Evropa

RAT U UKRAJINI Makron: Francuska želi da Rusija bude poražena, ali ne želi da je "slomi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/02/2023

-

08:51

RAT U UKRAJINI Makron: Francuska želi da Rusija bude poražena, ali ne želi da je "slomi"
RAT U UKRAJINI Makron: Francuska želi da Rusija bude poražena, ali ne želi da je "slomi" - Copyright Tanjug/AP/Scott Heppell, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 360. dan rata u Ukrajini. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta, na istoku zemlje. Volodimir Zelenski pozvao juče lidere u Minhenu da pojačaju vojnu podršku Kijevu. Sada je izvanično da je MMF postigao dogovor sa Ukrajinom što je otvorilo put razgovorima o programu kreditiranja.

Ključne stvari:

  • Bela kuća: Vagner grupa izgubila više od 30.000 vojnika u Ukrajini
  • MMF postigao dogovor sa Ukrajinom, slede razgovori o programu kreditiranja
  • Zelenski: Ne sme da bude tabua u snabdevanju Ukrajine oružjem
  • Šolc: Saveznici, pošaljite tenkove Ukrajini sada

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.31 Makron: Francuska želi da Rusija bude poražena, ali ne želi da je "slomi"

Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, ali ne želi da je "slomi", saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron.

"Ne mislim, kao neki ljudi, da moramo težiti totalnom porazu Rusije, napadajući Rusiju na njenom tlu. Ti posmatrči žele, pre svega, da slome Rusiju. To nikada nije bio stav Francuske i nikada neće biti naš stav", rekao je Makron u intervjuu listu “Žurnal di dimanš”.

Makron je izazvao kritike nekih saveznika u NATO-u zbog različitih poruka u vezi sa svojom politikom prema sukobu između Ukrajine i Rusije, dok neki smatraju Pariz slabom karikom u zapadnom savezu, navodi Rojters. Francuski predsednik je u petak pozvao saveznike da pojačaju vojnu podršku Ukrajini, navodi britanska agencija.

Tanjug/AP/Peter Kneffel

 

21.50 Duda: Bajdenova poseta Poljskoj donodi globalno značajan razvoj događaja

Predsednik Poljske Adnžej Duda izrazio je uverenje da će dvodnevna poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena povodom obeležavanja godišnjice ruske invazije na Ukrajinu proizvesti razvoj događaja od globalnog značaja.

"Ne sumnjam da će poseta predsednika Bajdena Poljskoj i njegovo obraćanje u Varšavi biti od globalnog značaja", rekao je poljski predsednik na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i podsetio da će naredna poseta američkog predsednika biti njegova druga poseta Poljskoj u periodu od samo godinu dana, prenosi AP.

Bajden bi u utorak trebalo da stigne u Varšavu, a, kako se navodi u saopštenju Bele kuće, tokom boravka u Evropi planira susrete sa liderima devet zemalja istočnog krila NATO i namerava da održi govor o tome "kako su SAD okupile svet da podrži narod Ukrajine".

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je danas u Minhenu da će Bajden "održati veoma značajan govor u Poljskoj sledeće nedelje".

"Mislim da će verovatno govoriti o putu koji smo zajedno prevalili tokom prošle godine, o tome gde smo danas i, kao što sam rekao, o našoj trajnoj posvećenosti uspehu Ukrajine", rekao je Blinken.

19.19 Holandija smanjuje broj ruskih diplomata, zatvara konzulat u Sankt Peterburgu

Holandska vlada saopštila je da će ograničiti broj ruskih diplomata u ambasadi u Hagu i zatvoriti svoj konzulat u Sankt Peterburgu. Vlada je rekla da će smanjiti broj ruskih diplomata u ambasadi u Hagu tako da on odgovara broju holandskih diplomata u ambasadi u Moskvi, prenosi Rojters.

Odlukom vlade će od 21. februara biti zatvorena i ruska trgovačka kancelarija u Amsterdamu.

"Rusija i dalje pokušava da pod maskom diplomatije tajno ubaci obaveštajce u Holandiju. Ne možemo i ne smemo to da dozvolimo," izjavio je ministar spoljnih poslova Holandije Vopke Hoekstra.

Hoekstra je dodao da Rusija istovremeno odbija da izda vize holandskim diplomatama koji rade u konzulatu u Sankt Peterburgu ili u ambasadi u Moskvi.

