Evropa

Trzavice između šefa Vagner grupe i ruskog vojnog vrha: Sve veća glavobolja za Kremlj nakon kritika Putinovih saradnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters

06/03/2023

-

18:30

Trzavice između šefa Vagner grupe i ruskog vojnog vrha: Sve veća glavobolja za Kremlj nakon kritika Putinovih saradnika
Trzavice između šefa Vagner grupe i ruskog vojnog vrha: Sve veća glavobolja za Kremlj nakon kritika Putinovih saradnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U borbama oko grada Bahmuta u Donbasu, najveću pretnju po ukrajinsku vojsku predstavljaju pripadnici plaćeničke Vagner grupe, privatne kompanije Jevgenija Prigožina koja regrutuje sopstvenu vojsku za potrebe Kremlja u ovom ratu. Međutim, između šefa Vagnera i visokih zvaničnika ruske vojske već neko vreme postoje "trzavice".

Ruski generali već godinama smatraju da Prigožin uništava ugled zvanične vojske i nisu saglasni sa njegovim načinom delovanja, zbog čega se često spekulisalo da nije baš omiljen u vojnim krugovima. Tenzije su dodatno porasle poslednjih nedelja, jer je Prigožin javno kritikovao čelnike ruskog Ministarstva odbrane, dok je, sa druge strane, Vagner grupu predstavio kao mnogo sposobniju za borbe u Ukrajini.

Pored toga, u audio poruci objavljenoj na Telegram kanalu njegove pres službe, Prigožin se može čuti kako optužuje najviše zvaničnike ruskog ministarstva odbrane da "pokušavaju da unište Vagner grupu".

"Šef Generalštaba i ministar odbrane razbacuju se naređenjima na sve strane, govore da Vagneru ne samo da ne treba dati oružje, već da nam nije potrebna ni pomoć sa vazdušnim trasportom", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci i dodao: "Ovo je direktno kontriranje, i pokušaj da se uništi Vagner".

On je, takođe, istakao i da bi potezi vojnog vrha Rusije mogli da se podvedu pod "izdaju" u trenucima kada se Vagner bori da zauzme ukrajinski grad Bahmut.

Prigožin je, pored kritika upućenih određenim odlukama čelnika ruske vojske, lično napao dve značajne osobe - u pitanju su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i šef generalštaba Valerij Gerasimov. Njih dvojica takođe su bili mete Prigožinovih kritika zbog Bahmuta, ali je on istakao da je za sporost u delovanju ruske vojske kriva birokratija.

"Zauzeli bismo Bahmut i pre Nove godine, samo da nije naše čudovišne vojne birokratije, i klipova koji se svakodnevno podmeću pod točkove", bio je oštar Prigožin prilikom nedavnog obraćanja novinarima.

U najnovijoj objavi na društvenim mrežama, Prigožin je u nedelju, 5. marta objavio da su dokumenti za slanje municije Vagneru potpisani 22. februara, ali da ta municija još nije stigla. On je sugerisao i da bi u pitanju moglo da bude namerno odugovlačenje, preneo je BBC.  

Takođe, u subotu je Prigožin objavio video-snimak, za koji se čini da je snimljen tokom februara, u kom navodi da bi se "ceo front na Bahmutu raspao ako bi se sada Vagner grupa povukla", dodao je britanski javni servis.

Nakon što su objavljeni ovi video snimci, Prigožin je u ponedeljak, 6. marta, izjavio kako je njegovom predstavniku bio zabranjen pristup u štab odakle ruska vojska vodi ono što Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini". 

"Šestog marta u osam sati, mom predstavniku u glavnom štabu je odbijena propusnica i nije mogao da pristupi prostorijama", saopštio je Prigožin.

Zabranjeno regrutovanje zatvorenika

Prigožin je jedna od retkih, ako ne i jedina osoba koja je bliska ruskom predsedniku, a koja se usuđuje da kritikuje ono što vidi kao neefikasnost ruske vojske kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Njegovi istupi u javnosti postali su tako česti da su mnogi analitičari počeli da smatraju kako Prigožin pokušava da se preporuči za neku ulogu u političkom životu Rusije, odnosno za neku zvanični funkciju. 

