Fokus

Susret Sija i Lukašenka u osetljivom času: Kina između "zagovaranja mira" i "podgrevanja vatre"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Tanjug, Gardijan

02/03/2023

-

17:15

Susret Sija i Lukašenka u osetljivom času: Kina između "zagovaranja mira" i "podgrevanja vatre"
Susret Sija i Lukašenka u osetljivom času: Kina između "zagovaranja mira" i "podgrevanja vatre" - Copyright Tanjug/Liu Bin/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Pitanje potencijalne saradnje Rusije i Kine povodom rata u Ukrajini ponovo je u žiži interesovanja svetske javnosti, nakon što se kineski predsednik u Pekingu sastao sa liderom Belorusije i bliskim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sastanak Sija Đinpinga i Aleksandra Lukašenka najavljivan je nekoliko dana unapred, a nakon razgovora njih dvojica izdali su zajedničko saopštenje o onome što su nazvali "osnovnim principima za razvijanje odnosa strateškog partnerstva te dve zemlje u 'svim prilikama u novom dobu''.

Beloruska državna novinska agencija Belta prenela je da su dvojica predsednika razgovarali duže nego što je bilo planirano, a Si je nakon sastanka rekao da "novi status njihovih bilateralnih odnosa treba da bude ispunjen novim sadržajem".

Kineski predsednik je dodao da je Kina "posvećena jačanju međusobnog političkog poverenja sa Belorusijom u kontekstu nestabile i turbulentne međunarodne situacije".

''U tom kontekstu, Kina je snažno posvećena nastavku zajedničkih napora sa Belorusijom na jačanju političkog međusobnog poverenja i praktične saradnje u interesu dinamičnog, zdravog i održivog razvoja bilateralnih odnosa'', naveo je kineski lider.

Lukašenko je, u sličnom tonu, poručio nešto ranije tokom sastanka sa premijerom Kine Lijem Kećangom da će Belorusija biti uz Kinu jer, kako je ocenio, "ako je Kina snažna, i Belorusija će biti snažna". On je istakao i da Peking "prati svoj put, nikoga ne uznemirava i ne obraća pažnju na sitne žaoke".

Osetljiv trenutak za sastanak

Sastanak između dvojice lidera dolazi u osetljivom trenutku na međunarodnoj sceni, jer se godinu dana od početka rata u Ukrajini Kina suočava sa optužbama zapadnih saveznika Kijeva, pre svega SAD, da pokušava da se uključi u rat na strani Rusije, pa čak i da su postojali planovi da pošalje oružje Moskvi.

Kina je, na godišnjicu od početka rata, predstavila mirovni plan za okončanje rata u Ukrajini. Ovaj plan sadrži 12 tačaka, a Lukašenko je nakon sastanaka u Pekingu rekao da ga u potpunosti podržava.

Sa druge strane, iako ga ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije potpuno odbacio, zapadni saveznici Kijeva su bili veoma skeptični prema kineskoj mirovnoj inicijativi, istakavši da Peking nema dovoljan kredibilitet za podnošenje takvih predloga.

profimedia

 

Portparol američkog Stejt deparmenta Ned Prajs je, čak, na nedavnoj konferenciji za medije, rekao da se Kina "sasvim jasno svrstala uz Rusiju" kada je u pitanju rat u Ukrajini. Osim toga, nekoliko visokih američkih zvaničnika navelo je da postoje obaveštajni podaci o tome da je Kina planirala da pošalje oružje Rusiji. 

Direktor američke obaveštajne agencije CIA, Vilijam Barns, rekao je u jednom intervjuu da su SAD ozbiljno zabrinute da bi Kina mogla da pošalje oružje Rusiji. "Nemamo dokaze da je došlo do konačne odluke u vezi sa tim, ali pokušavamo sve vreme da naglasimo koliko je važno da se takvo nešto ne dogodi", istakao je Barns.

Takođe, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven govorio je u nedavnom intervjuu o ovakvoj mogućnosti, pa je tako naglasio da SAD "pažljivo posmatraju" da li će biti isporuka oružja iz Pekinga u Moskvu.

Iz kineske vlade je stiglo saopštenje u kom se negiraju sve tvrdnje SAD o pravljenju planova za slanje naoružanja u vidu municije, ali i u drugim oblicima, u Rusiju. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je ovo "upiranjem prstom u odnose Kine i Rusije".

Blinken: Kina ne može na dve strane

Međunarodna zajednica, međutim, vidi sastanak između Sija i Lukašenka kao moguću poruku Kine, odnosno kao potencijalno "biranje strana".

Govoreći prilikom sastanka sa Lukašenkom o ratu u Ukrajini, kineski predsednik pozvao je "relevantne zemlje" da "prestanu da politizuju i instrumentalizuju svetsku ekonomiju", kao i da se ponašaju na način "koji može razrešiti mirno ovu krizu". Ovo je, čini se, bilo i više nego jasno aludiranje na SAD i njene države saveznice.

Vreme sastanka verovatno nije odabrano slučajno, jer dolazi odmah nakon što je visoki kineski zvaničnik Vang Ji posetio ruskog predsednika Vladimira Putina, a istovremeno je i američki državni sekretar Entoni Blinken na turneji u centralnoj Aziji kako bi sa tamošnjim zemljama razgovarao o ratu u Ukrajini.

Tanjug/AP Photo

Blinken govori prilikom posete Uzbekistanu

Govoreći u Uzbekistanu, Blinken je rekao da "Kina ne može da igra na obe strane, time što će "u javnosti sebe redstavljati kao snagu koja zagovara mir, a sa druge strane će da podgreva vatru koju je zapalio Vladimir Putin", preneo je američki CNN.

Blinken se još jednom osvrnuo na kinesku mirovnu inicijativu rekavši da "sadrži neke pozitivne elemente", ali je istovremeno i optužio Peking da "čini sasvim suprotno od podržavanja mira, jer nastavlja da širi rusku propagandu i dezinformacije".

Osim što je sastanak Sija i Lukašenka osetljiv zbog veza Belorusije i Rusije, takođe dolazi u trenutku kada je odnos Minska za zemljama Zapada zategnut, manje-više iz istog razloga. 

Zbog svoje podrške ruskom režimu od samog početka invazije na Ukrajinu, beloruski predsednik i njegovi saradnici nalaze se pod stalnim sankcijama zapadnih partnera Kijeva, a pre desetak dana, kineski ministar spoljnih poslova poručio je svom beloruskom kolegi da će Kina podržati Belorusiju u odupiranju "bilo kakvim ilegalno nametnutim sankcija na Minsk", naveo je britanski "Gardijan".

Pored toga, kineski predsednik bi trebalo u narednih nekoliko meseci da poseti Putina, a sa druge strane u javnosti nema informacija da je odgovorio na pozive ukrajinskog predsednika Zelenskog da razgovaraju o kineskoj mirovnoj inicijativi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet