Fokus

Oprezan pogled iz Kijeva na kineski plan u 12 tačaka: Zapad postavio "crvenu liniju", da li će Peking naoružavati Moskvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

19:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle Minhenske bezbednosne konferencije u fokus je dospeo kineski mirovni plan za Ukrajinu, koji je objavljen prošlog petka. Dok Ukrajina plan prihvata oprezno i kaže da je to dobar znak, za ukrajinske saveznike sa Zapada, Kina nema kredibilitet za ovakve predloge. Sve to praćeno je američkim optužbama da bi Peking mogao da počne Moskvu da snabdeva oružjem.

Sve strane moraju da ostanu racionalne, da se uzdrže od jačanja tenzija, nukelarno oružje ne sme da se koristi, nukelarni rat ne sme da izbije - neke su od glavnih teza među 12 tačaka kineskog mirovnog plana.

Dragoslav Rašeta iz Organizacije Novi treći put za Euronews Srbija kaže da bi ovo moglo da predstavlja početnu tačku, ali da je i dalje daleko od mirovnog predloga i nacrta za mirovne pregovore.

"Ne bih još ovo nazvao nekim velikim angažovanjem s obzirom da nije reč o mirovnom planu već mirovnoj poziciji Kine gde možemo da vidimo iz tih 12 tačaka da malo njih konkretno objašnjava kako bi se došlo do mira između Rusije i Ukrajine. Jedna trećina tačaka je usmerena protiv SAD, dok ostatak uglavnom služi da Kina zaštiti svoje maksimalističke pozicije na međunarodnoj sceni, iako postoji neki pomak pre svega u osudi moguće upotrebe nuklearnog oružja od strane Moskve i pozivanja da se zaštite nuklearna postrojenja. To je blagi pomak koji smo videli u odnosu na poziciju Kine prethodne godine", objašnjava on.

Dodaje da je važno napomenuti i da je, kada je Vang Ji bio u Moskvi, izostala "čuvena fraza o prijateljstvu bez limita, koja je bila prisutna na početku samog rata".

Euronews

Izostao je i očekivani mirovni govor kineskog predsednika, ali ne i brojne reakcije.

"Bilo koji pokušaj da se dođe do mirnog rešenja zaslužuje pažnju. Sa velikom pažnjom pratimo plan koji su predložili naši kineski prijatelji. Detalje moramo podrobno da analiziramo i interesi svih strana  moraju biti uzeti u obzir. Za sada nema uslova za mirno rešenje", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Za EU plan je samo skup principa. Za NATO Kina nema kredibilitet jer nije osudila rusku agresiju u UN, dok Ukrajina plan prihvata oprezno.

Rašeta ističe da Ukrajina, pre svega, mora da računa da je njima u optimalnom cilju da se Kina ne svrsta čvrsto uz stranu Rusije.

"Tokom cele prethodne godine iako smo imali razne osude Kine od strane zapada, SAD, Velike Britanije, ali i EU, ukrajiniski zvaničnici su držali neutralnu liniju i izbegavali da direktno napadaju Kinu da ne bi došlo do direktnog naoružavanja Rusije. Takođe u ovom mirovnom predlogu Kine postoje i neki članovi koji odgovaraju Ukrajini, pre svega da se nastavi izvoz žitarica, da se brani suverenitet svih država i dva člana koja se tiču upotrebe nuklearnog oružja i zaštite nuklearnih postrojenja", ističe Rašeta. 

Kina će naoružavati Rusiju?

Pre objavljivanja plana, međutim, pojavila se druga tema. U Minhenu je američki državni sekretar Entoni Blinken kineskom kolegi rekao da će biti posledica ako Kina počne da naoružava Rusiju. Nemački "Špigl" je preneo i da se radi na prodaji kineskih dronova Moskvi, a kasnije i tehnologije kako bi ih Rusi sami proizvodili. U međuvremenu, SAD su uvele sankcije kineskim kompanijama kao deo sankcija protiv grupe Vagner i kompanija i pojedinaca povezanih sa njom.  

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

"Pre samo par dana, američka strana je najavila novu vojnu pomoć Ukrajini od dve milijarde dolara. Dok SAD nastavljaju da šalju oružje jednoj strani u konfliktu, što rezultira beskrajnim ratom bez mira na vidiku, često šire lažne informacije o tome da će Kina oružjem snabdevati Rusiju i koriste priliku da bez razloga uvedu sankcije kineskim kompanijama. To je maltretiranje, to su dupli standardi", rekla je Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.  

I dok američki zvaničnici, pa i evropski, i dalje upozoravaju Kinu da ne šalje oružje Moskvi, američki predsednik kaže da za sada nema dokaza za to.

"Letos sam dugo razgovarao sa Sijem. Rekao sam, ovo nije pretnja, već samo mišljenje. Kada su Amerikanci i Evropljani videli šta se dešava u Rusiji, 600 kompanija se povuklo sa tržišta. Nisu htele da budu povezane sa Rusijom. Rekao sam, kazali ste mi da se budućnost Kine oslanja na zapadne investicije. Vodite računa o tome", rekao je Džozef Bajden.

Kada je reč o kineskom mirovnom planu, Bajden je rekao: "Putinu se dopada, kako to može da bude dobar plan?". Dodao je da Ideja da Kina može da bude posrednik u ishodu rata nije racionalna.

Rašeta ističe da postoji opravdani strah da će Kina početi da naoružava Rusiju, ali da racionalno razmišljanje dovodi do zaključka da se Kini to ne isplati.

"Postoje dokazi da kineske kompanije Rusiju snabdevaju određenom opremom, pre svega, pancirima, uniformama, šlemovima i slično, ali to ne predstavlja crvenu liniju za Zapad. Ukoliko bi Kina direktno smrtonosnim oružjem opremala Rusiju to bi svrstalo Evropu u čvrst američki antikineski kamp, pre svega kad je reč o investicijama i ekonomiji što je nešto što Kina pokušava da izbegne. Samim tim je i jedna od tačaka u ovom mirovnom predlogu je da se odbacuje hladnoratovska podela, odnosno stvaranje blokovskih podela. Ukoliko bi Kina završila u toj blokovskoj podeli sa najslabijim od četiri igrača - Rusijom, to se sigurno ne bi najbolje odrazilo po njene interese", zaključuje Rašeta.

Komentari (0)

Svet