Evropa

MSP Rusije: Moskva će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2023

-

19:43

MSP Rusije: Moskva će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START
MSP Rusije: Moskva će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će nastaviti da poštuje strateška ofanzivna ograničenja uprkos suspenziji sporazuma Novi START, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Da bi održala dovoljan stepen predvidljivosti i stabilnosti u nuklearnoj raketnoj sferi, Rusija namerava da se striktno pridržava kvantitativnih ograničenja strateškog ofanzivnog naoružanja, koja su predviđena u okviru sporazuma", navodi se u saopštenju, a prenele su RIA Novosti.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin je u Federalnoj skupštini rekao da Rusija suspenduje učešće u START-u.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenjuje da postoje svi razlozi da se kaže da je politika SAD usmerena na podrivanje nacionalne bezbednosti Rusije, što je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima i shvatanjima sadržanim u preambuli START-a, na kojoj se zasniva ugovor i bez kojih ne bi ni bio zaključen.

"U stvari, govorimo o radikalnoj promeni okolnosti u odnosu na one koje su postojale u vreme potpisivanja START-a", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Naglašava se da su bilo kakvi koraci Rusije prema Sjedinjenim državama u kontekstu START-a apsolutno isključeni, sve dok Vašington ne pokaže političku volju za opštom deeskalacijom.

Ministarstvo je pozvalo američku stranu da to uradi i naglasilo da je do tada apsolutno isključen bilo koji korak ka Vašingtonu u kontekstu START-a.

Komentari (0)

Evropa