Evropa

Žestoke borbe u opkoljenom Bahmutu: Steže se obruč oko grada u kom rovovska bitka divlja mesecima, putevi isečeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Guardian

04/03/2023

-

13:59

Žestoke borbe u opkoljenom Bahmutu: Steže se obruč oko grada u kom rovovska bitka divlja mesecima, putevi isečeni
Žestoke borbe u opkoljenom Bahmutu: Steže se obruč oko grada u kom rovovska bitka divlja mesecima, putevi isečeni - Copyright Tanjug/AP photo/Yevhen Titov

veličina teksta

Aa Aa

Ruske snage sve su bliže zauzimanju grada Bahmut, nakon što su višenedeljne borbe postepeno smanjivale odlučan ukrajinski otpor. Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da su njegovi borci "praktično opkolili" grad, a vest koja je obeležila dešavanja na frontu u petak je da su ruske snage raznele ključni most za snabdevanje i evakuisanje civila.

Kako je saopštila policija u regionu Donjecka, most koji povezuje grad Bahmut sa obližnjim selom Hromove je raznesen, a iz policije u gradu Konstantinivka je rečeno za CNN da se nadaju da će on da bude popravljen u narednim danima jer je reč o "vitalnoj arteriji". Most je ujedeno i poslednji glavni put snabdevanja od Bahmuta do grada Časiv Jar. Vojska i dalje može da pristupi gradu kroz zemljane staze i polja, saopštila je policija.

U međuvremenu, Prigožin je objavio video snimak u kom poziva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Ukrajinci napuste grad. Kako je on rekao, samo jedan put ostaje pod kontrolom Ukrajine. Gardijan navodi da tvrdnje šefa Vagnera ne mogu da budu potvrđene, ali da je situacija u gradu izgledala krajnje nesigurno.

I Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage koje brane Bahmut pod ogromnim, rastućim pritiskom ruskih snaga i konstatovalo da se žestoke borbe vode u samom gradu i njegovoj okolini.

Kako su naveli, Ukrajina pojačava odbranu Bahmuta svojim elitnim jedinicama, ali redovna ruska vojska i jedinice Vagnera napreduju na severnom predgrađu ovog grada, navodi se u saopštenju, objavljenom na tviteru, prenosi Rojters.  

profimedia

 

U poslednjih 36 sati su uništena dva važna mosta u Bahmutu, od kojih je za Ukrajinu ključan most prema Časovom Jaru koji je omogućavao snabdevanje njenih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Zamenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko izjavio je da se u tom gradu vode ulične borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, dodajući da ruske snage još nisu preuzele kontrolu nad gradom. Nije mogao da kaže koliko civila ima u gradu, ali je dodao da veruje da ih je otprilike 4.000 ili 4.500. Prema njegovim rečima, oni koji su u Bahmutu žive u skloništima, bez vode, gasa i struje.

Marčenko je rekao da je Bahmut skoro uništen i da nema nijedne zgrade koja je ostala netaknut

Borbe oko Bahmuta, podsetimo, traju već mesecima i praktično su pretvorene u rovovske. Reč je o malom mestu u istočnom Donjecku, ali bi njegovo okupiranje predstavljalo vojni uspeh za ruskog predsednika Vladimira Putina i dalo bi njegovim snagama priliku da pokrenu vazdušne napade na urbanija područja dalje na zapadu.

Kako je za CNN rekla portparolka ukrajinske regionalne vojne administracije u Donjecku Tatjana Ignatčenko, u Bahmutu se nalazi oko 4.500 civila, uključujući 48 dece.

Šta treba da se zna o bici za Bahmut?

Ruske snage nastavile su sa svojim naporima da opkole istočni grad Bahmut, saopštio je generalštab ukrajinske vojske u petak uveče.

"Naši branioci su odbili brojne napade, posebno u blizini Vasjukovke, Dubovo Vasilovke i Bahmuta", saopštila je vojska. 

Prva dva mesta koja se pominju u izveštaju su mala sela koja se nalaze severno od grada, prenosi CNN.

Rojters je zabeležio i da ruska strana granatira putne pravce koji vode zapadno od Bahmuta – što tumači kao pokušaj da se ukrajinskim snagama blokira izlazak iz grada.

Tanjug/AP photo/Yevhen Titov

 

Ukrajinski vojnici popravljali su oštećene puteve, dok se više vojnika uputilo ka liniji fronta – što ukazuje da Ukrajina ne pokazuje spremnost da se odrekne grada, prenosi Glas Amerike. Takođe, na zapadnom delu ukrajinske snage su utvrđivale odbrambene položaje.

Komandant ukrajinskih snaga Oleksandr Sirski boravio je u Bahmutu i razgovarao sa tamošnjim oficirima o načinima za jačanje odbrane na liniji fronta.

"Neprijatelj ne odustaje od nastojanja da zauzme Bahmut i jača svoje vojne kapacitete", saopštila je njegova služba za medije. Smatra se da bi ruski trijumf u Bahmutu bio prvi korak u težnji okupacije Donbasa – što je označeno važnim ruskim ratnim ciljem.

Prema procenama sa terena obe strane, ruska i ukrajinska, pretrpele su znatne gubitke u gradu Bahmutu.

Višemesečne borbe

Nakon što su ruske snage u junu i julu zauzele gradove Severodonjeck i Lisičansk u oblasti Lugansk, Moskva je započela nemilosrdnu ofanzivu na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti. 

Krajem jula, Moskva je ostvarila teritorijalne dobitke oko Bahmuta i Avdijevke. Do avgusta, ruske snage i plaćenici iz grupe Vagner pritiskali su Bahmut uz pojačane vazdušne napade i granatiranja. Do oktobra, ruske trupe su uspele da prodru u severoistočna i južna predgrađa Bahmuta, ali su ih na kraju isterali ukrajinski kontranapadi.

Ruske snage su postepeno napredovale oko grada, ali ukrajinske snage tek treba da se povuku, stvarajući zastoj koji podseća na dugotrajne bitke za druge istočne gradove, poput Severodonjecka tokom prošle godine.

Tanjug/AP Photo/LIBKOS, File

 

Ukrajinske trupe su priznale da postaje sve teže zadržati grad jer rute sa zapada potiskuju ruske snage, koje su napredovale i severno i južno od Bahmuta. Ukrajinska vojska je takođe potvrdila da ruske snage angažuju iskusnije borce iz redova ruske privatne vojne kompanije Vagner dok pokušavaju da zauzmu grad.

Zauzimanje grada predstavljalo bi dugo čekani uspeh za ruske snage i imalo bi ograničenu stratešku vrednost. Odavde idu važne veze sa drugim delovima Donjecke oblasti - istočno do granice sa Luganskom, severozapadno do Slavjanska i jugozapadno do Kostjantinovke.

Ako Rusi uspeju da zauzmu uzvišenje zapadno od grada, obližnji industrijski gradovi Kostjantinovka i Kramatorsk bili bi na milosti njihove artiljerije, pa čak i minobacača većeg dometa. Takođe, nejasno je gde bi se tačno ukrajinske snage vratile ako bi se povukle iz grada.

Bahmut je važan i za šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je želeo da pokaže da njegovi ljudi mogu da izvedu zauzimanje Soledara, a sada i Bahmuta.

Međutim, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će hvatanje Bahmuta dramatično promeniti ukupnu sliku rata u istočnoj Ukrajini, gde je bilo malo slučajeva zauzimanja teritorija u 2023. godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa