Fokus

Portparol Stejt departmenta: Kina veoma jasno zauzela stranu Rusije u ratu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

08:39

Portparol Stejt departmenta: Kina veoma jasno zauzela stranu Rusije u ratu
Ned Prajs - Copyright Tanjug AP/Kevin Lamarque

veličina teksta

Aa Aa

Kina je "veoma jasno" zauzela stranu Rusije i bila je "sve, samo ne iskrena" u pokušajima da se dovede mir u Ukrajinu, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs na konferenciji za medije.

Iako je "Kina pokušala da zadrži privid neutralnosti", pružila je Rusiji "diplomatsku, političku, ekonomsku i verbalnu podršku", rekao je Prajs novinarima.

"Kina je rekla svetu da, suštinski, ne bira stranu, već je pokušala sebe da postavi kao iskrenog posrednika. Međutim, u rečima i na delu, Kina je bila sve samo ne iskren posrednik. Da ostavimo po strani pomoć u naoružanju - za koju  ne verujemo da ju je Kina još poslala, ali verujemo da je razmatra - Kina je već pružila Rusiji važne oblike pomoći u kontekstu agresije na Ukrajinu", dodao je Prajs.

"Rusiji je pružila diplomatsku, političku, ekonomsku i verbalnu podršku, time što je ponavljala rusku opasnu propagandu, njihove laži i dezinfomracije na svetskoj sceni", istakao je portparol Stejt departmenta.

On je dodao da se nada kako će Kina "početi da koristi svoj uticaj na konstruktivan način".

"Postoje zemlje na svetu koje, ako ćžele da privedu kraj ratu, mogu imati značajan uticaj na Rusiju i druge ključne države. Kina sigurno pada pod tu kategoriju. Međutim, bar do sada, bez obriza na to šta Kina kaže, videli smo da jasno zauzimaju stranu u ratu", istakao je Prajs.

"Ukoliko su ozbiljni u namerama da privedu rat kraju, mogli bi da utiču na vladu u Moskvi na konstruktivan način", dodao je portparol Stejt departmenta.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

28.02.2023 09:41

Ништа ту још није "веома јасно". Било би "веома јасно" ако би Кина послала своје оружије и своју војску у одбрану русије. Русија има право да се брани (да парафразирамо америчке портпароле када говоре о израелским бомбардовањима палестинаца). А ако буде било потребе, надам се да ће Кина то и учинити.

Svet