Tanjug/AP

 

Međutim, u Kremlju su izgleda odlučili da prekinu ovakve spekulacije već u samom njihovom začetku, pa tako otvoreno pokazuju da nisu baš zadovoljni stalnim Prigožinovim javnim nastupima.

Tome u prilog ide i činjenica koju je sam Prigožin potvrdio nedavno - Vagner grupi je zabranjeno da ubuduće regrutuje osuđenike iz ruskih zatvora. Kada se zna da je upravo regrutovanje zatvorenika činilo jedan od temelja Vagnerovih resursa, to daje na ozbiljnosti i težini zabrane Kremlja.

Olga Romanova, direktorka jedne grupe za prava zatvorenika, rekla je da je Ministarstvo odbrane zabranilo Prigožinu da regrutuje zatvorenike, mada se samo Ministarstvo nije oglašavalo tim povodom.

Budućnost u politici?

"Pozicija političkog bloka u Kremlju jeste da ne puste Prigožina u politiku. Malo ga se plaše, i smatraju da nije baš zgodna osoba za saradnju", rekao je za Rojters Sergej Markov, bivši savetnik u Kremlju koji je i dalje blizak sa određenim ruskim zvaničnicima.

Da je Prigožinov status u Kremlju ugrožen smatra i Tatjana Stanovaja, viša saradnica "Karnegi zadužbine za međunarodni mir".

"Vlastima se ne sviđaju njegova politička demagogija, njegovi napadi na zvanične institucije, ili njihovi pokušaji da 'troluje' Putinove saradnike tako što im preti da će osnovati sopstvenu političku partiju, što bi izazvalo glavobolju za sve u Kremlju", napisala je Stanovaja u tekstu sa "Karnegi", prenosi Rojters.

"On nije postao samo javna ličnost, već se naočigled svih pretvara u 'punopravnog' političara sa sopstvenim stavovima", dodala je Stanovaja u tekstu.

Prema rečima Markova, Prigožin je obećao Kremlju da neće napraviti političku partiju ili pokret, niti se pridružiti nekoj parlamentarnoj partiji, dok se to od njega ne zatraži. "Poruka (iz Kremlja za Prigožina) je, praktično: 'Daćemo ti vojne resurse, ali nemoj za sada da se mešaš u politiku'", naveo je Markov.

Sam Prigožin je, u nedavnom intervjuu za ruske medije, rekao da nema apsolutno nikakve političke ambicije. 

"Kad više ne budemo potrebni, vraćamo se u Afriku"

Jevgenij Prigožin je ruski tajkun koji se nekada bavio keteringom, pa je tako i zaradio nadimak "Putinov kuvar", koji ga je dugo pratio u zapadnim medijima. Široj javnosti postao je poznat tek u poslednje vreme, nakon što je krenuo u seriju pojavljivanja uglavnom na ruskim državnim TV kanalima, ali je "oživela" i njegova aktivnost na društvenim mrežama, a najčešće se oglašava na Telegramu.

Sebe često predstavlja kao "nemilosrdnog i efikasnog patriotu", a naročito to voli da radi istovremeno se poredeći sa visokim čelnicima ruske vojske, nazivajući ih "nestručnim i zastarelim", prenosi britanska agencija.

AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File

 

Nakon što je godinama bio "u senci" i nije želeo da prizna da upravo on stoji iza Vagner grupe, Prigožin je to ipak učinio nakon što je počeo rat u Ukrajini. Ova plaćenička organizacija, inače, poznata je još od ranije po svojim učešćima u operacijama širom sveta, od Afrike do Bliskog istoka, a Prigožin je nedavno sugerisao da bi mogli da "nestanu" jednako brzo kao što su se i pojavili.

"Kada više ne budemo potrebni, spakovaćemo se i vratićemo se u Afriku", rekao je Prigožin.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ilija

07.03.2023 14:33

Rusi ne da će izgubiti ovaj rat. Oni ovaj rat su već izgubili to i sam Putin zna. Što sada Putin nema izlaz više niti rešenje... to je njegov poraz! Žalosno je samo što ginu nedužni mladi ljudi zbog njega. Mada do jeseni će Ruski vojnici biti proterani svi iz Ukrajine barem to će se sigurno znati.

Evropa