14.50 Kuleba: Saveznici će isporučiti Ukrajini borbene avione, to je pitanje vremena

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je siguran da će saveznici na kraju isporučiti borbene avione kako bi joj pomogli da se odbrani od Rusije.

"Rizikovaću da kažem da će Ukrajina dobiti avione, to je pitanje vremena i procedure", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, preneo je Rojters.

Saveznici su obećali Kijevu borbene tenkove, a u toku su razgovori oko slanja raketa većeg dometa, navela je agencija i dodala da ukrajinski partneri oklevaju oko obezbeđivanja borbenih aviona.

14.01 Blinken: Ruske snage i zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini

Na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica, utvrdio sam da su pripadnici ruskih snaga i drugi ruski zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, vršili su silovanja i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima, deportovali su stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući i decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica, naveo je Blinken, saopštio je Stejt department.

Ovi akti nisu slučajni ili spontani, oni su deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada Kremlja na ukrajinsko civilno stanovništvo, istakao je on. Smatramo da su zločini protiv čovečnosti najteži zločini, naglasio je on i dodao da je Moskva nanela zapanjujuće razmere ljudske patnje ukrajinskom civilnom stanovništvu, naveo je Blinken.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

13.20 Sunak i Šolc: Ojačati ukrajinsku odbranu dugoročno

Britanski premijer Riši Sunak naglasio je da je potrebno razmotriti pojačavanje ukrajinske odbrane dugoročno, tokom sastanka sa nemačkim kolegom Olafom Šolcom u Minhenu, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera.

"Premijer je naglasio da je potrebno da saveznici razmotre, ne samo o obezbeđivanju kratkoročnog mira, već i o jačanju ukrajinske odbrane dugoročno", naveli su iz Sunakove kancelarije, preneo je Rojters. Dodaje se i da su se dvojica lidera dogovorila da treba da se održi rekordan nivo međunarodne podrške Ukrajini. Takođe, složili su se da će slanje tenkova i ostale vojne opreme doneti promenu na bojnom polju, ističe se iz Dauning strita.

12.43 Od početka rata u Ukrajini, Nemačka zaplenila 5,32 milijardi evra Rusiji

Manje od godinu dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, Nemačka je zaplenila rusku imovinu u vrednosti od 5,32 milijarde evra, rečeno je iz nemačkog ministarstva finansija listu "Velt am zontag".

U ovu sumu ulaze brojni ruski entiteti, među kojima je i Centralna banka Rusije, osim pojedinaca i kompanija na listi sankcija Evropske unije. Iz ministarstva, međutim, nisu želeli da odgovore koliko je visoka zamrznuta imovina takozvanih oligarha u Nemačkoj, dodaje "Velt".

12.31 Fon der Lajen: Udružiti snage sa vojnom industrijom da poveća pomoć Kijevu

Evropska unija ima za cilj da udruži snage sa odbrambenim industrijama zemalja članica Unije da bi se ubrzala i povećala proizvodnja municije koja je preko potrebna na ratištu u Ukrajini i za dopunu domaćih vojnih zaliha, izjavila je predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Fon der Lajen je istakla da EU treba da se udruži kao što je to učinila tokom pandemije korone za masovnu proizvodnju vakcine, a da sada treba da ubrza i poveća proizvodnju standardizovane municije koja je, kako je rekla, "Ukrajini očajnički potrebna".

12.23 Eksplozije na zapadu Ukrajine

Dve eksplozije odjeknule su danas zapadnim ukrajinskim gradom Hmeljnjickim, u vreme dok se Ukrajina suočava sa novim raketnim udarama Rusije, rekli su lokalni zvaničnici. Nekoliko regiona je uvelo restrikcije struje iz predsotrožnosti da ne dođe do napada na elektro mrežu, prene oje Rojtes. Hmeljnjicki se nalazi na oko 270 kilometara zapadno od Kijeva.

