Evropa

RAT U UKRAJINI Kadirov najavio osnivanje privatne vojske, Kijev: Bili smo opasno blizu nuklearne katastrofe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/02/2023

-

09:02

RAT U UKRAJINI Kadirov najavio osnivanje privatne vojske, Kijev: Bili smo opasno blizu nuklearne katastrofe
RAT U UKRAJINI Kadirov najavio osnivanje privatne vojske, Kijev: Bili smo opasno blizu nuklearne katastrofe - Copyright Tanjug/AP/Scott Heppell, Emilio Morenatti, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 361. dan rata u Ukrajini. Uoči godišnjice početka invazije najavljena je poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Poljskoj. U međuvremenu, rat u Ukrajini je glavna tema Minhenske bezbednosne konferencije koja je okupila brojne lidere. 

Ključni događaji:

  • Borelj: Vanredni sastanak ministara odbrane EU o Ukrajini 7. i .8. marta 
  • Kadirov najavio osnivanje sopstvene privatne vojske po uzoru na Vagner grupu
  • Makron: Francuska želi da Rusija bude poražena, ali ne želi da je "slomi"
  • Duda: Bajdenova poseta Poljskoj od globalnog značaja
  • Saveznička isporuka borbenih aviona Ukrajini pitanje vremena, tvrde ukrajinski zvaničnici
  • Američka vlada razgovarala sa Ilonom Maskom o upotrebi satelita Starlink u Ukrajini 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

    Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.02 Zelenski i Makron: Podrška Francuske mirovnom planu od deset tačaka

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim da će podržati njegov mirovni plan „na međunarodnoj sceni“. Makron je „ponovo potvrdio svoju posvećenost mirovnom planu u deset tačaka koji je predložio predsednik Zelenski i uverio ga da će podržati ovu inicijativu na međunarodnoj sceni tokom budućih diplomatskih događaja“, saopštila je Jelisejska palata.

Zelenski je, s druge strane, na Tviteru pohvalio „nastavak prijateljskog dijaloga“ sa Makronom i potvrdio da su razgovarali o „sprovođenju mirovnog plana“.

 

 

 

21.23 Zelenski: Rusima nanosimo značajne gubitke na istoku

Ukrajinski vojnici nanose "posebno značajne" gubitke ruskim snagama u blizini grada Vuhlera na istoku, rekao je Volodomir Zelenski.  U svom večernjem obraćanju na društvenim mrežama rekao je da Ukrajinske oružane snage "izravnavaju situaciju" i pripremaju se za akcije "za blisku budućnost".

"Naravno, vojna pitanja, detalji obaveštajnih operacija nešto su o čemu ne možete sve reći. Ali želim da kažem da naši ljudi trenutno imaju predvidljivost. I osjećaj da Ukrajina kreće prema svojim ciljevima", rekao je.

 

20.13 Ukrajina traži od SAD da pošalju borbene avione F-16

Na marginama Minhenske bezbednosne konferencije ukrajinski zvaničnici pozvali su danas članove američkog Kongresa da utiču na predsednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, navodeći da bi savremeni borbeni avioni povećali sposobnost ukrajinskih snaga da se bore sa ruskim raketnim napadima.

"Rekli su nam da žele borbene avione tipa F-16 da bi potisnuli neprijateljsku protivvazdušnu odbranu", izjavio je senator Mark Keli, bivši astronaut koji je u američkim ratnim operacijama bio pilot lovaca američke mornarice.

10.00 Nove optužbe iz Moskve 

Rusija je saopštila danas da Ukrajina planira da uoči predstojeće sednice SB UN izazove nuklearni incident na svojoj teritoriji i da krivicu svali na Moskvu, ali u saopštenju zvanične Moskve nisu pruženi dokazi za ovo upozorenje, prenosi Rojters.

17.25 Borelj: Vanredni sastanak ministara odbrane EU o Ukrajini 7. i .8. marta 

Vanredni sastanak ministara odbrane EU biće održan 7. i 8. marta radi koordinacije dodatnih isporuka oružja i municije Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Prva i najhitnija stvar koju geopolitička Evropa mora da uradi jeste da naoruža Ukrajinu, rekao je on, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove. On je istakao da Rusija ne može da dobije ovaj rat i da Ukrajina mora da pobedi.

Tanjug/AP

 

16.19 Kadirov najavio osnivanje sopstvene privatne vojske po uzoru na Vagner grupu

Čečenski lider i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, Ramzan Kadirov, izjavio je danas da planira da jednog dana osnuje svoju privatnu vojnu kompaniju po uzoru na Vagner grupu Jevgenija Prigožina, prenosi Rojters.  Kadirov je u objavi na Telegramu naveo da su vojnici Vagner grupe boreći se sa ruskim trupama u Ukrajini, postigli "impresivne rezultate“. 

"Kad završim državnu službu, ozbiljno planiram da konkurišem dragom bratu Jevgeniju Prigožinu i da osnujem sopstveno vojno preduzeće. Mislim da ću uspeti", napisao je Kadirov.

„Možemo sa sigurnošću reći da je Vagner pokazao hrabrost  i stavio tačku na diskusije o tome da li ili nisu potrebne takve privatne vojne kompanije“, rekao je Kadirov, koji predvodi Čečensku Republiku od 2007. 

15.50 Kalas: Rusija mora da odgovara za zločine ako želi dobre odnose sa Zapadom

Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je danas da ako Rusija namerava da ima bilo kakve šanse za razvoj normalnih odnosa sa Zapadom, mora nakon rata u Ukrajini da bude izvedena ''pred lice pravde'' za ratne zločine, kao i za odluku da izvrši invaziju na suseda. Ona je navela da se sukob u Ukrajini ne može završiti mirovnim sporazumom koji cepa tu zemlju i ne poziva Moskvu na odgovornost. ''Mislim da ne može postojati uobičajen odnos sa državom parijom, koja nije odustala od imperijalističkih ciljeva. Ako ne naučimo ovu lekciju i ne procesuiramo zločince, ratni zločini će se nastaviti'', rekla je Kalas novinarima na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, prenosi AP.

14.07 Peskov: Zapad ne pokazuje spremnost za mirovne inicijative u Ukrajini

Zapad još ne pokazuje bilo kakvu spremnost za mirovne inicijative za situaciju u Ukrajini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju Rosija 1.

"Za sada kolektivni Zapad nije spreman niti otvoren prema mirovnim inicijativama", rekao je on, preneo je TAS S.

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Smatra da će ideja predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o razgovorima između ruskog i američkog lidera Vladimira Putina i Džozefa Bajdena teško dobiti podršku na Zapadu.

"Teško je očekivati bilo kakvu vrstu reciprociteta ili odgovora na takav poduhvat od bilo kog člana kolektivnog Zapada", kazao je on.

Lukašenko je ranije pozvao Bajdena u Minsk, rekavši da je voljan da dogovori sastanak između njega i Putina.

13.28 Energoatom: Ruske rakete proletele "opasno blizu" nuklearne elektrane

Dve ruske rakete ispaljene u subotu proletele su "opasno blizu" nuklearne elektrane na jugu Ukrajine, saopštilo je državno telo Energoatom.

Energoatom, koji upravlja nuklearnim postrojenjima u zemlji, saopštilo je da su u 8.25 i 8.27 sati po lokalnom vremenu zabeležene dve krstareće rakete koje su letele pored nuklearne elektrane "Južna Ukrajina". Elektrana se nalazi u regionu Mikolajeva, 128 kilometara severno od ukrajinske obale Crnog mora. Ukrajinski zvaničnici su rekli da su četiri rakete Kalibr lansirane iz Crnog mora, a da su dve presreli sistemi protivvazdušne odbrane.

"Pretnja od udara u reaktor sa mogućim posledicama - nuklearnom katastrofom, ponovo je bila velika. Ovo je još jedan akt nuklearnog terorizma Ruske Federacije koji ugrožava bezbednost celog sveta", rekli su ukrajinski zvaničnici.

To telo je takođe apelovalo na Međunarodnu upravu za atomsku energiju da preduzme "sve moguće mere za zaustavljanje ruskog nuklearnog terorizma" i da uspostavi "zonu zabrane letova nad svim nuklearnim oblastima Ukrajine".

11.22 Ukrajina: Rusija izgubila 143.000 vojnika od početka rata

Rusija je pretrpela skoro 143.000 žrtava od početka rata u Ukrajini, navodi ukrajinska vojska. U najnovijem ažuriranju ukrajinskog Minsitarstva odbrane navodi se da je broj žrtava na ruskoj strani dostigao 142.860, što je za 590 više nego juče. Takođe se navodi da je uništeno 3.310 t enkova i 6.545 borbenih oklopnih vozila.

10.59 Borelj: Zapad mora da pruži veću vojnu podršku Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je danas da Zapad mora da obezbedi još vojne pomoći Ukrajini i ubrza svoje isporuke. "Mora se uraditi mnogo više i mnogo brže. Još postoji mnogo toga što treba da se uradi. Moramo povećati i ubrzati našu vojnu podršku", rekao je Borelj govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, preneo je Rojters. Borelj je kazao da podržava estonski predlog za EU da se kupi municija u ime članica kako bi pomogle Ukrajini.

09.01 Antonov: SAD optužbama na račun Rusije pokušavaju da opravdaju svoje zločine

 Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je danas da Vašington pokušava da opravda sopstvene akcije za podsticanje ukrajinske krize, optužbama za navodne zločine Moskve u Ukrajini i ukazao na "beskrajno pumpanje" Kijeva oružjem.

"Nekada su Amerikanci govorili da će Ukrajinu snabdevati isključivo odbrambenim naoružanjem, a sada prenose teška oklopna vozila, artiljeriju, višecevne bacače raketa. SAD snabdevaju naciste obaveštajnim podacima, obučavaju militante", rekao je ambasador, prenela je RIA Novosti.

