Evropa

Čižov: Rusija spremna da pregovara o novom sporazumu START, mora uključiti i nuklearne potencijale Britanije i Francuske

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

14:18

Čižov: Rusija spremna da pregovara o novom sporazumu START, mora uključiti i nuklearne potencijale Britanije i Francuske
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je spremna da pregovara sa NATO-om o novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, ali bi taj sporazum trebalo da uključi nuklearne potencijale Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, rekao je danas zamenik predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost Rusije Vladimir Čižov, preneo je TASS.

"Kao što je rekao naš predsednik (Vladimir Putin), nismo protiv učešća NATO-a u daljim razgovorima o ovom pitanju, što će, naravno, značiti da će ovaj ili novi ugovor obuhvatiti nuklearne potencijale Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske“, rekao je Čižov u intervjuu za televizijski kanal Rusija-24.

"Teško je sada govoriti o bilo kakvim konstruktivnim razgovorima ili dogovorima u ovoj sferi. Trenutni nivo geopolitičke konfrontacije i tenzija u svetu je toliko visok da svaki razgovor izgleda problematično", rekao je on.

Čižov je kazao da će, kada to bude moguće, Rusija insistirati da se uzmu u obzir nuklearni potencijali Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

Ugovor između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja Novi START potpisan je 2010. godine i stupio je na snagu 5. februara 2011. 

Dokument predviđa da sedam godina nakon stupanja na snagu svaka strana ne bi trebalo da ima više od ukupno 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih projektila ICBM, balističkih projektila lansiranih sa podmornica SLBM i strateških bombardera i ne više od 1.550 raspoređenih bojevih glava, ukupno 800 raspoređenih i neraspoređenih ICBM lansera, SLBM lansera i strateških bombardera.

U obraćanju naciji 21. februara, ruski predsednik Vladimir Putin je najavio da je Rusija suspendovala svoje učešće u Novom START ugovoru, ali da se ne povlači iz njega.

Putin je naglasio da ruska strana pre nego što se vrati na raspravu o produženju Ugovora o novom START-u želi da se uveri da će Novi START uzeti u obzir ne samo arsenale Sjedinjenih Država, već i zalihe drugih nuklearnih sila NATO-a, odnosno Velike Britanije i Francuske.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa