Evropa

RAT U UKRAJINI Novi ruski napad - sirene širom zemlje, eksplozije odjekuju Kremenčugom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

07:27

RAT U UKRAJINI Novi ruski napad - sirene širom zemlje, eksplozije odjekuju Kremenčugom
RAT U UKRAJINI Novi ruski napad - sirene širom zemlje, eksplozije odjekuju Kremenčugom - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Palinchak, Evgeniy Maloletka, Thibault Camus, Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 369. dan ruske invazije na Ukrajinu. Žestoke borbe se nastavljaju. Najmanje tri eksplozije dogodile su se juče u Zaporožju, koji je trenutno pod kontrolom Kijeva. TASS prenosi da su se u istočnim delovima Ukrajine začule sirene za vazdušnu opasnost. U međuvremenu, Kijev je posetila i američka ministarka finansija Dženet Jelen koja je najavila još veću finansijsku pomoć Vašingtona.

Ključne stvari

  • Rusija izvršila novi masovni napad na Ukrajinu, eksplozije u Kremečugu
  • Peskov: Rusija otvorena za pregovore, ali ne odustaje od četiri ukrajinska regiona
  • Putin potpisao zakon o suspenziji učešća Rusije u Novom START-u
  • Portparol Stejt departmenta: Kina veoma jasno zauzela stranu Rusije u ratu 
  • Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Situacija oko Bahmuta "ekstremno napeta"
  • Moskva: SAD planiraju provokaciju u Ukrajini, biće upotrebljen otrov B-Zet
  • Dvojica ruskih vojnika osuđeni u Ukrajini na devet i deset godina zatvora
  • Gutereš: Neophodno obnoviti Deklaraciju o ljudskim pravima
  • Eksplozije u Zaporožju, Ukrajina oborila 11 ruskih dronova
  • Američka ministarka finansija u poseti Kijevu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.33 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

U nekoliko ukrajinskih regiona večeras su se začule sirene za vazdušnu opasnost, prenose ukrajinski mediji. Ukrajinski Kanal 24 navodi da je Rusija lansirala "Šahide" dronove kamikaze na nekoliko ukrajinskih bolasti.

U Kremenčugu, u Poltavskoj oblasti, gde se nalazi najveća rafinerija nafte u zemlji, čule su se eksplozije. Gradonačelnik ovog grada Vitalij Malecki apelovao je na stanovnike da ne napuštaju skloništa.

"Snage PVO su u pripravnosti. Ističemo i važnost čuvanja informativne tišine - nemojte fotografisati i postavljati na internet rad vojske", navodi se u apelu gradonačelnika.

Eksplozije su prijavljene i na levoj obali Kijeva, kao i u Hersonu.

20.30 Intenzivirane ruske operacije u Bahmutu, Vagnerovci presekli linije snabdevanja

Ruske snage su danas intenzivirale vojne operacije u okviru višenedeljnog opkoljavanja i zauzimanja Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, a komandant ukrajinskih kopnenih snaga opisuje situaciju na terenu kao "izuzetno napetu".

Zauzimanje Bahmuta, poprišta jedne od najkrvavijih bitaka rata u Ukrajini bila bi prva velika pobeda Rusije u poslednjih šest meseci i više i otvorila bi put ka osvajanju preostalih urbanih centara u Donjecku, jednom od četiri regiona koja su se prisajedinila Rusiji tokom specijalne vojne operacije, prenosi Rojters.

20.19 Kremlj: Ukrajinski dron pokušao da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve

Ruska vlada saopštila je danas da je vojna bespilotna letelica pokušala da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, a olupine drona sugerišu, kako se navodi, da je proizvedena u Ukrajini. Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov potvrdio je da je bespilotna letelica sletela u selo Gubastovo u blizini prestonice i da je "očigledno ciljala civilnu infrastrukturu'', a da je konkretna meta bila gasna kompresorska stanica Gasproma u predgrađu Moskve.

U napadima ukrajinskih dronova pokrenutim u decembru gađano je nekoliko aerodroma koje koriste ruski bombarderi, ali nije odmah bilo jasno da li su lansirani sa ruske teritorije ili van nje, te se smatra da bi napad, ako se utvri da je lansiran sa ukrajinske teritorije, bio jedan od najambicioznijih od kada je Kremlj pokrenuo svoju invaziju u punom obimu prošlog februara, piše Gardijan.

18.25 Zaharova: Evroposlanici dobijaju novac od američkih vojnih kompanija

Poslanici Evropskog parlamenta dobijaju novac od američkih vojnih kompanija, objavila je danas na svom Telegram kanalu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Korupcija u Evropskom parlamentu buja. Novinari EU Observera su otkrili da su neki poslanici EP dobili penzije, na primer od američkih korporacija Rajton, Honivel International i Tektron Inc. kompanija koje razvijaju, proizvode i prodaju, između ostalog i kasetnu municiju", navodi se u objavi Zaharove, prenosi TASS.

17.04 Putin potpisao zakon o suspenziji učešća Rusije u Novom START-u

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, prenela je agencija TASS. Prema zakonu, Novi START je suspendovan, a odluku o nastavku učešća Rusije u sporazumu može doneti šef države. Kako je saopšteno, Zakon stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja. Putin je prošle nedelje u poruci Saveznoj skupštini najavio suspenziju učešća Rusije u Novom START ugovoru.

16.05 Blinken upozorava zemlje Centralne Azije na opasnosti od ruskog rata u Ukrajini

Bajdenova administracija obećala je da će podržati punu nezavisnost pet centralnoazijskih zemalja u prilično direktnom upozorenju bivšim sovjetskim republikama da je vrednost Rusije kao partnera teško poljuljana njenim jednogodišnjim ratom protiv Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u Kazahstanu, na jednom od niza sastanaka s najvišim diplomatama zemalja Centralne Azije, rekao da nijedna država, posebno one koje su tradicionalno bile u orbiti Moskve, ne može da ignoriše pretnje koje ruska agresija predstavlja ne samo njihovoj teritoriji, već i za pravila međunarodnog poretka i globalne ekonomije, preneo je AP.

Blinken je naglasio važnost poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti. Države Centralne Azije zauzele su poziciju neutralnosti prema situaciji u Ukrajini, ne podržavajući ni rusku operaciju, niti osudu rata SAD i Zapada.

15.33 Orban: Želimo diplomatsko rešenje sukoba

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je ta zemlja veoma zainteresovana za mir i da će uložiti veliki napor da smanji opasnost od eskalacije rata, prenela je mađarska agencija MTI.

"Spremni smo da sa Zapadom radimo na problemima, jer želimo diplomatsko rešenje, prekid vatre i mirovne pregovore", dodao je Orban tokom razgovora sa presednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem u Kairu.

15.18 Proruski zvaničnik tvrdi da su tenkovi leopard primećeni kod Bahmuta

Tenkovi Leopard nemačke proizvodnje primećeni su u blizini Bahmuta, sudeći po savetniku čelnika samoproglašene Donjecke narodne republike.

"Postoje tvrdnje da su se Leopardi pojavili u blizini Artemjovska (rusko ime za Bahmut), naveo je Jan Gagin da rusku državnu televiziju "Rusija 1", prenosi CNN. 

CNN navodi da nije mogao nezavisno da proveri Gaginove tvrdnje. 

15.16 IEA: Ruski prihodi od nafte i gasa pali za skoro 40 odsto u januaru

Prihodi Rusije od izvoza nafte i gasa opali su skoro 40 odsto u januaru zbog ograničenja cena i zapadnih sankcija, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku, preneo je Rojters. Prema podacima IEA, ruski prihodi od izvoza nafte i gasa iznosili su 18,5 milijardi dolara u januaru, 38 odsto manje u odnosu na 30 milijardi dolara koliko je Moskva inkasirala u januaru prošle godine, mesec dana pre invazije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju. 

Izvršni direktor Agencije Fatih Birol ocenio je da su mere Zapada usmerene na ruski izvoz energenata postigle cilj - stabilizacija tržišta nafte i smanjenje prihoda Moskve od izvoza nafte i gasa. 

AP Photo/Manu Brabo, File

 

14.25 Rusko ministarstvo odbrane: Sprečena dva pokušaja napada dronovima

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je preko noći osujetilo dva pokušaja ukrajinskih napada na rusku teritoriju dronova. 

"Kijev je pokušao da upotrebi bespilotne letelice za napad na civilnu infrastrukturu na teritoriji Krasnodara i Republici Adigeji. Oba drona su onesposobljena i skrenuta sa putanje. Jedna bespilotna letelica pala je u polje, druga bespilotna letelica, skrenuvši sa putanje, nije nanela štetu ciljanom objektu civilne infrastrukture", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

14.22 Čižov: Rusija spremna da pregovara o novom sporazumu START, mora uključiti i nuklearne potencijale Britanije i Francuske 

Rusija je spremna da pregovara sa NATO-om o novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, ali bi taj sporazum trebalo da uključi nuklearne potencijale Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, rekao je danas zamenik predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost Rusije Vladimir Čižov, preneo je TASS. Opširnije u odvojenoj vesti.

12.21 Stoltenberg: Članstvo Ukrajine u NATO je dugoročna perspektiva

Ukrajina će postati članica NATO, ali to je dugoročna perspektiva, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom posete Finskoj.

"NATO zemlje su saglasne da Ukrajina treba da postane članica Alijanse, ali to je istovremeno i dugoročna perspektiva", kazao je Stoltenberg, pozivajući da se izgradi „okvir“ kako bi se izbegla svaka nova invazija u budućnosti. Stoltenbergovi je u poseti Finskoj, koja je podnela zahtev da se pridruži NATO.

11.42 Rusko ministarstvo: Zatvaranje aerodroma je bilo deo vežbe

Ruski izvori, uključujući Tass, prenose saopštenje ruskog ministarstva odbrane u kojem se tvrdi da je zatvaranje vazdušnog prostora oko Sankt Peterburga jutros bilo deo vežbe. 

"Dežurne snage zapadne zone odgovornosti za PVO su 28. februara izvele obuku o interakciji sa civilnim organima kontrole letenja. Tokom obuke, dežurne snage PVO su razradile pitanja otkrivanja, presretanja i identifikacije navodne mete napadača, kao i interakciju sa hitnim službama i agencijama za sprovođenje zakona u slučaju vanredne situacije", navodi se u saoštenju koje MInistarstva koje prenose ruski mediji.

11.30 Peskov: Rusija otvorena za pregovore, ali ne odustaje od četiri ukrajinska regiona

Kremlj je ponovio stav da je Rusija otvorena za pregovore o okončanju ukrajinskog sukoba, ali da se nove "teritorijalne realnosti" ne mogu ignorisati.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se Rusija nikada neće odreći svojih pretenzija na četiri ukrajinska regiona koje je Moskva pripojila prošle godine nakon referenduma koji su Kijev i Zapad proglasili lažnim i nezakonitim, prenosi Rojters.

11.11 Nexta: Požar na skladištu nafte Rosnjeft, napali su ga bespilotne letelice

„Prema preliminarnim podacima, dva drona punjena eksplozivom oštetila su zgradu kotlarnice pored skladišta nafte u Tuapseu (Krasnodar). Oštećen je sistem grejanja menze. Posle eksplozije ostala su dva kratera dubine jedan i po metar“, pišu ruski mediji, a prenosi Nexta.

11.06 Obnovljeni letovi na aerodromu u Sankt Peterburgu

Letovi na aerodromu Pulkovo u Sankt Peterburgu obnovljeni su posle današnje jednosatne obustave, nakon vesti o neidentifikovanom objektu na nebu iznad tog ruskog grada. Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin bio u potpunosti obavešten o situaciji.

Gradske vlasti Sankt Peterburga u objavi na Telegramu nisu navele razlog obustave letova, nakon što su ruski mediji javili da je na nebu iznad grada uočen neidentifikovani objekat nalik dronu. 

10.01 Prekid svih letova na aerodromu u Sankt Peterburgu, mediji tvrde zbog drona

Svi letovi na aerodromu Pulkovo u Sankt Peterburgu danas su privremeno obustavljeni, saopštile su gradske vlasti dok ruski mediji javljaju da je na nebu iznad grada uočen neidentifikovani objekat nalik dronu.  Vlasti Sankt Peterburga u objavi na Telegramu nisu navele razlog obustave letova koja će biti na snazi do 12 sati po lokalnom vremenu, preneo je Rojters. Kako javlja TASS pozivajući se na neimenovani izvor, zatvoren je vazdušni prostor u radijusu od 200 kilometara oko Pukova do 13.20 časova po lokalnom vremenu. Ruski portal Baza navodi da je neidentifikovani objekat uočen na nebu i da su upućeni borbeni avioni da ispitaju tvrdnje. 

 

 

09.43 Sirene za lažnu vazdušnu opasnost u Rusiji posle hakerskog napada na servere

U više regiona u Rusiji oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost posle hakerskih napada na servere radio i TV stanica, izjavio je portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije. On je za TASS rekao da su radio stanice i TV kanali u nekim regionima emitovali zvuk sirena za vazdušnu opasnost, pošto su njihovi serveri bili hakovani.

"Rusko Ministarstvo za vanredne situacije obaveštava da su te informacije lažne i netačne", istakao je taj portparol.

Prethodno je objavljeno da su, kako prenosi TASS, hakeri prekinuli radio programe u regionu Voronjež i na Krimu da bi emitovali upozorenja na vazdušnu opasnost uz poziv lokalnom stanovništvu da se uputi u skloništa.

09.11 Portparol Stejt departmenta: Kina veoma jasno zauzela stranu Rusije u ratu 

Kina je "veoma jasno" zauzela stranu Rusije i bila je "sve, samo ne iskrena" u pokušajima da se dovede mir u Ukrajinu, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs na konferenciji za medije.

Iako je "Kina pokušala da zadrži privid neutralnosti", pružila je Rusiji "diplomatsku, političku, ekonomsku i verbalnu podršku", rekao je Prajs novinarima. Opširnije u odvojenom tekstu.

08.50 Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Situacija oko Bahmuta "ekstremno napeta"

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirskij izjavio je danas da je situacija oko opkoljenog Bahmuta "ekstremno napeta."

"Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio u bitku najspremnije jurišne odrede Vagnera koji pokušavaju da probiju naše odbrambene linije i opkole Bahmut", izjavio je Sirskij, prema saopštenju Vojnog medijskog centra Ukrajine na Telegramu.


Euronews

07.40 Moskva: SAD planiraju provokaciju u Ukrajini, biće upotrebljen otrov B-Zet

Šef snaga radijacijske, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov tvrdi da SAD u Ukrajini planiraju da upotrebe borbenu psihotropnu otrovnu supstancu B-Zet (BZ), koju su Amerikanci koristili tokom Vijetnamskog rata.

„Činjenice da su Ukrajini istovremeno isporučene otrovne hemikalije i sredstva zaštite od njih ukazuju na pokušaj sprovođenja provokacije velikih razmera upotrebom vojne psihotropne otrovne supstance B-Zet tokom sukoba “, ocenio je Kirilov, prenosi RIA Novosti.

Kirilov je dodao da ta hemikalija izaziva akutnu psihozu, dezorijentaciju, halucinacije i oštećenje pamćenja.

07.38 Japan uveo sankcije za još 48 pojedinaca i više od 90 ruskih privrednih subjekata

Japan je danas proširio listu sankcionisanih pojedinaca i privrednih subjekata Rusije, zamrznuvši imovinu 48 ljudi, medju kojima zamenika ministra odbrane Viktora Goremikina i izvršnog direktora Kalašnjikova Alana Lušnjikova. Novu listu sankcionisanih objavilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je TASS. Novim restriktivnim merama Japana uperenim protiv Rusije zbog rata u Ukrajini obuhvaćene su Rosbanka, brodogradilište Zvezdočka i još 91 pravni subjekat.
Imovina je zamrznuta za 73 firme, dok se na još 21 organizaciju, uključujući, kako navodi ruska agencija, privatnu vojnu kompaniju Vagner i instituciju za primenu standarda Rosstandard odnosi zabrana izvoza.

07.25 Nova pomoć SAD Ukrajini

SAD će obezbediti još osam milijardi dolara podrške Ukrajini u narednim mesecima, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen u Kijevu. 

"Sjedinjene Države su ponosne što su najveći bilateralni donator Ukrajine. Naša podrška je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju“, rekla je između ostalog Jelen u razgovoru sa Zelenskim.

08.23 Zelenski: Naš položaj u Bahmutu sve teži

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je juče da je situacija oko Bahmuta sve teža. Dodao je da ruske snage "neprestano uništavaju" sve što se može iskoristiti kao zaštita za položaje ukrajinske vojske, za utvrđivanje i odbranu. "Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji", rekao je ukrajinski predsednik.

Associated Press

07.22 Dvojica ruskih vojnika osuđeni u Ukrajini na devet i deset godina zatvora

Ukrajinski sud osudio je dvojicu zarobljenih pripadnika ruskih snaga optuženih za učešće u ruskom granatiranju stambenih naselja na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti (SBU). SBU je u saopštenju navela da je jedan od vojnika osuđen na devet zatvora, a drugi na deset godina zatvora, prenosi Rojters.

07.11 Američka ministarka finansija u poseti Kijevu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen bila je juče u iznenadnoj poseti Kijevu potvrdila podršku SAD Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i najavila još veću ekonomsku pomoć Vašingtona. Ona se sastala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i najvišim zvaničnicima te zemlje i ponovila uveravanja predsednika Džoa Bajdena, koji je pre nedelju dana posetio Kijev, da će "Amerika biti uz Ukrajinu dokle god bude potrebno", preneo je Rojters.

07.05 Gutereš: Neophodno obnoviti Deklaraciju o ljudskim pravima

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je poštovanje za ljudska prava "krenulo unazad", i da je neophodno obnoviti Univerzalnu deklaraciju ljudskih prava, 75 godina nakon što je taj dokument potpisan. On je ukazao na rat u Ukrajini, kao i na pretnje ljudskim pravima koje predstavljaju glad, siromaštvo i klimatske promene, pa zato smatra da je Deklaracija "sa svih strana pod napadima".

06.50 Eksplozije u Zaporožju, Ukrajina oborila 11 ruskih dronova

Najmanje tri eksplozije dogodile su se juče u Zaporožju, koji je trenutno pod kontrolom Kijeva, izjavio je lider pokreta 'Stojimo uz Rusiju' Vladimir Rogov. Ruska agencija TASS prenela je da su se u istočnim delovima Ukrajine začule sirene za vazdušnu opasnost, kao i da su eksplozije prijavljene u Kijevu, Hmeljnickom, kao i u Žitomirskoj oblasti.

Euronews

Komentari (0)

Evropa