Diplomata je napomenuo da SAD ignorišu činjenicu da ukrajinska koristi zabranjenu municiju, koja se, kako je rekao, u velikim količinama uvozi u Ukrajinu. Osim toga, kako je naveo, Vašington "radije okreće leđa jezivim scenama pogubljenja zarobljenih ruskih vojnika". Ruski ambasador je rekao da je "ovakva dvoličnost SAD nečuvena".

08.56 Kličko: Naravno da bih voleo da nokautiram Putina, ali to je samo fantazija

Gradonačelnik Kijeva i bivši svetski šampion u boksu, Vitalij Kličko, priznao je da sanja da uđe u ring sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, navodeći da bi "voleo da nokautira Putina“, ali da je to "samo fantazija". Kličko je na pitanje novinara Bilda da li bi nokautirao Putina odgovorio: "Naravno da bih voleo da nokautiram Putina, ali to je samo fantazija". Prema oceni Klička, "Putin trenutno doživljava svoj lični nokaut na frontu", gde se, kako je naveo, ukrajinski vojnici herojski bore i nanose teške poraze ruskoj vojsci. Gradonačelnik Kijeva je izrazio uverenje da će Ukrajina pobediti u ratu sa Rusijom, ali je istakao da joj je hitno potrebno više oružja, municije i borbenih aviona.

AP/Markus Schreiber

 

08.45 Sunak: Britanija spremna da podrži saveznike da sada pošalju avione Ukrajini

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je da je London "spreman da podrži sve saveznike ukoliko mogu sada da pošalju borbene avione Ukrajini". Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Sunak je rekao da je Britanija spremna da prevodi obuku ukrajinskih pilota i ponovio poziv saveznicima da udvostručne podršku, preneo je "Skaj njuz". Ranije, Sunak je kazao da je "apsolutno razumno" da NATO pošalje dalekometno oružje Ukrajini, kako bi mogla da "sprovede kontraofanzivu kojom će isterati Rusiju sa ukrajinske teritorije".

08.15 Američke vlasti razgovarale sa Maskom o upotrebi satelita Starlink u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da su predsetavnici američke vlade razgovorala sa milijarderom Ilonom Maskom o korišćenju satelita Starlink u Ukrajini. Upitan tokom intervjua za TV mrežu NBC Njuz, da li su SAD zamolile Maska da ukrajinskoj vojsci ne ograničava usluge Starlinka, Blinken je odgovorio: "Ne mogu da podelim s vama sadržaj nijednog razgovora, ali mogu da kažem da smo razgovarali".

07.50 Makron: Francuska želi da Rusija bude poražena, ali ne želi da je "slomi"

Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, ali ne želi da je "slomi", saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron.

"Ne mislim, kao neki ljudi, da moramo težiti totalnom porazu Rusije, napadajući Rusiju na njenom tlu. Ti posmatrači žele, pre svega, da slome Rusiju. To nikada nije bio stav Francuske i nikada neće biti naš stav", rekao je Makron u intervjuu listu “Žurnal di dimanš”.

Associated Press

07.35 Duda: Bajdenova poseta Poljskoj donosi globalno značajan razvoj događaja

Predsednik Poljske Adnžej Duda izrazio je uverenje da će dvodnevna poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena povodom obeležavanja godišnjice ruske invazije na Ukrajinu proizvesti razvoj događaja od globalnog značaja.

"Ne sumnjam da će poseta predsednika Bajdena Poljskoj i njegovo obraćanje u Varšavi biti od globalnog značaja", rekao je poljski predsednik na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i podsetio da će naredna poseta američkog predsednika biti njegova druga poseta Poljskoj u periodu od samo godinu dana, prenosi AP.

Bajden bi u utorak trebalo da stigne u Varšavu, a, kako se navodi u saopštenju Bele kuće, tokom boravka u Evropi planira susrete sa liderima devet zemalja istočnog krila NATO i namerava da održi govor o tome "kako su SAD okupile svet da podrži narod Ukrajine".

07.10 Kuleba: Saveznici će isporučiti Ukrajini borbene avione, to je pitanje vremena

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba juče je izjavio da je siguran da će saveznici na kraju isporučiti borbene avione kako bi joj pomogli da se odbrani od Rusije.

"Rizikovaću da kažem da će Ukrajina dobiti avione, to je pitanje vremena i procedure", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, preneo je Rojters.

Saveznici su obećali Kijevu borbene tenkove, a u toku su razgovori oko slanja raketa većeg dometa, navela je agencija i dodala da ukrajinski partneri oklevaju oko obezbeđivanja borbenih aviona.

06.40 Blinken: Ruske snage i zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini

Na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica, utvrdio sam da su pripadnici ruskih snaga i drugi ruski zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, vršili su silovanja i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima, deportovali su stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući i decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica, naveo je Blinken, saopštio je Stejt department.

Komentari (0)

Evropa