08.30 Oči svetske javnosti uprte ka Minhenu

Ovogodišnja Minhenska bezbednosna konferencija odvija se pod velom rata u Ukrajini koji se nametnuo kao centralna tema. Za razliku od 2007. kada je predsednik Rusije Vladimir Putin na ovom događaju održao čuveni govor, ove godine nema mesta za ruskog lidera, jer je prema rečima predsedavajućeg konferencije Kristofa Hojzgena, Putin "raskinuo sa civilizacijom". Analitičari ocenjuju da je reč o veoma važnom skupu na kome su prisutne visoke delegacije i da manfestacioni deo konferencija govori kuda to svet ide. Opširnije u posebnom tekstu.

profimedia

 

08.26 Bela kuća: Bajden će u govoru poslati poruku Putinu

Američki predsednik Džo Bajden, koji će godišnjicu rata u Ukrajini obeležiti putovanjem u Poljsku, sledeće nedelje razgovaraće telefonom s francuskim, italijanskim i britanskim kolegama, saopštila je Bela kuća.

Iz Varšave, gde će boraviti u utorak i u sredu, američki predsednik će "uputiti poruku (Vladimiru) Putinu i ruskom narodu", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na konferenciji.

08.24 Bela kuća: Vagner grupa izgubila više od 30.000 vojnika u Ukrajini

Ruska plaćenička vojna kompanija Vagner grupa pretrpela je gubitak od više od 30.000 ljudi u Ukrajini, saopštila je sinoć Bela kuća, prenosi Rojters. Sjedinjene Države procenjuju da su 90 odsto plaćenika Vagner grupe koji su ubijeni u Ukrajini od decembra bili osuđenici, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost  Džon Kirbi.

08.15 Zelenski: Ne sme da bude tabua u snabdevanju Ukrajine oružjem

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u Minhenu na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Holandije Markom Ruteom da u snabdevanju Ukrajine oružjem "ne sme da bude tabua".

"Ukrajina i Holandija se slažu da ne sme da bude tabua u snabdevanju Ukrajine oružjem zato što to štiti ukrajinski suverenitet", izjavio je Zelenski.

08.00 MMF postigao dogovor sa Ukrajinom, slede razgovori o programu kreditiranja

Međunarodni monetarni fond saopštio je juče da je postignut sporazum na nivou tima sa Ukrajinom, što je otvorilo put razgovorima o programu kreditiranja, kao podrška Kijevu u pridruživanju Evropskoj uniji.

MMF je u saopštenju naveo da je inflacija u Ukrajini počela da usporava, a da se ove godine očekuje postepeni ekonomski oporavak.

07.48 Makron: U Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je saveznike da intenziviraju svoju vojnu podršku Ukrajini kako bi pomogli zemlji da izvede potrebnu kontraofanzivu protiv Rusije.

"Apsolutno moramo da pojačamo našu podršku i naše napore otporu ukrajinskog naroda i njegove vojske i pomognemo im da pokrenu kontraofanzivu koja jedina može dozvoliti kredibilne pregovore, koje su odredile Ukrajina, njene vlasti i njen narod", rekao je Makron.

07.25 Šolc: Saveznici, pošaljite tenkove Ukrajini sada

Saveznici koji mogu da isporuče borbene tenkove Ukrajini trebalo bi to da urade sada, izjavio je juče nemački kancelar Olaf Šolc, dodajući da će Nemačka pomoći obezbeđivanjem logistike, popunjavanjem zaliha i obučavanjem ukrajinskih vojnika.

"Za mene je to primer šta lideri mogu očekivati od Nemačke", rekao je Šolc na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prema transkriptu njegovog govora, prenosi Rojters.

07.10 Podoljak: Mirovni pregovori kada se ruske trupe povuku

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da bi mirovni pregovori sa Moskvom mogli da počnu samo ako se ruske trupe povuku sa teritorije te zemlje, ponovivši stav Kijeva pred Minhensku konferenciju o bezbednosti.

"Za dekriminalizaciju globalne politike i stvarnu globalnu bezbednost, rat mora da se završi pobedom Ukrajine", napisao je na Tviteru Mihailo Podoljak, politički savetnik predsednika Vladimira Zelenskog.

06.40 Promene na čelu ruskih vojnih okruga

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je promene u rukovodstvu različitih vojnih okruga, preneo je Tass. Andrej Mordvičev je na čelu Centralnog vojnog okruga. Kako se dodaje, Jevgenij Nikiforov je postavljen za načelnika Zapadnog vojnog okruga, Rustam Muradov Istočnog, a Sergej Kuzovljev načelnik Južnog vojnog okruga, piše Rojters.

Komentari (0)

Evropa