Aktuelno iz kulture

"Večni Kijev": Ukrajinski kompozitor novim albumom čuva sećanje na zvukove grada

Komentari

Autor: Euronews

27/02/2023

-

19:46

"Večni Kijev": Ukrajinski kompozitor novim albumom čuva sećanje na zvukove grada
"Večni Kijev": Ukrajinski kompozitor novim albumom čuva sećanje na zvukove grada - Copyright Prinstscreen YouTube/Vedel School

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski kompozitor Oleg Špudejko želeo je da zvukove Kijeva, svog rodnog grada, sačuva na svom novom albumu koji je objavljen na godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu.

"Odrastao sam u gradu i proveo u njemu 37 godina. Dok nisam otišao iz Kijeva, nisam shvatao koliko je on snažan deo mog identiteta", rekao je umetnik za Euronews.

Špudejko, koji nastupa pod scenskim imenom Hajnali, bio je u Kijevu kada ruske trupe upale u grad 24. februara prošle godine. Nakon što je evakuisao svoju porodicu i preselio se u Lavov, vratio se na kratko mesec dana kasnije, kako bi video da li se njegov doživljaj grada promenio. Otkrio je da su mu se čula izoštrila i da može da čuje svaki zvuk.

"Osetio sam da je grad živ. Mi Kijevljani želeli smo da to sačuvamo, da to nekako prigrlimo, da sprečimo da se ošteti. Nisam znao tada šta s tim da radim, a tek kad sam se malo distancirao, shvatio sam da ovakvim albumom mogu da pomognem gradu na umetnički način", ispričao je kompozitor.

"Kyiv Eternal" je njegovo ljubavno pismo gradu i drugačiji je od Špudejkovih uobičajenih radova, koji uglavnom pripadaju žanru savremene elektronske muzike.

Ovde je umetnik kombinovao snimke koje je napravio u gradu tokom deset godina sa ambijentalnom muzikom koju je komponovao u istom vremenskom periodu.

"Za mene je to način da pamtim grad i našu prošlost. To je takođe nada za našu budućnost. Album doživljavam vrlo lično, ali se nadam da će rezonovati i sa drugim Ukrajincima, jer ne možemo više da se vratimo u prošlost. Ovo je moj način da se nosim s ovom traumom", ispričao je Špudejko.

On objašnjava da su snimci nastali u vreme kada se zajedno sa kolegom bavio dokumentovanjem akustične ekologije koja obuhvata zvukove gradova.

Ideja očuvanja Kijeva oslikana je i na omotu albuma, gde se nalazi fotografija čuvene gradske statue prekrivene vrećama peska i plastike, kako bi se zaštitila od bombi.

Moć kulture

Špudejko je sada u Nemačkoj, kao i mnogi drugi ukrajinski umetnici koji su bili primorani da napuste rodnu zemlju.

On je zajedno sa njima organizovao događaje i koncerte, kako bi prikupio pomoć za svoje sunarodnike. Tako je u aprilu prošle godine nastupao u skloništima u Lavovu, kako bi prikupio novac za humanitarnu pomoć.

Iako su ukrajinski umetnici dobili podršku Uneska i Evropske komisije, Špudejko kaže da je potrebno raditi na njihovoj vidljivosti, kao i prisutnosti ukrajinske kulture na svetskom nivou. On smatra da je pojedinima u svetu zabave i kulture postalo zamorno da vide predsednika Volodimira Zelenskog na velikim događajima.

"Političari su obično prezreni. Čak i kad se nekima od njih dive, to ne traje dugo. S kulturom je drugačije. Teško je da nam kultura dosadi. To radi dugoročno i sada nam je preko potrebno", rekao je Špudejko za Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura