napadi Rusa na Bahmut, Vagnerovci seku linije snabdevanja
  • Kremlj: Ukrajinski dron imao za cilj gasno postrojenje u blizini Moskve
  • Zaharova: Evroposlanici dobijaju novac od američkih vojnih kompanija
  •  Putin potpisao zakon o suspenziji učešća Rusije u Novom START-u
  • Blinken upozorio zemlje Centralne Azije na opasnosti od rata u Ukrajini
  • Orban: Želimo diplomatsko rešenje sukoba

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.30 Prigožin: U Vagneru ne postoji nijedan jedini Srbin

Osnivač i vođa Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je danas da u toj ruskoj paravojnoj formaciji nema državljana Srbije, komentarišući tekst objavljen danas na ''politico.eu'', u kojem se navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za taj portal ranije rekao ''da će svi Srbi regrutovani u paravojnoj grupi Vagner koji učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini biti uhapšeni po povratku u domovinu''.

''Ne postoji jedan jedini Srbin u Vagneru na današnji dan, 1. marta. Poslednji koji se borio za Vagner otišao je pre dva meseca. Ako ijedan Srbin tvrdi da se borio za Vagner u 2023. - to je laž. Ne verujte mu'', poručio je Prigožin za ruski portal REX koji ga je zamolio da prokomentariše Vučićevu izjavu. 

21.15 Zelenski: Borbe u Bahmutu najteže do sada

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u svom redovnom video obraćanju rekao da je bitka za Bahmut "najteža do sada", ali da je ukrajinska odbrana čvrsta.

"Rusija uopšte ne vodi računa o ljudima i šalje ih u talasima protiv naših snaga. Intenzitet borbi se povećava", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

17.20 Putin se sprema za susret sa kinsekim predsednikom

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da se priprema za posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Mosvki, piše Gardijan pozivajući se na ruski državni medij.
Ruski lider je rekao da planira da pokaže kineskoj delegaciji gradsku liniju metroa "Veliki krug" tokom posete ruskoj prestonici.

15.19 Rjabkov: Dok SAD ne promene politiku u Ukrajini, nema razgovora o novom START-u

Rusija neće preispitati suspenziju Novog START ugovora o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama sve dok Vašington ne promeni politiku prema Ukrajini, izjavio je  zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Rjabkov je rekao da je Rusija 28. februara predala američkoj ambasadi u Moskvi zvaničnu belešku o suspenziji ruskog učešća u Novom START ugovoru prenosi TASS.

''Amerikance su zanimali pojedini detalji naše odluke. Posebno su pitali kada će uslediti zvanično obaveštenje, jer je to neophodno u ovom slučaju. Odgovorili smo da čim predsednik Rusije Vladimir Putin potpiše odgovarajući zakon, što je učinjeno juče, odmah bi usledilo zvanično obaveštenje", rekao je on i dodao da je nota uručena preko ambasade SAD.

14.40 Savetnik Zelenskog: Možda ćemo se strateški povući iz Bahmuta

Uprkos žestokom otporu ruskim nastojanjima da zauzmu Bahmut, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je da će ukrajinska vojska možda morati da se "strateški povuče iz bitke".

Aleksandar Rodnianski, ekonomski savetnik Zelenskog, rekao je za CNN da će vojska "odmeriti sve opcije pre povlačenja", ali da "neće žrtvovati sve naše ljude ni za šta".

profimedia

 

13.50 Kina i Belorusija pozivaju na prekid vatre u Ukrajini

Lideri Kine i Belorusije Si Đinping i Aleksandar Lukašenko, objavili su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju na prekid vatre u Ukrajini i pregovore kako bi se došlo do političkog rešenja sukoba.

Zajednički poziv predstavljao je odobrenje mirovnog plana Pekinga objavljenog prošle nedelje koji je zahtevao poštovanje nacionalnog suvereniteta i „teritorijalnog integriteta“. Dokument od 12 tačaka ne navodi kakav bi bio plan sa regionima koje je Rusija okupirala nakon invazije.

12.20 Kuleba: Novi Putinov poraz

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je danas da je njegova zemlja tokom zime preživela višemesečne ruske napade na kritične infrastrukturne objekte.  Prema rečima Kulebe, predsednik Rusije Vladimir Putin je danas, dolaskom proleća, doživeo peti veliki poraz od kada je napao Ukrajinu u februaru prošle godine.

"Ukrajina je porazila Putinov zimski teror", naveo je Kuleba, javlja AFP.

Preživeli smo najtežu zimu u našoj istoriji. Bilo je hladno i mračno, ali bili smo nesalomivi, poručio je Kuleba, navodeći da poraze Moskve predstavljaju i neuspeh Rusije da izazove strah među Ukrajincima i zauzme Kijev, sankcije Zapada protiv Rusije i naprediovanje ukrajinskih snaga na frontu.

12.00 Guverner Donjecka: U ruskim napadima ubijene tri osobe

U ruskim napadima širom Donjecka ubijene su tri osobe, naveo je danas guverner regije Pavlo Kiriljenko. Kiriljenko je poručio da je jedna osoba poginula u selu Velika Novosilka u istočnom Donjecku, dok su još dve ubijene kada su ruske rakete pogodile grad Lastočkine. Oko 15 kuća takođe je oštećeno u tom gradu, dok je nekoliko zgrada pogođeno u drugim delovima regije Donjeck u istočnoj Ukrajini.

 

 

11.11 Šef Vagnera: Ukrajina pruža žestok otpor u Bahmutu

Jevgenij Prigožin, šef uruske plaćeničke grupe Vagner, kaže da Ukrajina pruža "strašno žestok otpor" u Bahmutu. Bitka za grad na istoku Ukrajine jedna je od najžešćih u ratu dosad. Ukrajina zasad i dalje drži grad, no ustrajno rusko granatiranje opustošilo je i uništilo grad. 

07.10 Međunarodni tužilac namerava da istraži ruske napade na energetski sistem

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan rekao je juče u Ukrajini kako bi istražio ruske raketne napade na elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu.

"Jasno vidimo obrazac u smislu broja, obima i širine napada na električne mreže Ukrajine i moramo da pogledamo zašto se to dešava, odnosno da li su to legitimne mete ili ne", rekao je Kan, prenosi Rojters.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zalaže se da svi koji su planirali, odobrili i provode rusku invaziju na Ukrajinu odgovaraju pred međunarodnim sudom.

"Rastavićemo celi ovaj ruski genocidni sistem, od zupčanika do arhitekata, i dovesti ih do presuda", rekao je Zelenski u svom dnevnom videoobraćanju nakon sastanka s glavnim tužiteljem Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karimom Kanom u Kijevu. 

 

 

07.00 Nikopolj napadnut osam puta tokom noći

Rusija je preko noći granatirala Nikopolj, gađajući četiri sela, naveo je šef regionalnog veća Mikola Lukašuk na Telegramu.

“Ruska vojska je osam puta napala okrug Nikopolj. Četiri naselja našla su se pod neprijateljskom vatrom iz teške artiljerije: Nikopoljska, Marganetska, Mirivska i Červonogrigorivska. Srećom, nije bilo žrtava”, napisao je Lukašuk.

06.50 Sve intenzivnije ruske operacije u Bahmutu, Vagnerovci presekli linije snabdevanja

Ruske snage su juče intenzivirale vojne operacije u okviru višenedeljnog opkoljavanja i zauzimanja Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, a komandant ukrajinskih kopnenih snaga opisuje situaciju na terenu kao "izuzetno napetu".

Zauzimanje Bahmuta, poprišta jedne od najkrvavijih bitaka rata u Ukrajini bila bi prva velika pobeda Rusije u poslednjih šest meseci i više i otvorila bi put ka osvajanju preostalih urbanih centara u Donjecku, jednom od četiri regiona koja su se prisajedinila Rusiji tokom specijalne vojne operacije, prenosi Rojters.

Associated Press

06.40 Kremlj: Ukrajinski dron pokušao da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve

Ruska vlada saopštila je juče da je vojna bespilotna letelica pokušala da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, a olupine drona sugerišu, kako se navodi, da je proizvedena u Ukrajini. Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov potvrdio je da je bespilotna letelica sletela u selo Gubastovo u blizini prestonice i da je "očigledno ciljala civilnu infrastrukturu'', a da je konkretna meta bila gasna kompresorska stanica Gasproma u predgrađu Moskve.

06.20 Putin potpisao zakon o suspenziji učešća Rusije u Novom START-u

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, prenela je agencija TASS. Prema zakonu, Novi START je suspendovan, a odluku o nastavku učešća Rusije u sporazumu može doneti šef države. Putin je prošle nedelje u poruci Saveznoj skupštini najavio suspenziju učešća Rusije u Novom START ugovoru.

 

Komentari (0)

Evropa