Evropa

Sve žešće borbe oko Bahmuta i napadi iz tri pravca: "Ruske i ukrajnske snage na nekim mestima udaljene samo 150 metara"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, ISW, Tanjug

01/03/2023

-

17:27

Sve žešće borbe oko Bahmuta i napadi iz tri pravca: "Ruske i ukrajnske snage na nekim mestima udaljene samo 150 metara"
Sve žešće borbe oko Bahmuta i napadi iz tri pravca: "Ruske i ukrajnske snage na nekim mestima udaljene samo 150 metara" - Copyright Tanjug/AP Photo/

veličina teksta

Aa Aa

"Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u novom video obraćanju pokušavajući da pruži dodatnu motivaciju ukrajinskim snagama kod tog mesta gde se vode najžešće bitke u ovoj fazi rata.

Prilikom obraćanja, Zelenski je dodao da se situacija oko Bahmuta "stalno pogoršava, jer ruske snage neprestano uništavaju sve što se može iskoristiti za utvrđivanje i odbranu ukrajinske vojske".

Agencija Rojters je prenela i da su ruske snage intenzivirale vojne operacije u okviru višemesečnih pokušaja da se zauzme ovaj grad u Donbasu.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirskij opisao je situaciju kao "izuzetno napetu", dodajući da se plaćenička grupa Vagner sve jače uključuje u sukob na tom području. 

Pripadnici Vagnera, pored direktnog ubojnog efekta, imaju zadatak u da preseku linije snabdevanja ukrajinskih snaga i nateraju ih da se predaju ili povuku.

"Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio u bitku najspremnije jurišne odrede 'Vagnera', koji pokušavaju da probiju naše odbrambene linije i opkole Bahmut", izjavio je Sirskij, prema saopštenju Vojnog medijskog centra Ukrajine na Telegramu.

U Bahmutu je nekada živelo 70.000 stanovnika, a kako je preneo RSE, danas u ovom mestu ima jedva 10.000 stanovnika.

Ruski napadi iz tri pravca

Bahmut nije od velike strateške važnosti sam po sebi, ali bi zauzimanje tog grada predstavljalo jednu od retkih pobeda ruske vojske u poslednje vreme, istovremeno joj pružajući mogućnost da zauzima teritorije dalje u Donbasu. Ruska vojska uz pomoć Vagner grupe osvaja polako delove teritorije na kojoj se nalazi i Bahmut, pa je tako u januaru pao Soledar. 

Uglavnom, Rusi su okružili Bahmut iz tri pravca, a mogu da bombarduju jedini put koji vodi u grad i iz njega, što zapravo i jeste linija snabdevanja ukrajinske vojske. Nejasno je koliko će još Ukrajinci moći da izdrže, odnosno da li će biti primorani na povlačenje. 

Prošlog vikenda sam šef Vagnera, Jevgenij Prigožin, rekao je da su trupe te plaćeničke grupe zauzele Jahidne, selo koje se nalazi sa severne strane Bahmuta. Ukrajinska vojna komanda je ovo negirala, ali je ipak saopštila da Rusi pokušavaju da napreduju, naselje po naselje.

"Ukrajinska vojska svakodnevno šalje nove rezerve u Artjomovsk (blizu Bahmuta), i brane se svom snagom. Desetine hiljada ukrajinskih vojnika pruža Žestok otpor. Bitke su svakog dana sve krvavije", rekao je Prigožin u novoj kratkoj audio poruci.

Tanjug/AP Photo/LIBKOS, File

Lansiranje ukrajinskog drona. Bahmut, decembar 2022.

Međutim, oko polovine Donjecke oblasti na području Donbasa ostaje pod ukrajinskom kontrolom, a prema podacima ukrajinskih obaveštajnih službi, ruski predsednik je naredio svojoj vojsci da pre marta zauzme i Donjecku i Lugansku oblast, prenosi Gardijan.

U redovnom izveštaju Instituta za studije rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW), navodi se da su ruske snage nastavile kopnene napade oko Bahmuta, i napravile određene taktičke pomake.

Dodaje se da je medijska kuća bliska Vagner grupi objavila 27. i 28. februara video snimke na kojima se vide pripadnici Vagnera kako šetaju oko železničke stanice Stupki sa severne strane grada, što bi značilo i da napreduju iz tog pravca.

"Ukrajinski generalštab izvestio je o odbijenim ruskim napadima na sam Bahmut, kao i na mesta severno, zapadno i jugozapadno od grada", navodi se u izveštaju ISW.

Pored toga, ističu se i pisanja pojedinih ruskih vojnih blogera, koji kažu da Vagner pokušava da napravi pomak ka centru Bahmuta sa severa i istoka, dok jedan od njih navodi i kako ruske trupe nastavljaju napade takođe.

Ukrajinski vojnik: Bahmut ne sme da padne

"Neka kopilad nas gađaju odande, ali ne možemo da ih vidimo jer su u šumi. Evo sada i rakete 'Grad'. Da li vidite kako nas gađaju? Ovako je jutros od 7.00 a sada je već 11.00. Eto, tako to izgleda, narode". 

Ovo je svedočenje Olega Bendika, ukrajinskog vojnika koji je snimio video sa ratišta kod Bahmuta krajem januara, a poslao ga je britanskom Gardijanu.

"To je samo još jedan običan dan. Neki dani su mnogo gori, kada naši momci ginu ili su povređeni. Rusi i maju mnogo artiljerije ovde, neophodno nam je oružje kojim ćemo im odgovoriti", nastavio je Bendik u obraćanju.

Tanjug/AP photo/Yevhen Titov

 

Još jedan ukrajinski vojnik, poznat samo pod imenom Maleš, rekao je da "Rusi imaju mnogo artiljerije". Međutim, dodao je i da Ukrajina "ne sme dopustiti da Bahmut padne". 

"Naša i ruska vojska su na nekim mestima (oko Bahmuta) udaljene samo 150 metara. Ne vidimo ih, ali jasno možemo da čujemo njihove glasove", naveo je Maleš, naglašavajući da je teško boriti se protiv Vagnera.

"Znamo da se borimo protiv njih jer smo im zarobili jednog vojnika. Bio je u ruskom zatvoru, pustili su ga da bi se borio u Ukrajini, a onda smo ga uhvatili. Ironično, ponovo je iza rešetaka. Pripadnici Vagnera prolaze gore nego obični vojnici - oni su samo topovsko mesto, idu ka nama iz jednog te istog pravca", svedoči Maleš.

Komentari (0)

Evropa