Evropa

Umesto povlačenja, stiže pojačanje: Bahmut i dalje glavno žarište, ukrajinski komandant situaciju opisuje kao "pakao"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, Gardijan, ISW

07/03/2023

-

22:00

Umesto povlačenja, stiže pojačanje: Bahmut i dalje glavno žarište, ukrajinski komandant situaciju opisuje kao "pakao"
Umesto povlačenja, stiže pojačanje: Bahmut i dalje glavno žarište, ukrajinski komandant situaciju opisuje kao "pakao" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski grad Bahmut, na istoku zemlje, i dalje je najveće žarište u ovoj fazi rata. Mada ima ograničenu stratešku vrednost, ni jedna ni druga strana ne odustaju - ruska vojska svakim danom sve više steže obruč oko grada, dok se ukrajinske snage grčevito brane. 

Iako su postojale spekulacije da bi ukrajinska vojska mogla da se povuče iz Bahmuta, desilo se upravo suprotno - predsednik zemlje je naredio da se nastavi sa odbranom, pa se sada čak govori i o pojačanju koje bi trebalo da stigne u taj region.

Pre svega, u borbama za Bahmut probleme Ukrajincima stvara plaćenička Vagner grupa, čiji šef Jevgenij Prigožin kritikuje Kremlj da mu ne šalje dovoljno municije, ali istovremeno ipak gotovo svakodnevno šalje poruke o tome da je ova grupacija blizu zauzimanja grada.

U svom nedavnom izveštaju, Institut za studije rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW) pisao je kako bi ukrajinska vojska mogla da se povuče sa istočnog dela fronta oko Bahmuta, pre svega kako bi se konsolidovala u odbrani ostalih tačaka.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa najvišim vojnim zvaničnicima, i tom prilikom odlučeno je da se nastavi sa još žešćim otporom. 

"Vojna komanda je jednoglasno podržala odluku da se ne povlačimo. Nije bilo nikakvih drugih mišljenja osim toga. Rekao sam glavnokomandujućem da pronađe adekvatne snage kako bismo pomogli našim momcima u Bahmutu", rekao je Zelenski nakon sastanka, preneo je Rojters.

profimedia

 

Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde kako bi zauzimanje Bahmuta bilo korak napred ka ispunjenju velikog vojnog cilja - zauzimanja Donbasa. Ruski ministar odbrane Segej Šojgu je rekao da je taj grad važno čvorište za ukrajinske trupe koje se brane u Donbasu.

"Ako preuzmemo kontrolu nad njim, to bi nam otvorilo put ka daljim ofanzivnim akcijama, duboko iza ukrjainskih odbrambenih linija", dodao je Šojgu.

Teren pogoduje onima koji se brane

Ukrajinska vojna komanda saopštila je da je u prethodnih 24 sata poginulo 1.600 ruskih vojnika, ali je taj podatak praktično nemoguće verifikovati zbog toga što ni jedna ni druga strana ne daju obaveštenja o broju stradalih, napominje Rojters.

Način borbe koji uslovljava teren u Bahmutu i oko njega pogoduje onima koji se brane. Neki ukrajinski zvaničnici govorili su nedavno da, na svakog poginulog ukrajinskog vojnika, strada sedam ruskih.

"U prilikama urbanog ratovanja, veća je mogućnost da se naškodi elitnim jedinicama Vagnera, kao i drugim elitnim jedinicama ruske vojske ukoliko su angažovane", piše u svom izveštaju ISW. 

Navodi se i da, iako je prevashodno u borbi za Bahmut sa ruske strane učestvovala Vagner grupa, čini se da sada Rusija šalje i neke druge, ovoga puta vojne jedinice, što Ukrajini "daje razlog više da se bori".

profimedia

 

Britanski Gardijan prenosi da se u Bahmutu i oko njega odvijaju intenzivne ulične borbe, i da je visoki ukrajinski komandant, Vladimir Nazarenko opisao situaciju u gradu kao "pakao". Međutim, Nazarenko je dodao i da su ukrajinske snage stabilizovale liniju otpora, i da je ruska vojska i dalje tek na periferiji.

Zapadni analitičari i zvaničnici, za razliku od ruskih državnika, nisu toliko uvereni u stratešku važnost Bahmuta, već pre smatraju da bi za Moskvu pobeda u ovoj bici imala veliku simboličku važnost, s obzirom na to da nisu imali mnogo uspeha na samom frontu u poslednjih nekoliko meseci.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je nedavno rekao da je Bahmut više od simboličke, nego od operativne važnosti, kao i da njegov pad ne bi automatski značio i da je Moskva preuzela inicijativu u ratu.

"Rekao bih da su snage Vagnera nešto efikasnije od ruskih. Nismo baš videli neke velike nastupe ruske vojske", rekao je Ostin.

Šef Vagnera kritikuje ministarstvo odbrane

S obzirom na to da je Vagner grupa, bar za sada, najviše angažovana na terenu oko Bahmuta, pažnja javnosti više je i usmerena na tu privatnu vojnu kompaniju.

Valerij Prigožin, koji je dugo negirao da je šef Vagnera ali je to konačno priznao kada je Rusija napala Ukrajinu, u osolednje vreme se često suočava sa zvaničnicima u Kremlju, pogotovo sa ministarstvom odbrane.

Tako je, nedavno objavljenoj video-poruci, Prigožin naveo da rusko ministarstvo odbrane namerno ne šalje municiju Vagner grupi, i dodao da "pokušava da odgonetne da li se radi o običnoj birokratiji ili o izdaji".

Prošlog meseca, Prigožin je na sličan način optužio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua za "izdaju", rekavši da namerno zadržavaju slanje naoružanja Vagneru.

Tanjug/AP

 

Pored toga što optužuje ruski vojni vrh da ga namerno "sabotira", Prigožin je u nekoliko navrata pokušavao da istakne koliko je Vagner grupa zapravo važna za ruske ciljeve u Ukrajini, odnosno pre svega za borbu oko Bahmuta.

"Ako se Vagner sada povuče iz Bahmuta, urušiće se čitav front. Situacija neće biti dobra ni za jednu vojnu formaciju koja štiti ruske interese", naveo je Prigožin u video-poruci objavljenoj na Telegram kanalu pod nazivom "Vagner Orkestra".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa